Täyteläinen, rukiinen ja raikas jälkiruoka on pääsiäisen juhlapöydän yllätysherkku! Reseptin on laatinut Mämmi-kirjan kirjoittaja Ahmed Ladarsi.

Mangomämmikakku

12 palaa

Pohja
260 g mämmiä
2 dl sokeria
3 kananmunaa
100 g voita tai leivontamargariinia
2 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte
6 liivatelehteä
400 g säilöttyä mangoa
200 g maitorahkaa
2 dl vaniljajogurttia
1 dl mangolientä purkista
Koristeet
1 tuore mango
puutarhamustikoita

  1. Sekoita pohjaa varten mämmi ja sokeri huolellisesti. Lisää joukkoon munat. Sulata rasva ja lisää taikinaan. Sekoita kuivat aineet ja lisää siivilöiden joukkoon.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille kääretortun tapaan levyksi. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  3. Paina pohjasta kakkuvuoan avulla vuoan kokoinen pohja. Nosta kakku irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle.
  4. (Jauha monitoimikoneessa loput pohjasta jauhelmaksi ja pakasta seuraavaa kakkua varten. Jauhelman voi käyttää lisäämällä joukkoon 50 g sulatettua voita ja painamalla murumassa kakkupohjaksi vuoan pohjalle.)
  5. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Sekoita säilykemangot tehosekoittimessa. Lisää joukkoon rahka ja jogurtti. Kuumenna mangoliemi kattilassa ja lisää joukkoon hyvin puristetut liivatelehdet. Lisää liivateseos rahkamassaan tasaisesti.
  6. Kaada seos kakkuvuokaan. Anna hyytyä viileässä vähintään neljä tuntia. Koristele kakku tuoreella mangolla ja puutarhamustikoilla. 

 

"Maistoin mämmiä ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten, kun muutin Tunisiasta Suomeen. Mietin heti, miksi perinneruokaa vähätellään."

Ahmed Ladarsi viimeistelee oman reseptin mukaan tekemäänsä mangomämmikakkua.
Ahmed Ladarsi viimeistelee oman reseptin mukaan tekemäänsä mangomämmikakkua.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.