Ikääntyvien työttömyyttä yritetään helpottaa pitkäkestoisella palkkatuella. Sitä maksettaisiin työnantajalle, joka palkkaa 60 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän.

Yli 55-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli elokuun lopussa 82 100, mikä on 6 600 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Yli puolella ikääntyneistä työttömistä työttömyys pitkittyy. Työ- ja elinkeinoministeriö testaa uudenlaista tukea, jotta yritys palkkaisi ikääntyneen. Suomessa saatiin juuri päätettyä eläkeiän nostamisesta ja työurien pidentämisestä.

Työmarkkinoilla tapahtunut kehitys, jossa yhä useampi yli viisikymppinen jää työttömäksi, on räikeässä ristiriidassa työurien pidentämisen ja ikääntyvien työssäjaksamisen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisen huolestuttavaa on se, että ikääntyneistä 55+-työttömistä yli puolet on pitkäaikaistyöttömiä. Näistä yli 40 000 ihmisestä ani harva työllistyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joka toinen 55-59-vuotias työtön löytää uuden työn alle kolmessa kuukaudessa. Yli 60-vuotiaistakin näin lyhyellä työttömyysjaksolla selviää neljä kymmenestä.

Jos työttömyys kestää kolmesta kuukaudesta vuoteen, työllistyminen on huomattavasti vaikeampaa. Yli 55-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien työllistyminen on lähes olematonta.

Lukujen valossa ei ole kohtuutonta väittää, että 55+-ryhmässä lusitaan usein työttömyyden elinkautistuomiota, jota jatkuu hamaan eläkeikään asti.

TEM tukee 40 prosenttia palkasta

Työministeri Lauri Ihalainen totesi hiljattain, että ikääntyville pitkäaikaistyöttömille pitää löytää ”inhimillinen ratkaisu”.

Yksi ratkaisuyritys on pitkäkestoinen palkkatuki.

Millaisesta tuesta on kysymys, Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Päivi Kerminen?

- Tuki on suunnattu 60 vuotta täyttäneille, joiden työttömyys on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden.

Koska tukea aletaan myöntää?

- Näillä näkymin ensi vuoden alusta. Hallituksen esitys on juuri menossa eduskuntaan.

Kenelle tuki maksetaan ja minkä suuruinen se on?

- Tuki maksetaan työnantajalle, joka palkkaa kuusikymmentä vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän. Ensimmäiseltä vuodelta tuki on 40 prosenttia palkkauskustannuksesta ja seuraavina vuosina 30 prosenttia. Tukipäätös tehdään kahdeksi vuodeksi kerrallaan, mutta sitä on mahdollista jatkaa ilman jäähyaikaa tukikausien välissä.

55-vuotias ei ole vanha

Paljonko tukeen on varattu rahaa vuositasolla?

- Siihen ei ole korvamerkittyä rahaa, vaan kaikki työvoimapalvelut rahoitetaan samasta potista.

Työllistyminen vaikeutuu huomattavasti jo ennen kuin ihminen täyttää 60. Eikö tuen alaikärajaa olisi voinut laskea esimerkiksi 55 vuoteen?

- Tätä kyllä mietimme. Toisaalta se olisi ollut viesti työmarkkinoille, että 55-vuotias on vanha ja tarvitsee erikoistukea työllistyäkseen. Aloitetaan nyt tällä ja katsotaan, mikä on vaikutus.

Paljonko näitä 60 vuotta täyttäneitä pitkäaikaistyöttömiä on?

- Viime vuonna heitä oli keskimäärin noin 24 000, Päivi Kerminen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla