Jos haluat säästää lisärahaa eläkepäiviksi, vaihtoehtosi voi olla pitkäaikaissäästämissopimus eli ps-tili. Sillä saat sijoituksillesi myös veroedun.

Mikä ihmeen ps?
Tuore vaihtoehto eläketurvaa itse kartuttavalle on pitkäaikaissäästämiseen tarkoitettu ps-sopimus. Sitä koskeva laki tuli voimaan vuoden alussa.

Ideana on, että säästäjä saa sopimuksen kautta sijoittamilleen varoille verovähennysoikeuden, mutta käyttöönsä hän saa rahat vasta eläkeikäisenä. Sama periaate on jo vuosia koskenut yksilöllisiä eläkevakuutuksia. Ps-säästäminen on pitkäjänteistä puuhaa, joka voi jatkua jopa vuosikymmeniä.

Miten säästetään?

Asiakas tekee pankin, rahastoyhtiön tai muun palveluntarjoajan kanssa ps-sopimuksen ja avaa säästämistilin. Sopimukseen kirjataan, paljonko ja kuinka usein tilille laitetaan rahaa. Orjallisesti suunnitelmaa ei tarvitse noudattaa, mutta se antaa toiminnalle selkärankaa.

Samalla sovitaan, miten palveluntarjoaja sijoittaa säästöt eteenpäin. Ps-säästäjän vaihtoehtoja ovat muun muassa säästötilit, sijoitusrahastot, pörssiosakkeet ja joukkolainat. Palveluntarjoajien valikoimat vaihtelevat. Kaikilla ei ole tarjolla kaikkia sijoitusmuotoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen kuin solmit säästösopimuksen, mieti, riittääkö palveluntarjoajan valikoima sinulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millainen on veroetu?                        
Ps-sopimuksen porkkana on veroetu: säästäjä saa vähentää verotuksessa
ps-sopimukseen maksamiaan rahoja 5000 euroon saakka vuodessa. Verohyötyä vähennyksestä saa 28 prosenttia eli veroista voi säästää vuodessa enintään 1400 euroa.

Jos käytössäsi on ps-sopimuksen lisäksi vapaaehtoinen eläkevakuutus, muista, että 5000 euron vuotuinen enimmäisvähennysoikeus koskee niitä yhteensä. Myös työnantajan ottama vapaaehtoinen eläkevakuutus vaikuttaa verovähennysoikeuteen.

Vähennystä ei saa, jos ps-säästäjä jo saa tai alkaa nostaa omaan vapaaehtoiseen yksilölliseen eläkevakuutukseen perustuvaa eläkettä.
Verovähennysoikeus noudattaa määrältään pääomatuloveroprosenttia, joka voi joskus tulevaisuudessa muuttua. Samoin voi muuttua se vuotuinen säästösumma, josta veroedun saa.

Ps-säästäjä voi myydä ja vaihtaa sijoituksiaan missä tahansa vaiheessa ilman, että hänen tarvitse maksaa veroa voitoista tai omaisuuden tuotosta, kuten osingoista tai koroista.

Toisaalta tappioita ei saa vähentää ps-sopimuksen ulkopuolisista myyntivoitoista, vaikka muiden sijoitusten tappioita saa.

Miten veroetu toimii?

Koska ps-sopimusten veronmaksua lykätään eläkevuosille, säästäjälle jää sijoitettavaksi myös veroista säästyvä osuus. Rahoille hän voi saada vuosien varrella tuottoa, mikäli sijoitukset onnistuvat. Veroedusta on sitä enemmän hyötyä, mitä enemmän tulee tuottoa.

Miten varsinaista eläkettä verotetaan?
Itse eläkettä verotetaan pääomatulona, jolloin veroa maksetaan sekä sijoitetusta pääomasta että tuotosta. Tällä hetkellä veroprosentti on 28.

Eläkkeellä veroa maksetaan koko pääomasta, myös siitä osuudesta, josta ei ole mahdollisesti saatu aikanaan verovähennystä. Jos tänä vuonna sijoittaakin ps-sopimuksen kautta 6000 euroa, tuhannesta eurosta ei saa enää vähennystä. Siitäkin joutuu silti eläkkeellä maksamaan veroa.

Koska rahat voi nostaa?

Ps-sopimuksen säästöistä voi ryhtyä nauttimaan, kun laissa säädetty alin vanhuuseläkkeen raja täyttyy. Tällä hetkellä vuosia pitää olla vähintään 63. Ikäraja voi kuitenkin muuttua säästämisaikana, jos yleistä vanhuuseläkeikää muutetaan.

Jos olet ylittänyt eläkeikärajan, voit nostaa rahoja, vaikka jatkaisit vielä työelämässä. Ennen eläkeikää rahoja ei voi saada käyttöönsä kuin poikkeustapauksissa. Niitä ovat puolison kuolema, avioero, yli vuoden kestävä työkyvyttömyys, osatyökyvyttömyys tai työttömyys.

Saanko koko potin kerralla?
Kerralla koko pottia ei nosteta edes eläkeläisenä, vaikka rahantarve olisi polttava. Säästöjä maksetaan tavallisesti kymmenen vuoden ajan. Jos lykkäät nostojen aloittamista vuodella, voit nostaa säästöt kahdeksassa vuodessa. Kahden vuoden lykkäys oikeuttaa nostamaan säästöt kuudessa vuodessa. Kuutta vuotta lyhyemmäksi ps-eläkkeen nautinta-aikaa ei saa.

Ps-sopimuksia säätelevän lain mukaan vuodessa saa nostaa enintään summan, joka saadaan jakamalla tilin varat jäljellä olevien maksuvuosien lukumäärällä. Jos säästöjä on 30 000 euroa ja maksuvuosia viisi, nostaa saa kuusi tuhatta euroa.

Onko varmaa, että ps-säästö kannattaa?
Ei ole. Pääoma voi myös pienentyä.

Minkälaiset ovat riskit ja tuotot?
Sijoittaminen ps-sopimuksen kautta ei ole riskitöntä. Riskit ovat samat kuin niiden sijoitusten, joihin varat on laitettu, samoin tuotto-odotukset. Mitä korkeampaa tuottoa odotetaan, sitä suurempi on riski.

Eri sijoituskohteiden riskit ovat hyvin erilaisia. Oma sietokyky kannattaa punnita tarkkaan ennen kuin leikkiin ryhtyy. Pörssiosakkeiden omistajan on pystyttävä nukkumaan yönsä rauhassa, vaikka kurssit vaihtelevat.

Jos ps-säästämisestä ei tule tuottoa tai se jää vähäiseksi, toiminnan kulut syövät veroetua. Eniten ps-säästämisestä voi hyötyä henkilö, joka on itse kiinnostunut sijoittamisesta ja uskaltaa ottaa sopivasti riskejä.

Mitä kuluja sopimuksista koituu?
Osa pankeista ja muista palveluntarjoajista perii ps-sopimuksista hoitokuluja. Joillakin on kiinteä kuukausimaksu. Toiset perivät tietyn prosenttiosuuden säästetystä pääomasta.

Sijoituskohteisiin, kuten rahastoihin ja pörssiosakkeisiin, liittyy kuluja. Jos kulut ovat korkeat, ne syövät veroetua turhan paljon. Ps-säästämistä harkitsevan kannattaa perehtyä huolellisesti tarjontaan ja päättää vasta sitten, minkä rahalaitoksen ps-asiakkaaksi ryhtyy.

Palveluntarjoaja voi myös muuttaa kuluja sekä sopimuksen ehtoja jonkin verran sopimuksen aikana. Tällaisen tiedon pitäisi löytyä sopimusehdoista.
Nimeä ei pidä koskaan kirjoittaa sopimukseen, jonka ehtoja ei täysin ymmärrä tai joka on kovin tulkinnanvarainen.

Voiko palvelun- tarjoajaa vaihtaa?
Ps-sopimus on siitä mukava, että palveluntarjoajaa voi kilpailuttaa ja vaihtaa kesken säästöajan. Siirto ei kuitenkaan ole ilmaista, joten kulut kannattaa selvittää tarkoin ennakolta.

Voiko puolison ps-tilille säästää?
Kyllä voi. Maksut omassa verotuksessaan vähentää se puoliso, joka saa säästöt eläkkeellä. Jos hänellä ei ole tuloja ja veroja joista vähentää, maksut vähennetään alijäämähyvityksenä maksut maksaneen puolison veroista.

Asiantuntijoina osastopäällikkö Erja Rautanen Finanssivalvonnasta ja ylitarkastaja Matti Merisalo Verohallinnosta

Tietoa netissä:
Veronmaksajain Keskusliitto: www.veronmaksajat.fi
Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehti:www.taloustaito.fi
Verohallinto:www.vero.fi
Vakuutus- ja rahoitusneuvonta: www.fine.fi
Finanssivalvonta:www.fiva.fi
Pörssisäätiö:www.porssisaatio.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla