Lukijamme ”Leena” oli avannut miehensä kanssa yhteisen käyttötilin, niin sanotun tai-tilin, jolta molemmat voivat nostaa rahaa itsenäisesti. Sille ohjattiin molempien eläkkeet, ja tilille kertyi mukavasti säästöjä. Eräänä päivänä Leena hämmästyi, kun tilillä oli jäljellä enää murto-osa varoista. ”Mieheni oli siirtänyt tililtä omalla nimellään olevalle suurempikorkoiselle tilille kaiken ylimääräisen. Onko miehellä oikeus siirtää yhteisiä varoja omalle tililleen? Mitä lapset saavat kuolemani jälkeen, kun rahat ovat yksinomaan isän tilillä? Pitäisikö minun perua yhteistili? Olinko tyhmä?” Leena kysyy.

Et ollut tyhmä, vaan luottavainen. Yhteistili edellyttääkin keskinäistä luottamusta. Miehesi petti luottamuksesi ja menetteli omavaltaisesti, kun ei ollut etukäteen sopinut kanssasi rahojen siirrosta omalle henkilökohtaiselle tililleen.

Pankki ei valitettavasti voi palauttaa sinulle miehesi nostamia rahoja.
– Avaamalla yhteisen tai-tilin Leena on suostunut tällaisiinkin nostoihin. Leena voi nyt vaatia pankkia sulkemaan yhteistilin, sanoo johtaja Erik Sirén Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta. Voit myös määrätä eläkelaitoksesi maksamaan eläkkeesi vastedes suoraan omalle tilillesi.

Saattaisiko miehen menettely johtua siitä, että hänellä on väärä käsitys perheen elatuksesta? – Kummankin puolison tulee kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Siis suurempituloinen maksaa menoista suuremman osan. Elatukseen kuuluvat myös puolisoiden henkilökohtaiset tarpeet, toteaa varatuomari Pirkko Kemppainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Neuvottele miehesi kanssa siitä, että tämä maksaisi säästösi sinun omalle tilillesi. Muuta realistista keinoa rahojen takaisinsaantiin hän ei näe.
Olet huolissasi lastesi perinnöistä. Pirkko Kemppaisen mukaan huolesi on turha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla