Omistamme mieheni kanssa 70-luvulla rakennuttamamme omakotitalon. Mieheni on omasta halustaan maksanut talon kiinteistöveron koko ajan, koska aluksi minä en ollut töissä lainkaan ja sitten sain huonompaa palkkaa kuin hän. Nyt olemme eläkkeellä. Voimmeko jatkaa näin vai tuleeko siitä ongelmia esimerkiksi aikanaan perintöveroasioissa? Nimimerkki Selvyys asiaan

Jos olette miehesi kanssa sopineet, että hän hoitaa perheen omakoti­talon kiinteistöveron, asia ei ole käytännössä ongelma.

Kun toinen teistä kuolee, kiinteistöveron maksaja voi muuttua. Kiinteistöstä menevän veron on velvollinen suorittamaan lain mukaan ensisijaisesti se, joka omistaa kiinteistön kalenterivuoden alkaessa.

Lainhuuto kertoo lähtökohtaisesti kiinteistön omistajan. Maapohjalla ja rakennuksella voi olla myös eri omistajat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakennuksesta tai rakennelmasta menevän veron on velvollinen suorittamaan kiinteistöverolain mukaan rakennuksen tai rakennelman  omistaja riippumatta hänen oikeudestaan maapohjaan, jolla rakennus on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos toinen puolisoista kuolee, hänen osuudestaan menevä kiinteistöveron osuus määrätään kuolinpesälle. Tästä on kaksi poikkeusta. Jos leski pitää talon hallinnassaan lesken asumissuojan nojalla (perintö­-kaari 3 luku 1a § 2 mom.), häntä pidetään kiinteistöverolain mukaan omistajan veroi­sena haltijana ja hän on silloin lain mukaan yksin verovelvollinen omakotitalon ja sen tontin kiinteistöverosta. Toinen poikkeus on hallintatestamenttitapaukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla