Ikääntyvien työttömyyttä yritetään helpottaa pitkäkestoisella palkkatuella. Sitä maksettaisiin työnantajalle, joka palkkaa 60 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän.

Yli 55-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli elokuun lopussa 82 100, mikä on 6 600 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Yli puolella ikääntyneistä työttömistä työttömyys pitkittyy. Työ- ja elinkeinoministeriö testaa uudenlaista tukea, jotta yritys palkkaisi ikääntyneen. Suomessa saatiin juuri päätettyä eläkeiän nostamisesta ja työurien pidentämisestä.

Työmarkkinoilla tapahtunut kehitys, jossa yhä useampi yli viisikymppinen jää työttömäksi, on räikeässä ristiriidassa työurien pidentämisen ja ikääntyvien työssäjaksamisen kanssa.

Erityisen huolestuttavaa on se, että ikääntyneistä 55+-työttömistä yli puolet on pitkäaikaistyöttömiä. Näistä yli 40 000 ihmisestä ani harva työllistyy.

Joka toinen 55-59-vuotias työtön löytää uuden työn alle kolmessa kuukaudessa. Yli 60-vuotiaistakin näin lyhyellä työttömyysjaksolla selviää neljä kymmenestä.

Jos työttömyys kestää kolmesta kuukaudesta vuoteen, työllistyminen on huomattavasti vaikeampaa. Yli 55-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien työllistyminen on lähes olematonta.

Lukujen valossa ei ole kohtuutonta väittää, että 55+-ryhmässä lusitaan usein työttömyyden elinkautistuomiota, jota jatkuu hamaan eläkeikään asti.

TEM tukee 40 prosenttia palkasta

Työministeri Lauri Ihalainen totesi hiljattain, että ikääntyville pitkäaikaistyöttömille pitää löytää ”inhimillinen ratkaisu”.

Yksi ratkaisuyritys on pitkäkestoinen palkkatuki.

Millaisesta tuesta on kysymys, Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Päivi Kerminen?

- Tuki on suunnattu 60 vuotta täyttäneille, joiden työttömyys on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden.

Koska tukea aletaan myöntää?

- Näillä näkymin ensi vuoden alusta. Hallituksen esitys on juuri menossa eduskuntaan.

Kenelle tuki maksetaan ja minkä suuruinen se on?

- Tuki maksetaan työnantajalle, joka palkkaa kuusikymmentä vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän. Ensimmäiseltä vuodelta tuki on 40 prosenttia palkkauskustannuksesta ja seuraavina vuosina 30 prosenttia. Tukipäätös tehdään kahdeksi vuodeksi kerrallaan, mutta sitä on mahdollista jatkaa ilman jäähyaikaa tukikausien välissä.

55-vuotias ei ole vanha

Paljonko tukeen on varattu rahaa vuositasolla?

- Siihen ei ole korvamerkittyä rahaa, vaan kaikki työvoimapalvelut rahoitetaan samasta potista.

Työllistyminen vaikeutuu huomattavasti jo ennen kuin ihminen täyttää 60. Eikö tuen alaikärajaa olisi voinut laskea esimerkiksi 55 vuoteen?

- Tätä kyllä mietimme. Toisaalta se olisi ollut viesti työmarkkinoille, että 55-vuotias on vanha ja tarvitsee erikoistukea työllistyäkseen. Aloitetaan nyt tällä ja katsotaan, mikä on vaikutus.

Paljonko näitä 60 vuotta täyttäneitä pitkäaikaistyöttömiä on?

- Viime vuonna heitä oli keskimäärin noin 24 000, Päivi Kerminen kertoo.

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.