Lapsettoman avioparin mies kuoli muutama vuosi sitten, eikä hän ollut tehnyt testamenttia. Perunkirjoituksessa perijöiksi ovat tulleet lesken lisäksi miehen sisaret. Onko tämä oikein? Nyt yksi sisarista kyttää lesken taloudellista asemaa ja utelee tämän rahankäytöstä ja mahdollisista lahjoista sukulaisille. Onpa uhannut asianajajankin puuttuvan asiaan. Eikö leski ole yksin määräysvallassa koko omaisuudesta? Ei kai hänen tarvitse tehdä mitään tiliä siitä, että rahaa on jäljellä vielä perunkirjoituksessa mainittu summa tai enemmän? Voiko hän halutessaan testamentata kaiken omaisuuden kenelle haluaa?Ahneudella ei ole rajoja

Perunkirjoituksessa on toimittu oikein. Kun kuolleelta mieheltä ei ole jäänyt rintaperillisiä, on vaimo perinyt miehensä. Miehen sisaret ovat veljensä toissijaisia perillisiä.

Leskenkin kuoltua jaetaan lesken omaisuus, jota kutsutaan lesken pesäksi. Se koostuu lesken puolisoltaan perimästä omaisuudesta, leskelle itselleen kuuluneesta omaisuudesta sekä näiden omaisuuksien tuotosta ja muusta kasvusta.

Mikäli puolisoilla oli avio-oikeus toistensa omaisuuteen, jaetaan lesken pesä kahtia. Toinen puoli pesästä kuuluu ensiksi kuolleen puolison eli miehen perillisille ja toinen puoli lesken perillisille. Jos leski on miehensä kuoleman jälkeen saanut omaisuutta perintönä, testamentilla tai lahjana tai lesken pesä on miehen kuoleman jälkeen karttunut lesken ansiotoiminnasta johtuen, koituu tämä pesän vaurastuminen ainoastaan lesken perillisten hyväksi.

Elinaikanaan leski saa käyttää omaisuutta miten tahtoo, eikä hän ole siitä kenellekään tilivelvollinen. Hän ei saa kuitenkaan lahjoittaa omaisuutta sivullisille siinä määrin, että kaventaisi näin tuntuvasti miehen toissijaisten perillisten eli miehen sisarusten oikeutta. Jos näin tapahtuisi, miehen sisarukset voisivat lesken kuoltua vaatia vastiketta.

Leski voi tehdä testamentin kenelle haluaa. Testamentin saaja saa lesken pesästä tämän perillisten osuuden eli pääsääntöisesti puolet. Toinen puoli menee miehen toissijaisille perillisille.

jooseppi alatuuhonen
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Määrääkö leski koko omaisuudesta?

Lainaus: Tätisi on voinut tehdä testamentin tai jotain, unohda koko juttu. Aikamoisen rahanahneita ihmiset ovat, kyttäävät perintöjä sieltä sun täältä. Olen miettinyt sitäkin mahdollisuutta, ettei perintöjä enää annettaisi vaan koko omaisuus menisi aina valtiolle taikka kunnalle. Ihmiset miettikööt jo elinaikoinaan miten ja kenelle antavat omaisuutensa. Onko hyvää ajavalla säätiöllä jotain josta on hyötyä tulevaisuudessa toisillekin vai kodittomien kissayhdistykselle kaikki. Arvaan hyvin kuinka...
Lue kommentti