Mieheni kuoli neljä vuotta sitten. Meillä oli keskinäinen testamentti, jossa leskelle jää hallintaoikeus omaisuuteen. Nyt toinen lapsista on alkanut vaatia osuuksia. Talo on miesvainajan perikunnan maalla, joten myyminen ei onnistu, kun vanha perikunta riitelee edelleen. Miten minun pitäisi toimia? Nimimerkki Porkkana

Aluksi herää kysymys, onko lapsi lakiosaa vaatimatta ehdoitta hyväksynyt keskinäisen testamenttinne? Jos näin on, hallintatestamentti on tullut lainvoimaiseksi lapseen nähden, jolloin myös lapsen tulee nyt noudattaa hallintatestamenttianne. Kuolemastakin on kulunut jo neljä vuotta.

Aviopuolisoiden hallintatestamentissa omaisuuden omistusoikeus on sen sijaan jo yleensä mennyt vainajan lapsille, vaikka omaisuuden hallintaoikeus olisikin testamentin mukaan määrätty leskelle.

Testamentin hyväksyminen perittävän kuoltua on vapaamuotoista, kunhan hyväksyminen on todistettavissa. Perillisen allekirjoittama testamentin kirjallinen hyväksyminen on tietysti testamentinsaajalle näytön kannalta aina parempi vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perittävän kuoltua tapahtuva testamentin hyväksyminen on eri asia kuin testamentista luopuminen perittävän kuoltua. Jotta luopumistahdonilmaisu olisi pätevä, se on annettava kirjallisesti (PK 17 luku 2a §).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muista myös, että rintaperillisen jakovaatimuksen ja testamentinsaajan oikeuden estämättä eloonjäänyt puoliso saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon, jollei kodiksi sopivaa asuntoa sisälly eloonjääneen puolison varallisuuteen. Yhteisessä kodissa oleva tavanmukainen asuntoirtaimisto on aina jätettävä jakamattomana eloonjääneen puolison hallintaan (PK 3 luku 1a § 2 mom.).

Talon maapohjan kuuluminen toiselle omistajalla tuo lisäksi omat haasteensa tapaukseen, kuten kerrot. Tuollaisissa asioissa voi kulua vuosikaudet.

Saatat tarvita lakimiehen apua, koska kyseessä ei ole mikään perustapaus. T.L.

Sisältö jatkuu mainoksen alla