Näillä yksityiskohtaisilla ohjeilla luot Facebook-profiilin nopeasti ja helposti. Annamme myös tarkat ohjeet Facebookin turvalliseen ja järkevään käyttöön. Tärkeimmistä vaiheista on kuva.

1. Hanki sähköpostiosoite

Ilmaisia sähköpostiosoitteita saat muun muassa Googlelta, Windowsin Hotmailista tai Yahoo Mailista.

Voit halutessasi luoda uuden sähköpostiosoitteen, jota käytät vain ja ainoastaan Facebook-kirjautumiseen.

2. Mene Facebook-sivulle

www.facebook.com

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Täytä rekisteröitymistiedot

Käytä omaa nimeäsi. Anna myös oikea syntymäaikasi, sillä sen voit rekisteröinnin jälkeen piiilottaa kaikilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitse sanasana, jota et käytä missään muualla internet-palveluissa. Hyvä salasana sisältää sekä numeroita tai erikoismerkkejä (esimerkiksi %, ?) että isoja ja pieniä kirjaimia.

4. Seuraavat kolme vaihetta

Vaiheessa yksi voit etsiä tuttujasi. Valitse oikea sähköposti, oletuksena on oma sähköpostisi. Facebook hakee tiedot sähköpostisi yhteystiedoista. Jos et halua Facebookin ehdottavan kavereita, valitse "ohita" (alin vaihtoehto). Kavereita voit myöhemmin etsiä muutenkin.

Vaiheessa 2 sinulta kysytään perustietoja: koulutus, asuinpaikkakunta jne. Mitään näistä ei tarvitse täyttää, jollet halua. Toisaalta esimerkiksi asuinpaikkakuntasi auttaa kavereitasi löytämään sinut, samoin mahdollisesti  koulusi ja työpaikkasi. Jos et halua antaa näitä tietoja, paina jälleen alinta vaihtoehtoa eli "ohita".

Vaiheessa 3 voit ladata profiilikuvasi. Useimmat käyttävät kuvana omaa kasvokuvaa, mutta kuva voi olla myös esimerkiksi harrastukseesi liittyvä, tai vaikka lemmikkieläimesi kuva. Käytä vain itse ottamaasi kuvaa, älä lataa kuvia internetistä tai lataa toisen ottamaa kuvaa ilman lupaa. Älä myöskään julkaise kuvaa, jossa on sinun lisäksi joku toinen.

Tämänkin vaihteen voit ohittaa, eli minkäänlaista kuvaa ei ole pakko ladata. Silloin kuvaksesi jää oletuskuva, katso alla.

Vahvista valmis profiilisi

Nyt profiilisi on valmis.

Facebook pyytää sinua käymään sähköpostissasi vahvistamassa profiilisi. Näin Facebook varmistaa, ettei kukaan muu yritä luoda profiilia sinun sähköpostiosoitteellasi (nimelläsi).

Vaikka Facebookissa on paljon samannimisiä henkilöitä, sähköpostiosoite on jokaisella erilainen.

Säädä yksityisyys- ja turvallisuusasetukset

Ennen kuin tutkit Facebookia enemmän tai kirjoitat (eli julkaiset) mitään, säädä yksityisyys- ja turvallisuusasetukset. Yleisohje on, että säädä kaikki tiedot sellaisiksi, että vain kaverisi näkevät ne.

Sinisessä yläpalkissa on oikealla viisi (5) symbolia. Paina lukon kuvaa. Pääset "yksityisyyden pikakuvakkeet" -valintoihin.

Tärkeintä on säätää "kuka voi nähdä asiani" -kohtaa. Katso sieltä ensimmäinen kohta, "ketkä voivat nähdä tulevat julkaisuni". Valitse "kaverit". Missään nimessä ei kannata jättää valintaa "julkinen": se tarkoittaa, että kaikki kirjoituksesi ja kuvasi, yksityisviestejä lukuunottamatta, ovat kaikkien miljardien Facebook-käyttäjien nähtävissä!

Seuraavaksi tutki jälleen sinistä yläpalkkia ja paina oikeanpuolimmaisinta eli nuolta. Valitse "asetukset". Vasempaan reunaan aukeaa valikko, josta voit säätää turvallisuus- ja yksityisasetuksia enemmän, samoin ilmoituksia.

Turvallisuus-asetuksissa voit määritellä, haluatko vahvistusilmoituksen esimerkiksi puhelimeesi, kun kirjaudut Facebookiin.

Yksityisyysasetuksissa säädät omien julkaisujesi julkisuuden lisäksi esimerkiksi sen, kuka voi ottaa sinuun yhteyttä. Tähän voi jättää valinnan "kaikki", jotta ystäväsi löytävät sinut. Omat julkaisut säädimme jo aiemmin, katso yllä.

Ilmoitus tarkoittaa, että Facebook voi lähettää sinulle viestejä puhelimeesi tai sähköpostiisi, kun esimerkiksi kaverisi kirjoittavat sinulle viestejä.Voit säätää, millaisia, milloin ja mihin ilmoituksia haluat, tai lopettaa ne kokonaan.

Estä-asetuksissa voit estää haluamasi henkilöitä näkemästä kirjoituksiasi tai kuviasi tai ottamasta sinuun yhteyttä.

Aikajana ja julkaiseminen -kohdasta säädät aikajanasi asetuksia. Aikajana tarkoittaa sinun omaa "seinääsi" eli kaikkea tekstiä ja kuvia, jotka julkaiset. Oletusasetuksena on, että vain kaverisi voivat nähdä julkaisusi. Sitä ei kannata muuttaa. Myös muut kohdat voi jättää oletusasetuksen mukaisiksi.

Tarkista ja muuta omat tiedot

Seuraavaksi kannattaa säätää "omat tiedot".

Paina omaa nimeäsi sinisestä yläpalkista.

Paina sen jälkeen nimesi alta valikosta "Tietoja".

Kohdasta "perustiedot" voit valita, näkyykö syntymäpäiväsi ja -vuotesi julkisesti, kavereille vai piilotatko sen kaikilta eli valitset "vain minä". Muokkkaus-linkki tulee esiin, kun viet hiiren esimerkiksi syntymävuotesi-sanan päälle.

Nyt olet valmis

Nyt olet luonut profiilisi ja säätänyt asetukset turvallisiksi. Aloita etsimällä kaverita.

Voit etsiä ystäviäsi selailemalla esimerkiksi muiden ystäviesi ystävälistoja. Ystävä lisätään lähettämällä hänelle pyyntö tulla ystäväksi. Vastapuoli voi sitten hyväksyä tai hylätä pyyntösi.

Sinun ei tarvitse hyväksyä kaikkia ystäväpyyntöjä. Ei pidä myöskään loukkaantua, jos joku ei halua hyväksyä sinua ystäväksesi. Siitä ei tule erillistä ilmoitusta.

Voit myös tykätä ja seurata muitakin kuin ihmisiä. Lehtien, yhtiöiden ym Facebook-sivut ovat niin kutsuttuja "sivustoja", joiden kaveri ei voi olla, vaan niistä voi vain "tykätä". Jos tykkäät jostakin sivustosta, näet sen tekemät julkaisut. Ne eivät puolestaan näe sinun tietojasi tai julkaisujasi, eivätkä voi lähettää sinulle sähköpostia.

Liity ET:n joukkoon!

Saat kuulumisia kulissien takaa ja pääset jakamaan omia kokemuksiasi - Facebook-sivujemme osoite on http://www.facebook.com/enemmantarinoita.

 

Muutitko mieltäsi? Näin poistat profiilisi

Jos huomaat, ettei Facebook sittenkään ole sinua varten, voit poistaa tilisi ja kaikki tietosi kokonaan.

Mene asetuksiin (kts yllä), ja valitse vasemmalta "turvallisuus". Aivan viimeisenä valintana on ”Poista käyttäjätilisi käytöstä”.

Käytännössä tili "jäädytetään", mutta kaikki tiedot ja julkaisut jäävät talteen. 

Voit ottaa tilisi uudelleen käyttöön kirjautumalla sisään sähköpostiosoitteellasi ja salasanallasi.

Voit myös poistaa tilisi lopullisesti. Silloin kaikki tiedot tuhotaan eikä niiden palauttaminen onnistu.  Käyttäjätiliä ei kannata poistaa kokonaan muuten kuin esimerkiksi valheellisen tai päällekkäisen profiilin tuhoamiseksi.

Onko sinulla ongelmia tai kysymyksiä?

Kerro, millaisia ongelmia sinulla on ollut Facebookin käytössä. Kerro myös, millaisia ohjeita tai neuvoja haluaisit.

Lähetä kysymyksesi osoitteella et.kysy@sanoma.com, otsikoksi Facebook.

Lue myös:

Skype- ja Facebook-ohjeita

Näin siirrät kuvat kamerasta tietokoneelle (video)

Sisältö jatkuu mainoksen alla