Hallitus päätti leikata lapsiperheiden etuuksia. Käykö Suomessa niin kuin Espanjassa tai Kreikassa, jossa eläkkeellä olevat vanhemmat elättävät aikuisia lapsiaan ja heidän perheitään? Riittävätkö eläkkeet siihen?

Hallituksen kehysriihen päätökset merkitsevät työtä tekevälle lapsiperheelle satojen eurojen leikkausta vuodessa. Pienituloisille perheille jo muutaman kymmenen euron menetykset kuukaudessa saattavat aiheuttaa sen, että perhe putoaa köyhyysloukkuun.

Myös keskiluokka köyhtyy: verot nousevat ja  asuntolainojen korkovähennysoikeutta pienennetään.

Köyhyys lisääntyy

Monessa Etelä-Euroopan maassa suurtyöttömyys ja valtion tekemät leikkaukset ovat johtaneet siihen, että ikääntyneet vanhemmat joutuvat elättämään pienestä eläkkeestään myös lastensa elämän. Joskus aikuiset lapset, tai koko perheet, muuttavat takaisin vanhempiensa elätettäviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Meillä pelätään nyt samaa. Kehysriihen päätösten mukaan yhden lapsen perheessä lapsilisä pienenee noin seitsemän euroa kuussa eli 84 euroa vuodessa. Kahden lapsen kohdalta kuukausileikkaus on noin 15 euroa eli 180 euroa vuoden aikana.  Kolmen lapsen perheissä lapsilisät pienenevät noin 300 euroa vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös työttömyysturvaan tehtävät leikkaukset ja korkovähennysoikeuteen kajoaminen,  ja monet energiaan sekä autoiluun liittyvien verojen korotukset vaikuttavat perheiden arkeen. Palkansaajille jää käteen rahaa aina vain vähemmän.

Ruokajonot kasvavat

Myös eläkeläiset saavat maksaa hallituksen päätöksistä, koska eläkkeiden indeksikorotusta leikataan. Joidenkin tutkimusten mukaan jo nyt jopa puolet eläkeläisistä jää Euroopan unionin köyhyysrajan alapuolelle.

Ruokajonot kasvavat jatkuvasti. Joskus jonossa saattaa olla kolmetuhatta avuntarvitsijaa, suuri osa lapsiperheitä ja eläkeläisiä. Minimikansaneläke on tällä hetkellä 633,91 euroa. Se tuskin riittää edes yhden ihmisen elämiseen, vaikka saisikin muutaman kympin muitakin yhteiskunnan tukia.

Vanha kansa on tottunut tinkimään ja auttamaan. Se on valmis luopumaan jopa lääkemenoista, jos voi auttaa lapsiaan ja lapsenlapsiaan.

Kuka auttaa ketä?

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas ehdotti muutama viikko sitten, että  aikuiset lapset voitaisiin velvoittaa maksamaan esimerkiksi vanhempiensa laitospaikat, jos vanhempien oma eläke ei riitä.

Nyt tilanne on kehysriihen päätösten vuoksi muuttumassa päinvastaiseksi, mutta voidaanko vanhemmat veloittaa elättämään aikuiset lapsensa? Ja onko eläkeläisillä varaa siihen?

Mitä meiltä sinä olet?

Kerro mielipiteesi ja osallistu keskusteluun.

Lue lisää aiheesta:

ET tutki: aina riittää rahaa lapselle

Jäisinkö jo eläkkeelle?

Eläkkeellä töissä

Yli 55-vuotias elää elämänsä parasta aikaa

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla