Kauppa nappaa yhä suuremman osan lihan kuluttajahinnoista. Huomattava muutos on kuitenkin aivan ovella, tutkijat ennustavat.

Lihaa grillataan ja savustetaan.  Suomalaiset ovat lihan suurkuluttajia varsinkin kesällä.  Mutta lisääntyisikö lihan nauttiminen, jos sen hinta olisi edullisempi?

Suomalainen kaupan ala nauttii ainakin tästä tilanteesta. Tuoreen tutkimuksen mukaan kauppa ottaa lihatuotteista yhä suuremman euro-osuuden.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT:n), Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Pellervon taloustutkimuksen (PTT:n) tutkimuksen mukaan kaupan osuus verollisesta kuluttajahinnasta on neljässä vuodessa noussut 2,6 prosenttiyksiköllä 31,3 prosenttiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samaan aikaan eli vuosina 2008–2012 lihan kuluttajahinnat nousivat Suomessa selvästi nopeammin kuin euromaissa keskimäärin, tutkimus selvitti.
Lihamarkkinoita tutkineiden henkilöiden mukaan kaupan osuus on kuitenkin nyt saavuttanut huippunsa ja edessä on "suuri murros".

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Verkkokaupan kasvu lisää hintakilpailua ja haastaa olemassa olevat toimintatavat, perustellaan asiaa alan tiedotteessa.

10 miljonaa kiloa kesämakkaraa

Lihatuotteisiin lukeutuvat Suomessa naudan-, sian- ja siipikarjanliha sekä jalosteet. Jalosteiden tuoteryhmästä etenkin makkaroiden kulutus on Suomessa suurta.

Noin puolet Suomessa myydyistä grillimakkaroista myydään kesällä. Niiden kulutus on suurinta kesäkuussa – juhannuksen vuoksi.

Viime vuonna suomalaiset söivät makkaraa noin 21,7 miljoonan kilon verran. Niistä melkein 10 miljoonaa syötiin pelkästään kesäkaudella, kertoo Lihatiedotus.

Keskustele myös täällä: Ovatko ruokamenosi kasvaneet?

Kymmenen vuotta sitten oli meillä kanan, broilerin hinta sama kuin se on vielä Espaniassa.

Muistan miten kalkkunan liha tuli markkinoille, eikä hetki kuin hinta kolminkertaistui. Oli siinä kuluttajalla ihmettelemistä. Jos voisin protestoisin, niin, että en ostaisi mitää ruokaa, niin jos voisin. Utta kun on pakko syödä ja siitähän on tietysti hyvä kuluttajilta repiä ahneudenpalkkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla