Meillä on mieheni kanssa keskinäinen testamentti. Miehelläni on edellisestä avioliitosta kaksi lasta ja meillä nyt kaksi yhteistä lasta.Jos mieheni kuolee ennen minua, toimitetaanko puolisoiden omaisuuden ositus? Luin jostain, että siinä luetteloidaan puolisoiden varat ja velat.Miehelläni ei ole velkaa, ja hänellä on jonkin verran rahaa pankissa. Minulla ei ole rahaa ja henkilökohtaista velkaa on hieman. En haluaisi, että mieheni lapset edellisestä liitosta saisivat tietää henkilökohtaisista veloistani. Onko ne aina pakko ilmoittaa omaisuuden osituksessa?-Mummo maalta

Kuolinpäivän velat tulevat tietoon. Perintökaaren mukaan leskenkin velat tulee varojen tavoin luetteloida perunkirjoituksessa ensiksi kuolleen puolison kuoleman jälkeen. Eli jo perunkirjoituksessa velkasi tulevat miehesi lasten tietoon sellaisina kuin velat ovat kuolinpäivänä.

Lähtökohta on, että perukirja laaditaan aina kaikista Suomessa vakinaisesti asuvista heidän kuoltuaan.

Jos teillä on avio-oikeus toistenne omaisuuteen, omaisuuden ositus on toimitettava, jos eloonjäänyt puoliso tai kuolleen puolison perillinen sitä vaatii. Ositusvaateelle ei ole säädetty vanhenemisaikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun omaisuutenne ositus tulee tehtäväksi, jo tehty perukirja palvelee sitten osituksessa mm. omaisuus- ja velkaluettelona. Velat vaikuttavat yleensä osituksessa ja ne on siellä huomioitava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla