Eläkekattoaihe eli isoimpien eläkkeiden rajoittaminen on paisuttanut urbaanilegendojen aarteistoja valtavasti. Näin sanoo Telan johtaja.

Markku J. Jääskeläinen ottaa tuoreimmassa blogikirjoituksessaan kantaa eläkekattoon ja sen mahdollisiin vaikutuksiin. Hän sanoo ymmärtävänsä näkemystä, jonka mukaan tuloeroja on tasoitettava, mutta hän näkee eläkekaton huonona ratkaisuna.

– Useasti eläkekattoa tarjotaan keinoksi myös tähän uskotellen, että leikkaamalla suuria eläkkeitä voitaisiin rahoittaa pienten eläkkeiden korotus. Tässä on muutama mutka matkassa.

Jääskeläisen mukaan eläkekatto leikkaisi työeläkejärjestelmän eläkemenoja heikosti. Jos katto todella asetettaisiin niin alas, että sillä olisi myös taloudellista merkitystä eläkejärjestelmälle, hänen mielestään Suomessa ei enää voitaisi puhua ansioon sidotusta eläketurvasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sen jälkeen työuralla ja ansioilla olisi vähäinen merkitys eläkkeiden karttumiselle. Käytännössä oltaisiin varsin lähellä tasaeläkemallia. Sille taas ei tunnu olevan kovinkaan suurta kannatusta kansalaisten keskuudessa, vaikka eläkekattoa kannatetaankin, Jääskeläinen kirjoittaa blogissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työeläkevakuuttajat Telan johtaja uskoo, että maksurasitus kohdistuisi muille, pienempituloisille, jos suurista palkoista ei tarvitsisi enää maksaa eläkemaksua. Hän näkisi pieni- ja keskituloisten aseman heikkenevän, jos eläkekatto tulisi Suomeen.

Tuloeroihin ja uhkaavaan eläkeläisköyhyyteen Jääskeläinen ehdottaa muita keinoja. Hänen mielestään sopivat hoitomuodot ”näihin tauteihin” ovat vaikkapa asumistuki, kansaneläkkeen ja takuueläkkeen nostaminen .

Sisältö jatkuu mainoksen alla