Pääsiäinen on kevään suurin juhla – ruokapöydässäkin. Keräsimme ET-lehden parhaat reseptit tästä hetkestä menneisiin vuosiin. Mukana on yli 20 taivaallista herkkua.

Munaruokia

Uppomuna

1 l vettä
½ dl väkiviinaetikkaa
4 kananmunaa

  1. Laita vesi kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Lisää etikka.
  2. Riko munat kahvikuppiin ja kumoa ne yksitellen kiehuvaan veteen.
  3. Kypsennä noin 3–4 minuuttia, keltuainen saa jäädä löysäksi.
  4. Nosta ja valuta munat reikäkauhalla. Siisti ylimääräiset valkuaisriekaleet veitsellä.
  5. Asettele hieman jäähtyneet munat salaattiin.

Uppomunasalaatti

4 annosta

4 kananmunaa
nippu vihreää parsaa
jäävuorisalaattia
vuonankaalia
krutonkeja
rouhittua mustapippuria
sormisuolaa
(100 g kirjolohen mätiä)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kastike

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 keltuainen
1–2 rkl sinappia
2 tl sokeria
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 dl rypsiöljyä
2 tl valkoviinietikkaa

  1. Kypsennä munat uppomuna-ohjeen mukaan.
  2. Poista parsatangoista kuivat tyvet. Leikkaa tangot kolmen sentin paloiksi, jätä nuput ehjiksi. Keitä vähässä vedessä 5 minuuttia, napakan kypsiksi. Valuta ja jäähdytä.
  3. Revi salaatti annoskulhoon tai lautasille. Ripottele joukkoon parsat ja krutongit. Nosta päälle uppomunat. Rouhi munien pinnalle mustapippuria ja sormisuolaa.
  4. Sekoita kastike. Käytä huoneenlämpöisiä aineksia. Sekoita keltuainen, sinappi ja mausteet. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi viinietikka. Tarjoa kastike erikseen.
  5. Vinkki: Mäti tekee salaatista juhlavan. Voit käyttää myös paahdettua pekonia tai savukalaa.

Vaihtoehto! Katso uppomunasalaatti avokadolla tästä
Salaatin kylkeen: Mämmileipäset

Munakastike

2–3 keitettyä kananmunaa
1–1,5 rkl sinappia
1 tl sokeria
ripaus suolaa
1–1,5 rkl väkiviinaetikkaa
musta- tai valkopippuria
1 dl kermaa

  1. Erota keitetyistä munista keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna keltuaiset haarukalla.
  2. Sekoita joukkoon sinappi, sokeri, suola ja etikka. Lisää lopuksi kermaa.
  3. Sekoita kastike tasaiseksi ja kaada salaattiainesten päälle.
  4. Kuutioi valkuaiset salaatin tai muun ruoan koristeeksi.

Kaviaarimunat

  1. Keitä muna kullekin ruokailijalle. Pehmeänä tarjottavat munat saavat olla 4–5 minuuttia kiehuvassa vedessä, jos munat pannaan kylmään veteen tai 6–7 minuuttia, jos munat pannaan kiehuvaan veteen.
  2. Jäähdytä munat nopeasti kylmän vesihanan alla. Aseta ne sitten munakuppeihin.
  3. Leikkaa viipale munan kapeasta päästä ja pane koristeeksi teelusikallinen
    tai kaksi kirjolohen- tai siianmätiä, tekokaviaaria tai Kallen kaviaaria.

 

Pääruokia

Salviakaritsan potkat – katso resepti tästä 

Valkosipulikaritsa

karitsanviulu
rouhittua mustapippuria
suolaa
1–3 kokonaista valkosipulia
ruukku rosmariinia
ruukku timjamia
ruukku persiljaa
150 g voita

  1. Nosta liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsennystä. Leikkaa viulun pinnalta rasva. Hiero pintaan mustapippurirouhetta ja suolaa.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit sekä yrtit ja sekoita pehmeä voi joukkoon. Levitä maustetahna lampaanlihan pintaan.
  3. Kypsennä 175-asteisessa uunissa tunnin ajan. Alenna lämpöä 125 asteeseen ja jatka kypsennystä 2–3 tuntia. Liha on punertavaa, kun sisälämpötila on 65 astetta. Täysin kypsää liha on 75-asteisena.

Parmesaanikyljykset Nicola Tandan tapaan

4–6 annosta

2 karitsan karekyljyspalaa (kummassakin on 6–7 kyljystä) TAI 12–14 karitsan- tai lampaankyljystä
suolaa, mustapippuria
1 muna
tilkka konjakkia tai calvadosia
1 ruukullinen lehtipersiljaa tai
minttua tai puoli ruukullista salviaa
hienoksi silputtuna
noin 1 dl parmesaaniraastetta
oliivi- tai rypsiöljyä

Kastike

1 prk demi-glacekastiketiivistettä
tilkka konjakkia, calvadosia,
punaviiniä, vettä tai kermaa
silputtua tuoretta minttua tai tavallista tai lehtipersiljaa

  1. Hiero lihoihin suolaa ja pippuria.
  2. Sekoita muna, alkaholi ja yrtit.
  3. Kieräytä karepalat tai kyljykset munaseoksessa ja sitten parmesaanissa.
  4. Voit taivuttaa karepalat pieniksi kruunuiksi (jätä lihapuoli kruunun sisälle) ja sitoa ne langalla tai teräväkärkisillä rosmariininoksilla. Kypsennä kruunuja 10–15 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Jos et taivuta karepaloja, voit ensin ruskistaa ne öljyssä paistinpannussa. Kypsennä vielä 5–10 minuuttia uunissa 200 asteessa.
  5. Jos käytät kyljyksiä, paista ne öljyssä pannussa tai paistokasarissa. Lihat kypsyvät nopeasti. Mehukkaimpia ne ovat vielä sisältä punertavina. Jaa jokaiselle ruokailijalle 3–4 kyljystä.
  6. Kauniit kruunut voi leikata vasta pöydässä.
  7. Kuumenna kastikeaines ja mausta se tilkalla alkoholia ja hienonnetuilla yrteillä. Kiehauta ja tarkista maku. 

Karitsanpotkaa punaviinissä

4 karitsanpotkaa
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
2–3 tuoretta rosmariininoksaa
2–4 kokonaista valkosipulia
punaviiniä

Kastike

1 prk demi-glacekastiketiivistettä
paistoliemi ja/tai punaviiniä
silputtua tuoretta minttua, tavallista
tai lehtipersiljaa
rouhittua viher- tai roseepippuria

  1. Irrota veitsellä lihan jänteitä luun yläosasta niin, että liha pääsee kypsyessään vetäytymään palloksi luun alaosaan.
  2. Pistele lihaan veitsen kärjellä reikiä, jotta kalvo rikkoutuu. Hiero pintaan suolaa ja pippuria, sitten silputtua rosmariinia ja valkosipulia. Taputtele lopuksi pinnalle öljyä.
  3. Nosta potkat pystyasentoon mahdollisimman pieneen uunivuokaan. Pirskota päälle punaviiniä.
  4. Anna potkien hautua uunissa 125 asteessa 4–5 tuntia tai 150 asteessa noin 3 tuntia. Valele potkia kypsymisen aikana ja pirskota pintaan lisää punaviiniä.
  5. Voit kypsymisen puolivälissä peittää vuoan foliolla. Potkat saavat tulla ylikypsiksi, silloin maku on mainio ja syöminen helppoa.
  6. Anna lihojen rauhoittua folion alla uunista ottamisen jälkeen 5–10 minuuttia ennen tarjoilua.
  7. Kiehauta demi-glace, lisää paistoliemi uunivuoasta tai vain tilkka punaviiniä sekä hienonnettuja, tuoreita yrttejä ja pippuria.
  8. Tarjoa lisäksi keitettyä riisiä, ohraa, linssejä, perunasosetta tai -paistosta. Annos riittää 4–6 ruokailijalle.

Karitsanpaisti

2,5–3 kg:n luullinen tai 1,5–2 kg:n luuton karitsanpaisti
marinadia

  • Pistele lihan pintaan veitsen kärjellä pieniä reikiä. Marinoi paisti ohjeen mukaan (katso ohje alta).
  • Ota liha huoneenlämpöön ennen kypsentämistä. Liian kylmästä lihasta irtoaa nestettä paistettaessa ja lopputulos on kuiva.
  • Pistele reikiin halkaistuja valkosipulinkynsiä. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja tunnustele, ettei kärki kosketa luuta. Nosta paisti uunivuokaan, älä käytä paistopussia, foliota tai kantta.
  • Paista matalassa 100–125 asteen lämmössä, saat mehukkaan paistin. Jos on kiire, kypsennä liha 175 asteessa, mutta valele lihaa paiston aikana tilkalla lihalientä, punaviiniä tai kiehautettua marinadia. Käytä
    paistomittaria, jotta saat haluamasi kypsyyden.
  • Paistoaika vaihtelee paistin koon ja raakakypsytyksen mukaan. Tuore liha kypsyy hitaammin kuin marinoitunut, luullinen luutonta nopeammin. Liha on medium, kun mittarissa on 60–65 astetta ja kypsää/ylikypsää, kun mittarissa on 70–75 astetta. Voit tarjota paistin kuumana tai kylmänä, jolloin lihan maku korostuu.

Marinadi lampaanlihalle

1,5 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
0,5 dl punaviiniä, sitruunamehua tai maustettua viinietikkaa
2 rkl hunajaa
2 laakerinlehteä
sipuli viipaleina
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl suolaa
1–2 rkl yrttejä (rosmariinia, rakuunaa, timjamia)
1 appelsiinin keltainen kuori

  1. Sekoita aineet tiiviissä muovi- tai kinkkupussissa.
  2. Lisää lihat ja kääntele, jotta marinadi pääsee joka puolelle. Anna pienten palojen maustua 0,5–1 ja isojen 2–3 vuorokautta viileässä.
  3. Jos paisti on jäinen, pane se marinadiin, kun pinta on sulanut. Marinoi 3–4 vuorokautta viileässä. Liha sulaa ja maustuu yhtaikaa.
  4. Kiireinen marinoi ja sulattaa jäistä paistia vuorokauden verran huoneenlämmössä.

Lampaankyljykset

800 g lampaan karetta, noin 16 kyljystä

Marinadi
1 dl tummapaahtoista kahvijuomaa
2 rkl hunajaa
1 tl rosmariinia

Päälle
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
Paistamiseen
voita

  1. Leikkaa kareet luiden välistä annoskyljyksiksi. Asettele liha kannelliseen astiaan.
  2. Sekoita kuumaan kahviin hunaja liukenemaan, lisää rosmariini. Jäähdytä marinadi ja kaada kyljyksille.
  3. Nosta astia jääkaappiin ja marinoi kyljyksiä välillä astiaa ravistellen vähintään pari tuntia.
  4. Ota lihat huoneenlämpöön ennen paistamista ja valuta marinadista.
  5. Ruskista voi paistinpannulla ja paista kyljyksiin kaunis sävy kummallekin puolelle.
  6. Alenna lieden lämpöä ja jatka kypsennystä noin 10–15 minuuttia. Jos uunissa on jo esimerkiksi gratiini, kyljykset mahtuvat ruskistuksen jälkeen kypsymään uuniin.
  7. Viimeistele ennen tarjoilua suolalla ja mustapippurilla.

Lammaspiirakka

1 dl puuroriisiä
1 iso sipuli
2–4 valkosisipulinkynttä
suolaa, valkopippuria
tilli- tai ruohosipulisilppua
tilkka kermaa
4–6 dl kypsää lampaanlihaa viipaleina tai kuutioina
500 g valmista voitaikinaa
1 muna voiteluun

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet.
  2. Keitä sipulisilppu ja riisi kypsäksi ja anna jäähtyä. Mausta suolalla, pippurilla ja tillillä tai ruohosipulilla. Notkista kermalla. Lisää suikaleiksi leikattuja lihapaloja.
  3. Maistele mausteisuus.
  4. Kauli voitaikinasta puolen sentin paksuinen, suorakaiteen muotoinen levy. Levitä riisiseos levyn toiselle puolelle. Käännä taikinalevyn tyhjä puoli täytteen päälle ja reunan alle. Painele päät kiinni.
  5. Voitele piirakka munalla. Tee puikolla tai haarukalla höyryreikiä. Paista uunin alaosassa 225 asteessa reilun puoli tuntia.

Punaviinikastike

4–6 annosta
1 sipuli
2 rkl voita
1 tl kokonaisia viherpippureita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
2 dl punaviiniä
2 rkl tomaattipyrettä
timjamia tai rosmariinia
suolaa
nokare voita

  1. Kuullota hienonnettu sipuli voin kera kattilassa. Lisää murskatut viherpippurit kypsymään muutamaksi minuutiksi. Nosta kattila liedeltä ja pyörittele joukkoon vehnäjauhot.
  2. Lisää vesi, punaviini ja tomaatti­pyree. Nosta kattila takaisin liedelle ja kiehauta voimakkaasti sekoittaen.
  3. Mausta yrteillä ja suolalla.
  4. Hauduta kannen alla 10 minuuttia. Kaada kastike siivilän läpi ja sekoita joukkoon nokare voita kirkastamaan kastike. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Mehevä lammaskaali – katso resepti tästä

Hunajamunakoisot lisukkeeksi lampaalle – katso resepti tästä 

 

Jälkiruokia

Sitruuna-rosmariini posset eli kermahyytelö – katso resepti tästä

Suussa sulava pashakakku – katso resepti tästä

Mämmivaahto

3–4 dl mämmiä
2 dl kuohukermaa tai vatkattavaa vaniljakastiketta
1 tlk mandariinilohkoja

  1. Sekoita mämmi pehmeäksi. Vaahdota kerma tai vaniljakastike. Jätä osa koristeeksi ja sekoita loput mämmiin.
  2. Jaa jälkiruokakulhoihin pohjalle mandariinilohkoja, lusikoi päälle mämmivaahtoa ja koristele pinta kerma- tai vaniljavaahdolla sekä mandariinilohkoilla.
  3. Anna viiletä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
  4. Vinkki: Lisämauksi sopii 1–2 rkl konjakkia, brandyä tai vastaavaa aromia ohjeen mukaan. Sekoita se jo mämmiin tai vasta koristevaahtoon.

Rusinainen rahkapiiras

Pohja: Valmis piirakkataikina TAI
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(2–3 rkl aprikoosilientä)

Täyte

3 rkl rommia
3 rkl vettä
2 rkl sokeria
2 dl rusinoita
4 munaa
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
2–3 tl vaniljasokeria

  1. Pane rusinat maustumaan jo leivontaa edeltävänä iltana: sekoita pienessä kulhossa rommia ja pane rusinat liemeen marinoitumaan.
  2. Sulata tai tee taikina edellisen ohjeen mukaan. Sekoita munat, rahka, sokerit ja rusinat ja kaada täyte taikinapohjalle.
  3. Paista 200 asteessa tunnin verran.
  4. Vinkki: Rommin sijasta sopii myös konjakki, brandy, madeira, vahva luumu-, manteli- tai omenaviini tai -likööri. Jos juoma ei ole makea, lisää hieman sokeria. Voit marinoida rusinat myös sitruunalla maustetussa sokerivedessä.

Herkullinen mangomämmikakku – katso resepti tästä

Helppo appelsiinipasha

2 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
2–3 tl vaniljasokeria
1 dl appelsiinimarmeladia
1 dl mantelirouhetta
1 dl rusinoita

  1. Vaahdota kerma. Yhdistä kaikki aineet.
  2. Jaa pasha annosmaljoihin tai lusikoi isoon tarjoilukulhoon. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Koristele mieleiseksesi.

Pasha

150 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
500 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 pussi mantelirouhetta
0,5 ps murskattuja karamelleja

  1. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää maitorahka ja kerma. Kaada seos kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä hitaasti sekoittaen, kunnes seos vetelöityy ja alkaa höyrytä. Anna jäähtyä parisen tuntia.
  2. Mausta rahkaseos manteleilla ja karamellimurskalla (Marianne crush).
  3. Kaada se sitten valumaan kostealla sideharsolla vuorattuun pashamuottiin tai kahvisuodattimeen. Taita harso rahkan päälle. Nosta muotti kulhoon ja aseta päälle kevyt paino. Pane muotti jääkaappiin.
  4. Kumoa pasha seuraavana päivänä.
  5. Koristele halutessasi marjoilla, hedelmillä, kermavaahdolla tai suklaakastikkeella.
  6. Vinkki: Käytä karamellimurskan sijasta 1–1,5 dl appelsiinimarmeladia, aprikoosisosetta tai rouhittua suklaata. Voit myös valuttaa pashan päälle inkiväärisiirappia.

Erittäin kevyt pasha kahdelle

6 tl rasiamargariinia
4 dl maitorahkaa
puolen sitruunan mehu
0,5 tl raastettua sitruunan kuorta
6 rkl rusinoita
2 tl vaniljasokeria
makeutusainetta (esim. Canderel)
2 valkuaista

  1. Vaahdota margariini.
  2. Sekoita siihen maitorahka, makeutusainetta maun mukaan, vaniljasokeri, sitruunankuoriraaste ja rusinat. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti nostellen rahkaseokseen.
  3. Kaada rahkaseos valumaan kostealla sideharsolla vuorattuun pashamuottiin tai kahvisuodattimeen.
  4. Anna valua vähintään pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Kumoa pasha tarjolle. 

Mandariinirahkakakku

Pohja

75 g voita
150 g pipareita

Täyte

12 liivatelehteä
1 sitruunan mehu
4 dl kuohukermaa
1 prk maitorahkaa
1–2 tlk tai 4–5 dl mandariini- tai appelsiinilohkoja
sokeria, vaniljasokeria

Päälle

1–2 tlk mandariinilohkoja tai 5–6 mandariinia tai 3–4 appelsiinia viipaleina
hyytelösokeria + mandariinien lientä

  1. Murenna piparit kauhalla kulhossa. Lisää sen verran pehmeää voita, että murut tarttuvat toisiinsa taikinaksi. Painele se irtopohjavuokaan.
  2. Pane vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  3. Pane liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Puserra vesi pois ja liuota lehdet tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä. Puserra sitruunasta mehu ja  sekoita se hyvin liivateveteen.
  4. Vaahdota kerma. Yhdistä siihen maitorahka. Valuta täytteen  mandariinitölkeistä liemi kulhoon. Paloittele mandariinit tai appelsiinit.
    Yhdistä hedelmäpalat ja hieman jäähtynyt liivateliemi kerma-rahkaseokseen.
  5. Maistele ja mausta täytettä makusi mukaan vielä sokerilla ja vanilliinisokerilla. Lusikoi täyte keksipohjan päälle.
  6. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  7. Levitä kakun pinnalle koristeeksi mandariinilohkoja tai tuoreita mandariinien tai appelsiinien viipaleita. Tee mandariinitölkin liemestä, appelsiinimehusta tai vedestä ja hyytelösokerista kiille pakkauksen ohjeen mukaan.

Pavlova

12 annosta
Marenki
6 valkuaista
5 dl sokeria
2 tl etikkaa

Täyte

2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) maitorahkaa
¼ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
appelsiinimarmeladia
pakastevadelmia

  1. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  2. Lisää vaahdon joukkoon sokeri. Jatka vatkaamista, kunnes seos on kova vaahto. Lisää etikka.
  3. Nosta ruokalusikalla voidellun leivinpaperin päälle annoskokoisia marenkikasoja.
  4. Paista marenkeja uunin keskiosassa 80–100 asteessa 3–4 tuntia. Marenki kuivuu hitaasti, eikä pinta saa saada väriä. Avaa välillä uuniluukkua, niin saat kosteuden uunista haihtumaan.
  5. Valmista täyte. Vatka kerma vaahdoksi ja lisää rahkaan. Mausta seos sokereilla ja appelsiinimarmeladilla.
  6. Kokoa annokset ennen tarjoilua. Lusikoi marenkien päälle appelsiinirahkaa ja koristele kohmeisilla pakastevadelmilla ja mintun­lehdillä.

Kuinka selvästi huomaankaan, että "Jumala on antanut työntää itsensä maailmasta ristille takaisin.
Vain näin kristinusko voi löytää merkityksensä uudelleen" sanoo Bonhoffer suuri Jumalan mies ja Juutalaisten puolustaja.
>Rääkätä itseään ja toisiamme, synkällä pääsiäisen sanomalla?
Pitkäperjantai on päivä jolloin Jeesus laitettiin ristille - kaikkien ihmisten syntien sovittajana, omasta ja Jumalan tahdosta uhrautua. Antaa elämänsä, jokaisen edestä.
Vertauskuvallisesti Jeesus oli viaton uhrilammas.
Kolmas aamu on ylösnousemuksen ilojuhlaa.

Anonyymi 02.04.2012 21:00, "suuri Jumalan mies" tuskin olisi miellyttänyt Dietrich Bonhoefferia.

- Jos nyt tuot Dietrich Bonhoefferin tähän keskusteluun, olisi kohtuullista, että ymmärtäisit - "kuinka selvästi huomaankaan" - mitä hän lainauksessasi tahtoo sanoa. Bonhoefferin varhaisteologiasta ja vankilakirjoituksista löytyy ristiriitaisiakin ajatuksia. Useimmat meistä tuntevat - sinun tavoin - kristillisen pääsiäisen ikimuistoiset fraseologiat. Luulen, että sinunkin sieluasi virkistäisivät ja uskoasi päivittäisivät Bonhoefferin vankilapohdiskelut:

"Mikä minua lakkaamatta askarruttaa, on kysymys, mitä kristinusko - tai kuka Kristus meille tänä päivänä todella on. Aika on ohi, jolloin saatoimme sanoa ihmisille kaiken sanojen avulla - olivat ne sitten teologisia tai hurskaita sanoja; samoin on ohi sisäisyyden ja omantunnonaika, ja tämä tarkoittaa aivan yksinkertaisesti sitä, että uskonnon aika on ohi. Me kuljemme täysin uskonnotonta aikaa kohti --. 'Kristillisyys' on aina ollut eräs (ehkä tosi ) 'uskonnon' muoto. Kun nyt eräänä päivänä käy ilmeiseksi, ettei tätä 'aprioria' lainkaan ole olemassa, vaan että se on ollut eräs historiasta riippuvainen ja katoava ihmisen itsensä ilmaisemisen muoto, kun siis ihmiset todella tulevat radikaalisti uskonnottomiksi ja uskon, että näin on jo nyt enemmän tai vähemmän asian laita, -- mitä tämä siinä tapauksessa merkitsee 'kristinuskolle'? Meidän koko tähänastiselta 'kristinuskoltamme' vedetään pohja pois, ja voimme enää 'uskonnollisesti' lähestyä vain eräitä 'viimeisiä mohikaaneja' tai eräitä älyllisesti epärehellisiä." - stuntman

Sisältö jatkuu mainoksen alla