Lähes koko aikuisikänsä kaupungin keskustassa asunut Leena Kauppinen kokeili lähiöasumista muutaman vuoden, mutta se ei tuntunut omalta. Hän kaipasi ratikoiden kolinaa.

Leena Kauppisen koti oli Helsingin Pukinmäessä, sinänsä oikein hyvässä talossa. Ympäristö oli rauhallinen ja ystäviä ympärillä. Mutta ne näkymät!

– Ikkunat olivat pihlajan latvojen tasolla. Eihän siellä näkynyt kuin muutama tilhi syksyisin marjoja syömässä.  Kaipasin kaupunkiin, meren äärelle, raitiovaunujen kolinaan, Leena kertoo.

Uusi koti löytyi vuosi sitten Töölön seurakunnan perustaman Töölön Krista ry:n omistamasta Kristakodista. Kruununhaassa Kristianin­kadulla sijaitseva 110-vuotias jugendtalo on peruskorjattu esteettömäksi 1996.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leenan 41 neliön valoisasta yksiöstä on kauniit näkymät vastapäiseen taloon. Kun tarkkaan kuuntelee, ikkunasta kantautuu vaimeana raitiovaunujen kiskojen kirskuntaa. Merikin on kulman takana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Parempaa paikkaa ei ole, talo on kauniisti entisöitykin. Tärkeintä on talon lämmin henki. Toiminnanjohtajamme Anneli on paikalla arkisin. Hän auttaa käytännön asioiden järjestelyssä tarvittaessa. Naapurit ovat mukavia ja seuraa löytyy aina yhteisistä tiloista. Itsekseenkin saa olla. Ainoa huono puoli on se, että taloon on ylämäki joka puolelta.

Patalaput nokkakärryinä

Leena Kauppinen ei ole vielä vuodenkaan asumisen jälkeen malttanut jättää sisustamista. Lapset, kolme poikaa, ovat jo vähän väsyneet huonekalujen toistuvaan järjestelyyn.

– Onneksi saan siirreltyä kalusteita itsenkin, kun sujauttelen pannulappuja huonekalujen alle. Senhän voi ottaa liikuntana, Leena nauraa.

Pojat käyvät säännöllisesti auttamassa äitiään, etenkin lähimpänä asuva nuorimmainen. Tähän asti Leena on pärjännyt itsenäisesti.

– On hyvä, kun palveluja ei ole talon puolesta. Joutuu itse tekemään ja pysyy myös aktiivisena. Sitten kun sen aika tulee, tänne saa kaupungin palveluja samalla tavoin kuin mihin tahansa muuallekin.

Leena aikoo asua talossa loppuikänsä.

– Matonkudontaharrastuksenikin aion herättää henkiin, hän suunnittelee.

Vuokralla senioritalossa

 Rakennusliikkeillä, säätiöillä ja yhdistyksillä on yksityisiä senioritaloja.
Asumiskustannukset vaihtelevat talon sijainnin, omistajan ja mahdollisten palveluiden mukaan.
 

Kristakoti Kruununhaka, Helsinki

41 asuntoa 33,5 m²:n ­yksiöstä 70 m²:n ullakkokolmioon.

Vuokra alkaen 15 e/m². Vuokraan sisältyvät vesi, yhteisten tilojen käyttö ­ (mm. juhlasali, kirjasto, kuntosali) ja tapahtumat, arkisin toimiston palvelut ja turvapuhelin (turvallisuuskeskuksen hälytyskäynnin maksaa asukas).

Saunan, porealtaan ja pesutuvan käytöstä laskutetaan erikseen. Talo välittää kotiapua ja siivous- ja asiointipalvelua. Vuokralaisen on hankittava lankaliittymä turvapuhelinta varten.

Vuokralaiset itsenäisesti pärjääviä 59–94-vuotiaita, tulot korkeintaan 77 000 e/v. Pois ei tarvitse muuttaa, vaikka kunto huononisi, jos pärjää ­yksityisten tai kaupungin hoiva­palvelujen avulla.

Ennen vuokrasopimuksen solmimista toimitetaan lääkärintodistus ja muistitestin tulokset.

Lisätietoja Kristakoti (09) 2783 605.

Asiantuntijana vt. toiminnanjohtaja ­
Anneli Jokela, Kristakoti

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla