20 vai 100 euroa valmistujaislahjaksi? Vai sittenkin koru? ET-lehden lukijat kertoivat mielipiteensä rahalahjasta. Mutta mitä mieltä sinä olet: voiko juhliin mennä ilman lahjaa?

Onko rahan antaminen sopivaa valmistuneelle? Kyllä on, jos asiaa kysytään ET-lehden lukijoilta.

Vain noin joka kymmenes kyselyymme vastaajista katsoi, että rahan antaminen lahjaksi ei ole sopivaa eikä anna rahaa lahjaksi.

Suurin osa kyselyymme vastaajista (87 prosenttia) antaa kuitenkin mielellään rahaa valmistujaislahjaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosi sitten keväällä tehdyssä kyselyssä kartoitettiin myös muun muassa se, mikä summa valmistujaislahjaksi on sopivin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Enemmistö eli kaksi kolmesta vastaajasta suosii alle 60 euron setelilahjoja. 

Joka neljännes lahjoittaa ylioppilaalle 100 euroa ja jotkut jopa 200 euroa.

Vinkki! Kata runsas buffet-pöytä – yli 50 ideaa

Mikä vaikuttaa lahjan suuruuteen?

Rahalahjojen summia määrää useimmiten sukulaissuhde. Muutamat mainitsivat kyselyssä, että myös valmistuvan taloudellinen pärjääminen ja perhetausta vaikuttavat rahamäärään.

Myös lahjan antajan oma talous määrittelee jonkin verran lahjasummaa.

”Eläkeläisenä ei ole varaa suurempaan summaan.”

”Lahjan suuruus määräytyy oman tilinauhan perusteella, siellä ei ole paljon rahaa.”

Parhaina lahjoina opintonsa päättäville sankareille pidetään pääsääntöisesti rahaa ja lahjakorttia. Myös koruja jotkut ET-lehden lukijat suosivat valmistujaislahjoina.

Yksi kekseliäs vastaus kertoi myös valmennuskurssilahjasta, jonka turvin valmistuva henkilö pääsee kiinni jatko-opiskelupaikkaan helpommin.

Mitä saa 20 eurolla? Tuo on melkein jo pilkantekoa, sopii ehkä lapsen 10 vuotis lahjaksi. Mene vaikka jonkun kanssa kimppaan niin tuntuu lahjasummakin suuremmalta.

Vapaaherratar

Kun on kyse nuoresta ihmisestä, raha on aina varmin lahja, koska sen voi käyttää niin kuin itse haluaa, ja siitä nuorella on yleensä suurin puute. Ei ole väliä, minkä verran yksittäinen vieras lahjoittaa, koska nuori saa rahalahjoja monelta taholta.

Varsinaisen lahjan hankkimiseen pitäisi kuitenkin tuntea "juhlakalu" sen verran paremmin, että tietäisi, mitä häneltä puuttuu tai mitä hän itse toivoo ja ostaa vaikka kimpassa muiden kaukaisempien sukulaisten kanssa, jos toivomukset ovat yhdelle rahoittajalle ylimitoitettuja.

Jos ei osallistu juhlaan, ei tarvitse antaa rahaa lahjaan eikä ostaa mitään - jos jotenkin haluaa muistaa, voi lähettää kortin tai vaikka kukan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla