Nimimerkki Aikuiset lapset ymmällään on huolissaan perinnöistä, kun 70-vuotias isä on menossa naimisiin. ”Morsian on isääni kymmenen vuotta nuorempi Venäjän kansalainen, ja seurustelua on takana muutama kuukausi. Isä on kertonut tekevänsä avioehdon, mutta meitä perillisiä kiinnostaa, pystyykö mahdollisen lesken asumisoikeutta rajaamaan etukäteen? Voiko morsian luopua asumisoikeudestaan kirjallisesti? Jos asiaan ei pysty vaikuttamaan, miten asunnon kustannukset jakaantuvat? Morsian ei puhu suomea. Miten tämä vaikuttaa sopimusten tekoon?”

Lesken asumisoikeus on vahva. Se ohittaa aina rintaperillisten oikeudet, eikä sitä voi poistaa avioehtosopimuksella eikä testamentilla.

– Asumisoikeutta ei poista sekään, että leski luopuisi siitä kirjallisesti, sanoo varatuomari Pirkko Kemppainen.

Koska morsian ei osaa suomea, on avioehtosopimus tehtävä sekä suomen että venäjän kielellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kummankin pitää tarkasti tietää, mitä avioehtosopimus heidän tilanteessaan merkitsee. Se on syytä teettää juristilla, joka hallitsee nämä molemmat kielet. Isä ja hänen kihlakumppaninsa voivat avioehtosopimuksessa määrätä, että heidän varallisuussuhteisiinsa sovelletaan Suomen lakia, Pirkko Kemppainen neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos leski käyttää asumisoikeuttaan, hän maksaa vastikkeet ja muut tavanomaiset asumiskulut. Hänen kuuluu myös osallistua asunnon perusparannuskuluihin.

En tarkoittanut, että välttämättä pysyttelisin kaukana vastakkaisen sukupuolen edustajista, jos niikseen tulisi.
En kuitenkaan ymmärrä, miksi eläkeikäisen olisi pakko nimenomaan NAIMISIIN mennä. Kai sitä ihminen voi seurustella muutenkin. Tietysti ymmärrän, jos on uskonnolliset syyt. Mutta riitaa siitä avioitumisesta usein tulee, jos ei ennemmin niin sitten myöhemmin - kun on perunkirjoituksen aika.

Siis nimenomaan juuri näin, että isä menisi avioliittoon ja sitten kuolisikin ennen tätä nuorikkoaan, jääkö tämä nuorikkoleski sitten hallinnoimaan vainajan omaisuutta. Väärinhän se on, hemmetin väärin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla