Debit, credit vai sittenkin perinteinen käteinen? Yksi vinguttaa korttia kaikkialla, toinen ottaa muovirahan käyttöön vain pakon edessä.

Pankkien korttiviidakko voi näyttää villiltä. Jokainen pankki nimeää korttinsa vähän eri tavoin ja niiden ominaisuuksissa, eduissa ja vuosi- ja hoitomaksuissa voi olla eroja. Pääperiaatteet ovat kuitenkin samat.

Palkat ja eläkkeet menevät käyttö- tai käyttelytileille, joilta myös maksetaan laskuja. Näihin tileihin liitetään erilaisia kortteja eli muovirahaa.

Magneettijuovalliset kortit ovat vähitellen vaihtumassa vaikeammin väärennettäviksi sirukorteiksi. Sirukortit ovat kansainvälisiä eli niillä voi maksaa ja nostaa rahaa myös ulkomailla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Debit-korteilla ostot ja automaattinostot veloitetaan suoraan pankkitililtä. Credit-puolella käytetään pankin myöntämää luottoa. Ulkomailla rahan nostaminen automaatista on poikkeuksetta maksullista. Siksi ulkomailla kannattaakin tehdä ostokset kortilla aina kun mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisimmät Suomessa toimivien pankkien luottokorteista ovat Visa-kortteja ja Master Cardeja. Mitä parempi asiakas, sitä enemmän pankki myöntää korteille luottoa ja erilaisia lisäetuja, kuten vakuutuksia.

Tuntosarvet ojossa

Kun lompakossa on vino pino muovikortteja, joilla kaikilla on oma tunnuslukunsa, moni joutuu kehittelemään avukseen muistisääntöjä. Onneksi tunnusluku ei välttämättä muutu kortin päivittyessä uuteen. Ainakin Sampo Pankissa on myös palvelu, jossa pankin myöntämille korteille saa kaikille saman tunnusluvun.

Kortit ja niiden käyttö on muuttunut aiempaa turvallisemmaksi. Silti kortti on omalla vastuulla. Tunnusluku kannattaa näpyttää automaattiin niin, etteivät muut voi sitä nähdä. Hiljaiselle kadunpätkälle ei yömyöhään kannata mennä ainakaan yksikseen rahannostoon. Eikä muuten verkkokauppaakaan ole suositeltavaa tehdä kuin luotettavien tahojen kanssa.

Jos huono tuuri kuitenkin käy ja kortti katoaa, varastetaan tai se jää ulkomailla automaattiin, soita siitä heti kort­tien sulkupalveluun, joka on avoinna vuorokauden ympäri. Kirjoita sulkupalvelun numero mahdollisimman moneen paikkaan. Ilmoitushetkellä et ole enää vastuussa kortin mahdollisista väärinkäytöksistä.

Lisää tietoa korteista ja muista pankkiasioista pankkien nettisivuilta.

Mikä on IBAN-numero?

Euroopan talousalueesta on muodostunut yhtenäinen euromaksualue, ja sen myötä yritykset käyttävät tämän vuoden alusta lukien maksuliikenteessään kansainvälisiä IBAN-tilinumeroita (International Bank Account Number). Uudet tilinumerot nopeuttavat maksujen välittymistä ja ovat myös vanhoja turvallisempia. Myös yksityishenkilöiden tilinumerot ovat vaihtuneet IBAN-numeroiksi.

Uuden tilinnumeronsa voi tarkistaa tiliotteesta, verkkopankista tai laskea se oman pankin nettisivuilla IBAN-laskurilla.

Suomalaisissa IBAN-tilinnumeroissa on FI-maatunnuksen jälkeen aina 16 numeroa. Ensimmäiset kaksi numeroa ovat pankin tietojärjestelmän automaattisesti muodostamat tarkistenumerot. Sen jälkeen seuraa vanha tilinumero siten, että vanhassa tilinumerossa olleen viivan tilalle laitetaan nollia niin monta, että tilinumerossa on yhteensä 16 numeroa.

Numeron muistamista helpottaa, kun sen jaottelee kolmeen neljän numeron sarjaan.

Juttua varten on haastateltu pankinjohtaja Päivi Huttusta Sampo Pankin Ruoholahden konttorista ja kerätty tietoa pankkien verkkosivuilta.

Kortilla tulee maksettua. Sikäli hyvä, kun on pitkä matka käteistä nostamaan, kun veivät meiltä automaatin.

kirsikankukka55

Sisältö jatkuu mainoksen alla