Toimittaja Reija Ypyä on kuumuuden siedon asiantuntija, sillä hän käyttää talvellakin t-paitaa eikä neuleita löydy kaapista lainkaan. Lue, miten hän pärjää helteellä.

Tässä ovat Reija Ypyän vinkit siedettävään yöuneen helteisinä öinä. Voit myös kertoa jutun lopussa olevassa kommentointikentässä omat niksisi helleöiden selättämiseen.

 

1. Älä jumitu makuuhuoneeseen, vaan etsi kotisi viilein paikka. Sängyn tai ainakin patjan voi siirtää keittiöön, saunaan tai eteiseen. Omakotiasujilla on vieläkin enemmän vaihtoehtoja: kellari, autotalli tai pihan puuvaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Jos kumppanista toinen on viluisa, eriytykää suosiolla helleöinä eri paikkoihin nukkumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Hyödynnä parveke. Minä ostin helposti kasaan laitettavan 1–2 hengen festariteltan parvekkeelle. Kunnon patjan ja petivaatteiden kanssa uni tuli siellä makoisasti. Parvekkeella voi nukkua myös sängyssä tai riippukeinussa ja ötökkäkammoinen hankkii verkon sänkynsä päälle.

4. Ikisuosikkini on nostaa patja avoinna olevan parvekkeen oven eteen olohuoneeseen ja nukkua siinä. Ulkoa käy aina jonkinlainen tuulenvire. 

5. Aikoinaan ilmastoimattomissa Kreikan hotelleissa keksitty konsti puree Suomessakin. Kastele aluslakana ja peittona toimiva aluslakana kevyesti vedellä sumutuspullon avulla. Nihkeissä lakanoissa on ihanan viileää köllötellä! Toista kuuri tarpeen mukaan ja suihkauta myös ihosi märäksi sumutuspullolla.

6. Laita aluslakana, tyynyliina ja peittona toimiva lakana pakastimeen pariksi tunniksi.

7. Erilaiset tuulettimet auttavat, mutta on tärkeää etsiä sopiva korkeus sille, mistä puhallus tulee.

8. Mikään ei estä menemästä yhdeksi yöksi ilmastoituun hotelliin. Kahden hengen yö on halvimmillaan noin 60 euroa.

9. Jos haluaa tyynyn viileäksi, sen alle tai paksun tyynyliinan sisään voi laittaa pienen kylmäkallen.

Sacramento

Meillä on yölämpötila tällä hetkellä 28,8 eikä mitään keinoa viilentää. Tämä on 2-kerroksinen rivari, aurinko ilmeisesti lämmittää kattoa ylhäältääkin, ja lämpö nousee ylös, jossa makkarit. 

Läpivedon saa vain sauna-wc:n pikkuikkunan kautta, sielläkin rättipatteri lämmittää ilmaa kaiken aikaa, ja parvekkeella aurinko. Se on lasitettu, ja ilma tulee parvekkeen läpi, ikkunat toki auki, mutta ei auta.

Alhaalla tupakeittiö, jossa ei sänkyä, sekä terassi. Siellä on hiukan viileämpää, mutta ei olla kannettu sinne patjaa. Jos terassin tai parvekkeen oven pitää auki, tulee ötököitä sisään. Pitäisi laittaa hyttysverkkoja. Terassin oven kautta voi tulla myös rosvoja, jos se on auki, sitä kautta ilmaa saa vähän kiertämään yläkerran parvekkeen kautta. Ne ovat samalla ilmasuunnalla, etelään. Pohjoiseen ei ole mitään räppänää, paitsi se saunan pikkuikkuna. Ulko-ovea voi tietysti pitää raollaan vastapäätä, mutta ei ilma silti juuri jäähdy, ei.

Täytyy vain sietää, vaimo ei pidä vedosta eikä tuulettimista, jalkoja kramppaa, minä pidän viileästä. Taidan laittaa teltan takapihalle. Parvekkeella voisi toki nukkua patjan kanssa, mutta ne ötökät, ei tosin hyttysiä ole lähes lainkaan, mutta muita siivekkäitä kyllä.

Naapuri hommasi ensimmäisen ilmalämpöpumpun koko taloyhtiössä, se on pilottivaiheessa. Siitä käytiin tiukka keskustelu yhtiökokouksessa, miten pitää toimia, ettei ääni häiritse naapureita. Ehkä se näyttää suuntaa, miten toimia. Tietysti taloyhtiö voisi liittyä vaikka Fortumin kaukokylmään tai kaivauttaa porakaivon, josta ottaa kylmyyttä, mutta ei helppoa mikään. Mutta kai ihmiskunnausta iso osa nukkuu näin lämpimässä, skandinaaville se vain ei ole tuttua, mutta eihän näitä helleöitä loputtomasti riitä, ja jos riittää, niin ehkä niihin sopeutuu. 

Ei kyllä uni ole hyvää näin lämpimässä, hiki pinnassa nukahtaa ja hiki pinnassa herää.

Vierailija

Niinpä. Minusta juuri se hikinen, kostea tunne on ärsyttävin yöllä, kun herää ja lakanat ja tyyny märät. En takuulla varsin vielä kastele petivaatteita kun tahdon kuivaa ja viileää.
Olisko näin, että nuoremmille nuo kostutus-vinkit voi sopia paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla