Pankkikortin suhteen kannattaa olla kuin Roope Ankka ja pitää omastaan kiinni visusti, jopa vähän epäluuloisesti. Näillä neuvoilla et tule huijatuksi.

Tuskin kukaan meistä haluaa kuuluttaa kaikelle kansalle, ettei ole jaksanut painaa maksukortin pin-koodia mieleensä, vaan on kirjoittanut sen osoitekirjaan pankin nimen kohdalle. Jotkut ovat näin tehneet ja joutuneet maksamaan kalliisti, kun kortti ja tunnusluku on varastettu.

Pankki ei katso hyvällä, jos maksuvälineitä säilyttää tai käyttää hövelisti ja kortti joutuu vääriin käsiin. Jos kortinhaltijan katsotaan toimineen tahallisesti tai törkeän huolimattomasti, koko vahinko voi jäädä hänen maksettavakseen. Lievemmässä tapauksessa vastuu rajoittuu 150 euroon. Huolellinen kortinhaltija ei vastaa vahingosta lainkaan. Vastuu loppuu viimeistään silloin, kun kortista tekee katoamisilmoituksen.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta saa käsiteltäväkseen vuosittain noin 200 maksukortteihin liittyvää tapausta, joissa pankilla ja asiakkaalla on toisistaan poikkeava käsitys asioiden kulusta tai erimielisyys siitä, kenen vahingoksi ylimääräinen rahanmeno jää. Tapauksista noin 60 menee pankkilautakuntaan soviteltavaksi. Lukuisissa muissa tapauksissa pankki ja asiakas saavat sovittua asian keskenään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin käytät korttia turvallisesti

  1. Pidä maksukortti vielä paremmassa tallessa kuin käteisraha.
  2. Suojaa tunnusluku huolella, ettei kukaan näe sitä maksaessasi. Se ei ole noloa, vaan fiksua.
  3. Älä kerro tunnuslukua edes lähiomaisillesi ja talleta koodi varmaan paikkaan erilleen maksukortista.
  4. Talleta kortin sulkupalvelun numero puhelimeesi.
  5. Tarkista säännöllisesti, että kortti on tallessa.
  6. Kysy pankista, voiko korttisi nostorajoituksia vaihdella tarpeen mukaan päiväkohtaisesti. Monelle saattaisi 100 euron nostoraja sopia hyvin, jos isompaa ostosta varten rajaa pystyisi nostamaan väliaikaisesti vaikka verkkopankissa. Kortin varkaustapauksissa vahingot jäisivät pienemmiksi.
  7. Tarkista pankistasi, voiko maksukorttiin määritellä, missä maissa kortti on voimassa. Jos matkustaa Aasiaan tai Etelä-Eurooppaan kerran vuodessa ja käyttää korttia muun ajan vuotta pohjoismaissa, olisi hyvä, jos kortin voisi määritellä toimimaan matkakohteessa vain matkan aikana.

Lisätietoja maksukortin turvalliseen käsittelyyn www.korttiturvallisuus.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla