Lapsettoman avioparin mies kuoli muutama vuosi sitten, eikä hän ollut tehnyt testamenttia. Perunkirjoituksessa perijöiksi ovat tulleet lesken lisäksi miehen sisaret. Onko tämä oikein? Nyt yksi sisarista kyttää lesken taloudellista asemaa ja utelee tämän rahankäytöstä ja mahdollisista lahjoista sukulaisille. Onpa uhannut asianajajankin puuttuvan asiaan. Eikö leski ole yksin määräysvallassa koko omaisuudesta? Ei kai hänen tarvitse tehdä mitään tiliä siitä, että rahaa on jäljellä vielä perunkirjoituksessa mainittu summa tai enemmän? Voiko hän halutessaan testamentata kaiken omaisuuden kenelle haluaa?Ahneudella ei ole rajoja

Perunkirjoituksessa on toimittu oikein. Kun kuolleelta mieheltä ei ole jäänyt rintaperillisiä, on vaimo perinyt miehensä. Miehen sisaret ovat veljensä toissijaisia perillisiä.

Leskenkin kuoltua jaetaan lesken omaisuus, jota kutsutaan lesken pesäksi. Se koostuu lesken puolisoltaan perimästä omaisuudesta, leskelle itselleen kuuluneesta omaisuudesta sekä näiden omaisuuksien tuotosta ja muusta kasvusta.

Mikäli puolisoilla oli avio-oikeus toistensa omaisuuteen, jaetaan lesken pesä kahtia. Toinen puoli pesästä kuuluu ensiksi kuolleen puolison eli miehen perillisille ja toinen puoli lesken perillisille. Jos leski on miehensä kuoleman jälkeen saanut omaisuutta perintönä, testamentilla tai lahjana tai lesken pesä on miehen kuoleman jälkeen karttunut lesken ansiotoiminnasta johtuen, koituu tämä pesän vaurastuminen ainoastaan lesken perillisten hyväksi.

Elinaikanaan leski saa käyttää omaisuutta miten tahtoo, eikä hän ole siitä kenellekään tilivelvollinen. Hän ei saa kuitenkaan lahjoittaa omaisuutta sivullisille siinä määrin, että kaventaisi näin tuntuvasti miehen toissijaisten perillisten eli miehen sisarusten oikeutta. Jos näin tapahtuisi, miehen sisarukset voisivat lesken kuoltua vaatia vastiketta.

Leski voi tehdä testamentin kenelle haluaa. Testamentin saaja saa lesken pesästä tämän perillisten osuuden eli pääsääntöisesti puolet. Toinen puoli menee miehen toissijaisille perillisille.

jooseppi alatuuhonen
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Määrääkö leski koko omaisuudesta?

Lainaus: Tätisi on voinut tehdä testamentin tai jotain, unohda koko juttu. Aikamoisen rahanahneita ihmiset ovat, kyttäävät perintöjä sieltä sun täältä. Olen miettinyt sitäkin mahdollisuutta, ettei perintöjä enää annettaisi vaan koko omaisuus menisi aina valtiolle taikka kunnalle. Ihmiset miettikööt jo elinaikoinaan miten ja kenelle antavat omaisuutensa. Onko hyvää ajavalla säätiöllä jotain josta on hyötyä tulevaisuudessa toisillekin vai kodittomien kissayhdistykselle kaikki. Arvaan hyvin kuinka...
Lue kommentti

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.