Olemme mieheni kanssa olleet naimisissa 34 vuotta. Omistamme yhdessä omakotitalon ja kesämökin. Vuonna 2001 ostimme mieheni kotipaikan perikunnalta vielä vähän metsää ja peltoa talon lisäksi.
Olen luullut, että omistamme talon yhdessä, mutta näin ei ilmeisesti ole. Talon kiinteistövero tulee vain miehelleni. Talon ostoon otettu laina on kuitenkin molempien nimissä. Avioehtoa ei ole. Meillä on kolme aikuista lasta. Miten minulle käy, jos mies kuolee ennen minua? Saanko talosta mitään vai perivätkö lapset kaiken? Haluaisimme molemmat korjata tilanteen, niin että minäkin saisin siitä osani.
– Mummeli

Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistötietojärjestelmästä voi tarkistaa, kuka kiinteistön omistaa. Jos kiinteistövero tulee vain miehellesi, todennäköistä on, että kauppa on tehty ainoastaan miehen nimissä ja hän omistaa kiinteistön.

Koska sinulla ja miehelläsi ei ole avioehtosopimusta, teillä on avio-oikeus toistenne omaisuuteen. Miehesi kuoltua voit avio-oikeuden nojalla saada tasinkoa miehen omaisuudesta, johon kiinteistökin kuuluu, mutta kiinteistön omistus ei miltään osin siirry sinulle, elleivät lapset tähän suostu. Se, saatko tasinkoa miehesi kuoltua, riippuu siitä, mitkä ovat sinun ja miehesi varallisuussuhteet tuolloin.

Jos haluat saada nyt nimiisi puoliosan kiinteistöstä, voi yksi ratkaisu olla se, että ostat puolet kiinteistöstä mieheltäsi. Jos mies myy sinulle kiinteistön puoli­osan, miehen tulee kuitata sinun ostohinnastasi maksetuksi se rahamäärä, millä olet lyhentänyt kiinteistön ostoon vuonna 2001 otettua lainaa. Kaupasta aiheutuu sinulle varainsiirtoverovelvollisuus. Miehellesi siitä voi aiheutua luovutusvoittoveroa ja sinulle lahjaveroa riippuen siitä, mikä oli kiinteistön arvo ostettaessa se vuonna 2001, mikä se on nyt ja kuinka suuri kauppahinta on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupan vaihtoehtona voi harkita lahjaa tai sitä, että mies antaa sinulle elinikäisen hallintaoikeuden kiinteistöön tai testamenttaa sinulle kiinteistön hallinta- tai omistusoikeuden. Yksi vaihtoehto on laatia ns. vahvistuskirja, jolla tilanne saatetaan vastaamaan sinun ja puolisosi alkuperäistä tahtoa. Käänny  juristin puoleen asian tarkempaa selvittämistä varten. P.K.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla