Olemme pariskunta, minä 64- ja mieheni 73-vuotias. Menimme naimisiin 2010. Molemmilla on lapsia edellisestä avioliitosta. Mieheni on aikoinaan taannut lapsilleen omakotitalot. Emme tehneet avioehtoa, ja mieheni muutti minun talooni asumaan.
Olenko minäkin nyt takaamassa mieheni lasten velkoja, jos joku heistä tulee maksukyvyttömäksi? Saavatko lapset ottaa isältään kysymättä samoilla papereilla lisää lainaa, esimerkiksi auton ostoon? Seniorina naimisiin mennyt

Puolisot eivät joudu vastaamaan toistensa sitoumuksista. Et siis joudu maksamaan miehesi lasten velkoja.  Toisaalta, jos velkaa lankeaa miehesi maksettavaksi eikä hänellä ole omaisuutta, varmaan se vaikuttaa sinunkin elämääsi ja elintasoosi.

Miehesi kuoltua takaus voi tulla kuolinpesän osakkaiden maksettavaksi, jos lapset tai joku heistä ei selviä asuntolainastaan. Takaukseen perustuva velanmaksu pienentää osituksessa mahdollisesti saamasi tasingon määrää. Tasinko merkitsee, että saisit omaisuutta enemmän kuin sinulla on miehesi kuollessa. Jos sinulla taas on puolisosi kuollessa enemmän omaisuutta kuin hänellä, saat pitää koko oman omaisuutesi.

Saavatko lapset ottaa isältään kysymättä lisää lainaa riippuu siitä, mitä takaussitoumuksissa lukee. Yleensä lainasta vastaa ensin ostettu asunto, ja siltä varalta, että asunto ei kata koko lainaa, joku läheinen antaa takauksen. Jos lainat ovat tällaisia, lapset eivät voi ottaa lisälainaa ilman isänsä suostumusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Takausten sisällöt ja maksamattomat lainamäärät selviävät neuvotteluissa pankin kanssa, mutta pankki ei anna näitä tietoja sinulle. Miehelläsi on valta päättää, näyttääkö hän sinulle takaussitoumukset tai kertooko, millaisista summista on kyse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskustelin kysymyksestäsi varatuomari Pirkko Kemppaisen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla