Keski-ikäiset suomalaiset harmittelevat jälkikäteen erityisesti liian vähälle jäänyttä koulunkäyntiä ja työ- tai ammatinvalintojaan.

Joka toinen keski-ikäinen katuu elämänvalintojaan: Useimmin kismittävät opintoihin, työhön ja ammattiin sekä vanhemmuuteen ja parisuhteeseen liittyvät päätökset.

Asiaa on tutkinut Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä. Tutkijat kirjoittivat aiheesta tieteellisen artikkelin Psykologia-lehteen.

Muita tutkimuksessa selvitettyjä elämänalueita olivat elämäntavat ja omat ominaisuudet sekä asuminen ja muut taloudelliset ratkaisut. Näihin liittyvä katumus oli vähäisempää kuin koulutuksen, työn ja perhesuhteiden herättämä.

Ensin kismittää koulutus

Katumuksen tunteita tutkituille alkoi tulla 30-vuotiaina, ensin koulutukseen liittyen. Eräs vastaajista tiivisti: Kävin murrosiässä koulun huonosti, enkä ymmärtänyt ammatin ja koulutuksen merkitystä.

Ne, joita työ- ja uravalinnat alkoivat kismittää, olivat tuolloin keskimäärin 38-vuotiaita. Samassa iässä heräsi katumus elämäntavoista ja taloudellisista ratkaisuista.

– Olisi pitänyt lähteä hoitoalalle jo aikaisemmin, olisi ollut paljon annettavaa, totesi eräs vastaaja.

– Olisin voinut olla toisessa, korkeammassa asemassa työelämässä, arvioi toinen.

– Kun lapset olivat pieniä, jätin taloudellisen vastuun liikaa miehelleni, puntaroi yksi tutkimushenkilöistä.

Nelikymppinen katuu ihmissuhdevalintoja

Keskimäärin 40-vuotiaana pintaan nousivat parisuhdetta ja avioliittoa koskevat katumuksen ajatukset. Perhettä ja vanhemuutta sivuava harmittelu alkoi muutama vuosi myöhemmin.

– Olisin voinut kohdella vaimoa eri tavalla, osoittaa enmmän kiintymystä ja arvostaa häntä, pohdiskeli yksi vastaaja.

– Olen ollut sitoutuneena liian moneen asiaan kodin ulkopuolella, kuului toinen arvio.

– Olisi pitänyt laittaa alkoholisoitunut isä aikaisemmin hoitoon, pahoitteli eräs.

Kaikesta oppii

Lähes joka toinen tutkittu ei keksinyt mitään mainitsemisen arvoista kaduttavaa. Elämä on mennyt niin kuin pitääkin. Vääristä ratkaisuista voi olla jopa hyötyä.

– En voi sanoa, että katuisin mitään. Kaikki koukerot ja kuviot ovat olleet varmaan opiksi, totesi eräs tutkituista.

Katumusta tunteneissa oli tasaisesti miehiä ja naisia. Joukossa ei myöskään korostunut mikään tietty koulutustausta, perhetilanne, siviilisääty tai taloudellinen asema.

Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä selvitti katumuskokemuksia 50-vuotiailla, jotka kuuluivat Lapsesta aikuiseksi -pitkittäistutkimuksen osallistujiin.

Pitkittäistutkimuksessa on seurattu samoja, vuonna 1959 syntyneitä henkilöitä 8-vuotiaasta 50-vuotiaaksi. Katumusta koskeviin kysymyksiin vastasi 221 henkilöä.

Lähde: Psykologia 1/2014

Mikä sinua elämässäsi eniten kaduttaa ja miksi?

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.