Meillä on mieheni kanssa pieni sijoitusasunto, jota olemme pitäneet vuokralla. Haluaisimme tulevaisuudessa myydä asunnon mahdollisimman halvalla pojallemme, joka on asuntosäästäjä. Mihin hintaan asunnon voi hänelle myydä, jotta siitä ei tarvitse maksaa lahja- tai muuta veroa? Hyvitämme poikamme saaman edun myöhemmin kahdelle muulle lapsellemme. Äitiliini

Kun  myytte asunnon pojallenne, kauppahinnan on oltava yli kolme neljäsosaa käyvästä hinnasta, jotta verottaja ei katsoisi alennusta lahjaksi.

Jos siis asunnon käypä hinta on 100 000 euroa, kauppahinnan pitää ylittää 75 000 euroa, jotta poikanne välttyisi lahjaverolta. Käyvän hinnan eli markkinahinnan osoittamiseksi verottajalle riittää yleensä yhden asunnonvälittäjän arviokirja.

Jos alentamanne kauppahinta ei ylitä sitä hintaa, jolla sijoitusasunnon aikoinaan ostitte, sinä ja miehesi ette joudu maksamaan luovutusvoittoveroa; muuten erotus katsotaan pääomatuloksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luovutusvoittovero on 28 prosenttia. Vuonna 2012 veroa esitetään nos­tettavaksi 30 prosenttiin ja 50 000 euroa ylittävästä osasta 32 prosenttiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos poikanne on kauppakirjan allekirjoitushetkellä vähintään 18-vuotias mutta ei vielä 40-vuotias, hänen ei tarvitse maksaa ensiasunnostaan 1,6 prosentin varainsiirtoveroa. Edellytyksenä on, että hän käyttää ostamaansa asuntoa vakituisena asuntonaan eikä ole aiemmin omistanut siitä
tai muustakaan asunnosta puolikasta tai suurempaa osuutta.

Keskustelin kysymyksestäsi Veronmaksajain Keskusliiton lakimiehen Tuomo Lindholmin kanssa.

Myimme talomme kaksi vuotta tyttärellemme ja hänen kihlatulleen.
Hinta oli vähän matalampi kuin olisimme vieraalle myyneet.Ei ole tullut veroseuraamuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla