Minä en ole köyhä. Sosiaalihuoltoa en ainakaan käytä. Alennuksia en tarvitse. Kun uskallat luopua häpeästä ja puhua rahavaikeuksista, voit saada vähätkin rahat riittämään.

1. Seuraa tilin tietojasi. Jos mittatikuksi otetaan velkajärjestelyissä käytettävä maksuvara, verojen jälkeen käteen jäävästä tulosta vähennetään välttämättömät menot, kuten vuokra tai vastike, vakuutus, sähkölasku ja terveydenhoitomenot.

2. Uskalla olla osamaksaja! Sähköyhtiöönkin voi ehdottaa suoritusta pienemmissä erissä sen sijaan, että antaa laskujen ja häiriömerkintöjen kertyä, kun talous on tiukalla. 

3. Luovu leivoksesta! Jos käyt kahvilassa, vaihda leivos vaikka pullaan tai konvehtiin. Pienistä säästöistä kasvaa kuukausitasolla iso summa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Jätä kiltin tytön rooli! Autatko lapsiasi tai lapsenlapsiasi rahallisesti sittenkin liikaa? Onko kyse enemmän tavasta ja tottumuksesta kuin lasten rahantarpeesta?

5. Päästä irti tavarasta! Montako astiastoa tai kylpypyyhettä oikeastaan tarvitset? Myy ne!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

6. Hyväksy roinan arvo! Joistakin jo 70-luvun ja 80-luvun kodintarvikkeista parikymppiset opiskelijat voivat suorastaan taistella. Olisiko pörrömatto jollekin aarre, jonka saisit pois vaatekomerostasi?

7. Uskalla yrittää! Siivous- ja leivonta-apua kiireiselle lapsiperheelle? Mitä, jos tekisitkin työtä yrittäjänä ja laskuttaisit? Sinä voit olla korvaamaton apu!

8. Unohda tabut! Puhu rahahuolista avoimesti - esimerkiksi Takuu-Säätiön Velkalinjalta saat maksutta apua ylivelkaantumista tai rahankäyttöä koskeviin kysymyksiisi.

9. Ole etuhaukka! Pienituloisen tai ulosotossa olevan kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu asumis- tai toimeentulotukeen. Käytä alennukset ja tarjoukset. 

10. Jätä häpeä! Monissa seurakunnissakin annetaan talousapua ja neuvontaa. Sosiaalihuollon puoleenkin kannattaa kääntyä, jos tilanne käy vaikeaksi. Olet oikeutettu apuun, se ei ole häpeä!

Lisää aiheesta:

Näin saat rahat riittämään

Pikavippi voi viedä kierteeseen

Näin paljon saat eläkettä

Eläkeläisestä elättäjäksi?

voihakeaapua

Aika moni takuueläkeläinen on oikeutettu Kelan asumistukeen ja Kelan toimeentulotukeen, jos vain viitsii hakea. Asumistuki voidaan myöntää joko eläkkeensaajan asumistukena tai yleisenä asumistukena. Osalle eläkeläisistä yleinen asumistuki tarjoaa paremman asumistuen. Moni vaan ei joko edes tiedä voivansa saada tukea, tai hae näitä tukia. Osasyy tähän voi olla siinä, että Kelan toimipisteistä on nykyään aika harvassa.  Isoissa kaupungeissa Kelan toimipisteitä on hyvin ja laajoilla aukioloajoilla, mutta pienemmissä kunnissa ei ole yhtään Kelan toimistoa. Ja jos on huono liikkumaan, eikä nettihakemuksia osaa tehdä, niin hankalahan se tukea hakea on, jos lähin Kela on esim. 50 kilometrin päässä. Mutta silloin voi pyytää jotain muuta auttamaan tuen haussa.

Takuueläkkeen "nauttija" kun olen, siis tosi pienituloinen, niin hiukan veti suuta hymyyn tuo "luovu leivoksesta kahvilassa". Ei tulisi mieleenikään kahviloissa istuskella, vaan aikuisena ihmisenä jaksan kyllä odottaa, kunnes pääsen kotiin kahvinkeittoon. Joskus tuttava haluaa mennä kahvilaan, ja silloin kohteliaisuudesta menen mukaan. Usein saan silloin selitellä, miksi haluan ottaa vain kahvin ilman pullaa. Joskus ne pullakahvit minulle väen väkisin piffataan, ja sitten olen harmikseni tuttavalle velkaa saman lystin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla