78-vuotias äitini on aikonut antaa valtakirjan yhdelle lapsistaan siltä varalta, että hän on kykenemätön hoitelemaan asioitaan esimerkiksi laitoshoidossa ollessaan. Hän on erityisen huolissaan siitä, että kunta pääsisi hoitomaksuilla hänen omaisuuteensa kiinni. Hän haluaa, että lapset perivät hänet aikanaan. Onko estettä tämänkaltaiselle valtakirjalle? Lapset ovat valmiita hyväksymään hänen ratkaisunsa.–  Tytär

Pankille annettavalla yksilöidyllä valtakirjalla voi joku teistä lapsista ottaa äitinne päivittäiset raha-asiat hoitoonsa, eikä valtakirjan laatimiselle ja käyttämiselle ole estettä niin kauan kuin äitinne on oikeustoimikelpoinen. Valtakirjalla ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan kunnan perimiin laitosmaksuihin.
Vai mahdatko tarkoittaa kysymykselläsi edunvalvontavaltuutusta? Silläkään ei pysty vaikuttamaan laitosmaksuihin, moneen muuhun asiaan kylläkin. Voi valita itse, kenen haluaa raha-asioitaan hoitavan ja esittää lisäksi toiveita vaikkapa asumisestaan, hoidostaan ja hoitopaikastaan.
Edunvalvontavaltakirjalle ei ole estettä, jos sen tekee ajoissa eli siinä vaiheessa, kun vielä ymmärtää sen merkityksen.
Toisaalta äitinne huoli siitä, että hänen omaisuutensa katoaisi kokonaan kunnan perimiin laitosmaksuihin, on turha.
Omaisuudesta otetaan laitosmaksuja määrättäessä huomioon vain sen tuotto – itse asiassa 85 prosenttia omaisuuden nettotuotosta. Tuottoa ovat esimerkiksi pankkitilin korko, osakkeista saatavat osingot ja vuokratuotto. Tietoa edunvalvonnasta saa maistraateista ja oikeusaputoimistoista.
www.om.fi, www.maistraatti.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla