Minulla on yhden hehtaarin mökkitontti, jolla on pieni mökki ja omakotitalo. Olen ajatellut testamentata ne aikuisille lapsilleni: mökin tontteineen yhdelle ja omakotitalon kahdel­le. Kuinka menetellä? Mitä maksuja testamentin saajat joutuvat kuoltuani maksamaan? Nimimerkki Epätietoinen

Testamentilla määräät, mitä omaisuudellesi tapahtuu kuolemasi jälkeen. Testamentti on voimassa heti, kun se on tehty, mutta vaikuttaa vasta kuoltuasi.

Jotta testamentti on varmasti pätevä, sen tulee myös olla ehdottoman tarkassa määrämuodossa. Lakimiehen apu on sen laadinnassa hyödyllinen.

Muistathan, että voit määrätä testamentilla vain omasta omaisuudesta. Kuuluuko tontti yksin sinulle vai kuuluuko osa siitä jo perikunnalle?

Kunhan huomioit lastesi lakiosaoikeudet, voit toteuttaa tahtosi kuvatulla tavalla. Lakiosa on kullekin lapselle yksilöllinen ja arvoltaan puolet hänelle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Testamentti- ja perintösaannoista maksetaan perintöveroa. Jos perintöverotettava osuus on alle 20 000 euroa, siitä ei mene perintöveroa. Tämä sääntö on voimassa sukulaisuussuhteesta riippumatta.

Kysymykseen vastasi lakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajain Keskusliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla