Iso vai pieni koira? Pentu vai aikuinen? Koira-alan ammattilainen kertoo vastauksensa 10 yleisimpään kysymykseen. Kaikki eivät myy koiraa ikäihmiselle.

Kun koirakuume iskee tai uusi koira on muuten suunnitteilla, kannattaa itseltään kysyä muutamia asioita, kuten olenko valmis ulkoiluttamaan koiran monta kertaa päivässä.

ET-lehti puolestaan kysyi ja selvitti Suomen Kennelliitosta ohjeita koiran hankintaan sekä vinkkejä erityisesti ikäihmisten koirakuumeesen.

Lue alta, mitä viestintäpäällikkö Kaija Unhola vastasi aiheesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 1. Millainen koira olisi hyvä iäkkäämmälle ihmiselle, joka haluaa seurakoiran?
  Senioreille voisi ajatella koiraa seurakoiraryhmästä. Koirathan on jaettu 10 ryhmään niiden käyttötarkoituksen mukaan. Seurakoiraryhmän numero on 9 ja siihen kuuluu erikokoisia koiria. Pitää kuitenkin muistaa, että koirat tarvitsevat ulkoilua vähintään kolme kertaa päivässä. Koiran turkin ja muuhunkin hoitoon kannattaa perehtyä etukäteen.
 2. Entä mikä koira olisi paras kerrostalossa asuvalle eläkeläispariskunnalle?
  Tähän ei ole patenttivastausta.
 3. Suostuvatko kasvattajat myymään vanhukselle koiraa?
  Monet kasvattajat kyllä miettivät tarkkaan, mikäli ostaja on kovin iäkäs.
 4. Pitääkö koiraa miettivällä vanhuksella olla tukiverkosto, jotta koiran pitäminen onnistuu?
  Tukiverkosto on aina hyvä olla. Koirasta pitää pystyä koko ajan huolehtimaan ja se pitää pystyä ulkoiluttamaan.
 5. Suositteletko iäkkäälle ihmiselle pentua vai aikuista koiraa?
  Yksiselitteistä vastausta tähän ei ole. Pentu on kirjoittamaton taulu, johon yhteiselolla ja kasvatuksella saa omanlaisensa ystävän. Pentu pitää sosiaalistaa, opettaa sisäsiisteys ja muutkin käytöstavat.
  Aikuinen koira voi myös olla sopiva, jos se on elänyt esimerkiksi kasvattajan luona hyvän elämän ja on jäämässä häneltä ”eläkkeelle” syystä tai toisesta.
 6. Onko koiran koolla väliä: iso vai pieni koira?
  Koiran pitää olla kooltaan sellainen, että seniori pärjää sen kanssa. Tällöin ei ensimmäiseksi tule mieleen kovin iso koira.
 7. Kuinka paljon rotukoira maksaa?
  Rotukoirien keskihinta on noin 1000 euroa. Harvinaiset rodut ovat yleensä kalliimpia.
 8. Millaiset kustannukset koirasta tulee kuukausittain?
  Koiran kustannukset muodostuvat ruokintakuluista ja eläinlääkärikuluista. Eri rotujen sisällä on suuresti vaihteluita. Myös ruokintatavat vaihtelevat. Koiran ensimmäisenä vuotena kustannukset ovat suuremmat, kun sille pitää ruuan lisäksi hankkia hihnat, pannat, petit, kynsisakset, harjat ja ottaa kolmesti rokotukset ja madotukset. Seuraavina vuosina kustannuksia aiheuttavat lähinnä ruokinta ja muu hoito.
 9. Kannattaako koiraa ostaa lahjaksi yksinäiselle vanhukselle?
  Koiraa ei missään tapauksessa pidä ostaa kenellekään lahjaksi, jollei asianomainen ole toivonut tiettyä koiraa ja se hänelle sitten ostetaan. Monesti pienikin koira saattaa olla niin energinen, että sellaisen lahjaksi omistamisesta voi muodostua taakka. Koiralle on annettava lajinomaista tekemistä ja sen kanssa tulisi olla mukavaa.
 10. Mitkä koiraharrastukset sopivat iäkkäämmällekin koiranomistajalle?
  Tottelevaisuuskoulutus on yksi tällainen. Iäkkään kiinnostuksesta ja kunnosta riippuu, miten ja mitä hän kykenee harrastamaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

10 roturyhmää

1 Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat)
2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
3 Terrierit
4 Mäyräkoirat
5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
6 Ajavat ja jäljestävät koirat
7 Kanakoirat
8 Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat
9 Seurakoirat ja kääpiökoirat
10 Vinttikoirat

Mitenkä minusta tuntuu ettei kukaan ole niin ajattelematon että ostaa koiran jollekin lahjaksi tietämättä lahjansaajan mielipidettä asiasta.

Ikäihminen ja koira on joskus vaikea yhtälö. Toisaalta koira saattaa osaltaan auttaa ylläpitämään vireyttä mutta hyvä tukiverkosto ja taustajoukot täytyy olla olemassa. Täytyy olla olemassa henkilö, mieluiten kaksikin jotka voivat ottaa koiran hoitoonsa jos omistajalle jotakin sattuisi.

Omalta osaltamme olemme keskustelleet asiasta jotta vieläkö meille yksi koira tulee. Luulen että ilman koiraa olisimme miehen kanssa kuin kaksi syyssateen riepottamaa varista ilman elämäniloa. Koiran kanssa eläminen kun on meille elämäntapa. Joten ei auta toivoa kuin pitkää ikää ja toimivia jalkoja...

Lainakoira on hyvä vaihtoehto. Mulla on neljänä päivänä ja yönä pojan koira luonani. Heille se on tärkeää, kun tekevät töitä ja ovat koulussa, että joku vie koiraa ulos ja pitää sille seuraa.  Myös minulle on hyötyä koirasta. Menen neljä kertaa päivässä puolen tunnin lenkille ja voi jutella muulle kuin seinille. Tuossa se nytkin makaa jaloissani. ja jos käyn yksinäni jossakin ja tulen takaisin, niin ovella on iloinen hännänheiluttaja vastassa.   

Sisältö jatkuu mainoksen alla