Tanja Mertasen perustama Facebook-ryhmä Neulomuksia sydämestä muistaa villasukilla tuntemattomia oman elämänsä uurastajia. Suomen juhlavuonna ryhmä haluaa tavoittaa lahjottavaksi kaikki maan satavuotiaat.

Vuosia sitten valvotut yöt sysäsivät liikkeelle idean: kutoa sukat kauan kadoksissa olleelle enolle ja muille läheisessä sairaalassa makaaville.

– Tajusin, että jollekin se sukkapari oli joulun ainut lahja, Tanja Mertanen kertoo.

Sitä ennen oli tapahtunut paljon. Muuruvedellä asuva Tanja oli joutunut sairauseläkkeelle rikottuaan olkapäänsä. Käsitöihin kädet silti vielä taipuivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

300 synttärisankaria kadoksissa

Pikku hiljaa projektit ovat paisuneet, ja nyt Tanjan käynnistämä Facebook-ryhmä Neulomuksia sydämestä kuuluu viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan. Tarkoitus on neuloa villasukat jokaiselle  Suomen juhlavuonna 100 vuotta täyttävälle. Kaikkiaan heitä on noin 700, ja sukat valmistuvat varmasti. Uusia jäseniäkin FB-ryhmään  vielä mahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin yllätys on ollut se, että päivänsankareiden tavoittaminen on niin vaikeaa.

­ – Väestörekisteri antaa tiedot vain kunnista, joissa on vähintään viisi 100 vuotta täyttävää. Hukassa on vielä kolmisen sataa senioria, joten toivon, että mahdollisimman moni ilmiantaa minulle oman paikkakuntansa tulevat 100-vuotiaat, toivoo Tanja.

Palomiehistä päihdekuntoutujiin

Sitä ennen, ensi jouluksi, valmistuu satamäärin erilaisia neulomuksia päihdekuntoutujille ja asunnottomille Kemiin, Kiteelle ja Kontulaan.

Lämpöisellä lahjalla Tanjan ryhmä on muistanut myös SOS-lapsikylän väkeä, ambulansseihin syntyviä vauvoja ja palomiehiä. Ensi vuonna tarkoitus on ilahduttaa myös pelastushelikopterien henkilökuntaa.

 

"Helposti unohtuvat ne, jotka tekevät tärkeää työtä jopa henkensä uhalla."

– Kun itse sairastuin, sain lähipiiriltä ja ammattilaisilta korvaamatonta apua. Jo tuolloin ajattelin, että haluan maksaa jollakin tavalla takaisin.

Oma perhe on suhtautunut Tanjan projekteihin kärsivällisesti, vaikka FB-ryhmän toimittamia neulomuksia on yksi huone pullollaan.

 – Miehenikin huolehtii, etteivät kotimme kissat pääse sinne karvaamaan.

Tyyli vapaa

Kaikki lahjaneuleet neulotaan omista langoista, joten neulomusten tyyli on kaikin  puolin vapaa.

–  Minä neulon useimmiten ihan tavallista perussukkaa, mutta kyllä lahjapinoon on kertynyt myös todella hienoja käsityötaidon näytteitä, Tanja kertoo.

Tanjaan saat yhteyden sähköpostilla: annitanninelamaa@gmail.com

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla