Parhaat piirakat, salaatit, kakut. Löydä maukkaimmat ohjeet juhlapöytään, buffetiin ja illanistujaisiin ET-lehden rakkaimmista resepteistä.

Suolaiset piirakat

Katso 10 parasta piirakkareseptiä tästä.

Voileipäkakut

Salaatit

ET-lehden 10 maukkainta salaattia

Keitot

Enemmän keittoreseptejä: 10 suosikkia

Kakut

Parhaat kakut juhliin x 10

Pullat ja piirakat

Suklaaleivonnaiset

10 x suussa sulavat suklaaherkut

Pikkuleivät

Muffinit

Nopeat naposteltavat

Trendikkäät raakaleivonnaiset ovat herkullisia ja sisältävät paljon terveellisiä aineksia. Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin.

1. Mitä on raakaleivonta?

Raakaleivonnassa käytetään kuumentamattomia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 46 asteen. Sokerit, viljat ja maitotuotteet korvataan muun muassa pähkinöillä, siemenillä, marjoilla, hedelmillä, kookostuotteilla, kylmäpuristetuilla rasvoilla ja kaakaovoilla. Raakaleivonnaisia ei työnnetä kypsymään kuumaan uuniin, vaan ne valmistuvat useimmiten pakastimessa tai jääkaapissa.

2. Ovatko raakakakut terveellisempiä kuin perinteiset kakut?

Raakaleivonnaisista tekee terveellisiä muun muassa niiden runsas pähkinä-, manteli- ja siemenmäärä. Niistä raakakakun popsija saa pehmeää rasvaa sydämen suojaksi sekä proteiinia, kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja, kuten B- ja E-vitamiinia.

3. Mitä terveydelle hyödyllisiä aineita kakku voi sisältää?

Kaakaopapu on yksi maailman ravinteikkaimmista ruoka-aineista. Esimerkiksi flavonoideja on siinä monin verron enemmän kuin mustikassa. Raakasuklaata tai kaakaopavuista jauhettua raakakaakaojauhetta sisältävää kakkua voi siinä mielessä mutustella hyvällä omallatunnolla.

4. Sopiiko raakakakku painonvartijalle?

Raakaleivonnaisissa käytetään harvoin valkoista sokeria. Makeus saadaan muun muassa taateleista, kookossokerista, hunajasta ja agavesisiirapista. Vaihtoehtoisia makeuttajia markkinoidaan sokeria terveellisempinä, koska niissä on enemmän ravintoaineita jäljellä. Ravintoaineiden määrät ovat kuitenkin niin häviävän pieniä, ettei niistä ole terveydellistä hyötyä.

Se, että esimerkiksi taateleiden sokeri on luonnon omaa, ei muuta sokeria paremmaksi. Plussaa kuivatuissa hedelmissä on se, että ne sisältävät myös kuitua.

5. Mikä tekee kakuista epäterveellisiä?

Raakakakuissa käytetään sidosaineena usein kookosöljyä tai kaakaovoita. Kookosöljy sisältää kaikissa muodoissaan paljon kovaa tyydyttynyttä rasvaa eikä juuri lainkaan pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa. Sen rasvahapoista yli 90 prosenttia on kovia, mikä tekee siitä sydämen hyvinvoinnille huonon rasvan. Myös kaakaovoi sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa.

Raakakakuissa on reilusti rasvaa, myös tyydyttymätöntä ja kovaa.

Tuhtiutta raakakakkuihin tulee myös pähkinöistä. Niissä on rasvaa, joskin hyvää sellaista, 40–60 prosenttia.

6. Voinko saada raakakakuista vatsavaivoja?

Raakaleivonnaiset, kuten muukin raakaruoka, voivat aiheuttaa herkkävatsaisille ja huonosta ruoansulatuksesta kärsiville vatsanväänteitä ja suolisto-ongelmia. Jos raakaleivonnassa käytetyt pähkinät on liotettu, ruoansulatus kuormittuu vähemmän. Etenkin ikäihmisen kannattaa maistella raakakakkuja varovaisesti.

Lähteet: Rasvatieto.fi, Ravintomaailma.fi

Kuvan Rocky Road -raakasuklaakakun ohjeen löydät Soppa365:stä. Klikkaa tästä!

 

Kommentti

"Neitsytkookosöljy ei ole huonoa rasvaa"

"En pidä raakaleivontaa epäterveellisenä. Siihen liittyy monia harhaluuloja. Esimerkiksi leivonnaisissa tyydyttyneen rasvan määrän sijaan suurempi merkitys on rasvanlähteen käsittelemättömyydellä ja rasvahappokoostumuksella. Esimerkiksi neitsytkookosöljy sisältää runsaasti keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotka ovat tarpeeksi pieniä tunkeutumaan suoraan mitokondrioon - siis solun energiaa polttavaan voimalaitokseen - jossa keho kykenee muuntamaan rasvan suoraan energiaksi ilman, että öljy varastoituisi kehoon. Tämän lisäksi puhdistamaton neitsytkookosöljy (ja kaakaovoi) sisältävät runsaasti hyödyllisiä vitamiineja, hivenaineita ja muita ravintoaineita, toisin kuin monet muut rasvat."

Raakaleivonnan ABC-kirjan kirjoittanut Kirjailija, toimittaja Hannamari Rahkonen.

 

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.