Ulkona tukala helle ja kosteus, sisällä ihana viileys sekä raikas ilma. Kannattaako kotiin hankkia ilmalämpöpumppu ja miten sitä käytetään – edullisesti?

Ilmalämpöpumppujen kuuma kausi on käynnistynyt. Moni miettii asunnon viilentävän pumpun hankkimista.

Ja jos kotona on jo tuo viilentävä vekotin, halutaan se säätää nyt kohti äärimmäisen viilentävää vaikutusta. Mutta mikä onkaan paras tapa toimia? Keräsimme neuvoja alan ammattilaisilta pumpputouhuihin ja laskimme laitteen kustannukset. Parhaimmillaan ilmalämpöpumpun käyttö maksaa alle euron päivässä.

Kun käytät ilmalämpöpumppua kesällä viilentämiseen, kannattaa säätää viilennyslämpötila vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu heti viileämmältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluttu lämpötilaero ulko- ja sisäilman välillä on neljä astetta, kuluu sähköä kaksi kertaa enemmän kuin silloin, jos lämpötilaero on kaksi astetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jäähdytysasennossa ilmalämpöpumppu poistaa myös kosteutta ilmasta. Kesähelteellä juuri ilman kosteus tekee olosta tukalan. Jo pieni suhteellisen kosteuden aleneminen vaikuttaa asumismukavuuteen enemmän kuin lämpötilan lasku.

Ilmalämpöpumppujen sähkötehot jäähdytystoiminnassa kun ovat 0,5–1,5 kW välillä. Sähkönkulutus vuorokaudessa on tällöin 12–36 kWh. Jos viilennys on päällä koko vuorokauden, käyttöhinnaksi tulee 1,5–4 euroa, kun sähkönhinta on noin 12 snt/kWh. Viiden tunnin viilennys maksaa siis korkeintaan 80 senttiä.

Jokapäiväisestä käytöstä tulee tietenkin helposti muutaman satasen lisälasku ja päälle asennuskulut sekä hankinta, mutta joidenkin laskelmien mukaan pumppu maksaisi itsensä takaisin vähintään viidessä vuodessa. Säästö tulee tietenkin vain pumppua oikein käyttämällä – ja lähinnä sen talvisista hyödyistä.

Unohda läpiveto

Kesällä tyhjää taloa tai kesämökkiä on turha viilentää. Jos haluat minimoida kulutuksen mahdollisimman pieneksi, voit viilentää ilmaa esimerkiksi makuuhuoneissa vasta pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Lämpötilan vaihtelut ovat kesäaikaankin suuria – vaikutusta on niin vuorokaudenajalla, auringon säteilyllä, varjolla kuin tuulella. Lämpömittaria ja pumpun säätöjä on tarkkailtava, jotta energiahukkaa ei syntyisi.

Lämpötila rakennuksen ympärillä voi vaihdella nopeastikin, mutta sisällä se muuttuu hitaammin. Ilmalämpöpumpun automatiikkaa voi yrittää hyödyntää, mutta riskinä on lämpötilaerojen kasvaminen ja edelleen sähkönkulutuksen nouseminen.

Kun ilmalämpöpumppua käyttää jäähdytykseen, samaan aikaan ei kannata tuulettaa tai pitää sisällä läpivetoa. Tuuletus vain tuo lisää lämmintä ilmaa sisään pumpun jäähdytettäväksi.

Suodattimien vaihto ja puhtaanapito on erityisen tärkeää kesällä, kun ilmassa leijuu muun muassa siitepölyä. Likaiset suodattimet vaikuttavat tehoon ja hyötysuhteeseen ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa homeongelmia.

Anna ammattilaisen asentaa

Jotta ilmalämpöpumppu toimisi energiatehokkaasti, se pitää asentaa oikein. Sisäyksikölle paras paikka on sellainen, josta puhallusilma virtaa mahdollisimman esteettömästi eri huoneisiin.

Pumpun sijoitukseen vaikuttavat myös muut lämmönlähteet, kuten takka tai uuni. Sisäyksikköä ei suositella asennettavaksi keittiöön, koska keittiön rasvaisessa ilmassa ilmalämpöpumpun suodattimet tukkeutuvat helposti.

Ulkoyksikkö pyritään asentamaan mahdollisimman lähelle sisäyksikköä. Ulkoyksikköä ei kuitenkaan kannata asentaa makuuhuoneen seinään, sillä sen aiheuttama hurina saattaa häiritä. Ilmansuunnalla ei ole ulkoyksikön sijoittamisen suhteen merkitystä, tosin. kesäaikaan ulkoyksikön pitäisi olla varjossa.

Ilmalämpöpumpun asennus tulee aina jättää ammattilaiselle, sillä sen asennus vaatii erikoisosaamista.

Lähteet: Motiva, Sulpu

Katso pätevien lämpöpumppuasentajien lista tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla