Tupakasta syntyy kallis lasku suomalaisille työpaikoille. Savuton Suomi 2040 on laskenut, kuinka paljon tupakoiva työntekijä maksaa työnantajalleen.

Yhden tupakoivan työntekijän ylimääräiset kustannukset ovat 2 000 euroa vuodessa.

Nämä laskelmat perustuvat siihen tietoon, että tupakointi kasvattaa muun muassa sairauspoissaoloja sekä lisää riskiä sairastua useisiin tauteihin. Näin kertoo Savuton Suomi 2040 -verkoston puheenjohtaja, professori Kari Reijula.

– Työnantajalle suoria kustannuksia tulee siitä, että tutkimusten mukaan tupakoiva on keskimäärin 1,5–3 kertaa enemmän pois työstä toistuvien tulehdussairauksien, flunssien, sydän- ja verisuonisairauksien ja astman sekä bronkiitin takia. Sairauksien tutkimus- ja hoitokulut tulevat työterveyden kautta työnanatajalle maksettavaksi, Reijula sanoo ET-lehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työtehtävästä tupakkatauon aikana poissaolo laskee myös tuottavuutta, Reijula mainitsee. Nämä keskeisimmät selittäjät on poimittu eri maiden tutkimuksista Yhdysvaltojen, Kanadan, Australian ja EU:n alueilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomen työikäisistä noin 16 prosenttia tupakoi.

Paitsi kulut työnantajalle, niin myös työntekijälle itselleen tupakointi tulee kalliiksi. Askin päivittäin polttavalla menee rahaa vuodessa noin 2 000 euroa.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan keskivertotupakoitsija maksaa huvistaan yli miljoona dollaria (noin 870 000 euroa) elämänsä aikana. Siihen kuuluvat niin tupakat kuin terveydenhuollon kustannukset sekä muut mahdolliset kulut, kuten suuremmat kotivakuutukset – joita tupakoitsijat joutuvat maksamaan Yhdysvalloissa. Tutkimuksesta kertoi Helsingin Sanomat.

Mistä tuki lopettamiseen?

Kun tupakoinnin lopettaa, oma terveys paranee ja odotettavissa oleva elinaika pitenee. Päivittäin askin polttavan elinajanodote on noin kymmenen vuotta lyhyempi kuin hänen, joka ei tupakoi.

Moni haluaisi lopettaa tupakoinnin, mutta omin avuin se on usealle liian vaikeaa. Kun tupakoitsija harkitsee lopettamista, hän tarvitsee uskoa omaan onnistumiseensa. Mitä varmempi hän on onnistumisestaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän myös siinä onnistuu.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa lihomisen pelko on yksi voimakkaimmista syistä, joka rapauttaa tupakoitsijan tahdonvoimaa.

Onko työpaikkasi savuton tai onko savuttomuus suunnitteilla? Osallistu Paras Savuton Työpaikka 2015 -kilpailuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla