Leski on saanut testamentilla täyden omistusoikeuden kuolleen puolisonsa koko omaisuuteen. Voiko hän vapaasti käyttää omaisuutta omiin tarpeisiinsa tai myydä sitä kysymättä ja ilmoittamatta siitä muille perillisille? Testamentin mukaan lapset perivät osansa vasta lesken kuoltua. Entä jos joku lapsista haluaa heti lakiosan, joka on puolet perintöosasta? Saako hän toisen puolen lesken kuoltua? Nimimerkki Pirre

Koska puolisolle on testamentilla annettu täysi omistus­oi­keus, hän saa käyttää omaisuutta eläessään haluamallaan tavalla kysymättä lupaa kuolleen puolison perillisiltä. Hän ei kuitenkaan voi testamentata kuolleelta puolisolta testamentilla saamaansa omaisuutta. Testamentin mukaanhan omaisuus menee lesken kuoltua lapsille.

Testamentista huolimatta lapsella on oikeus lakiosaan. Lakiosa on puolet siitä, mitähän ilman testamenttia saisi. Jos lapsi vaatii vanhempansa kuoltua lakiosansa, hänen tulee se saada. Leski saa kuitenkin jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen kotiin.

– Lesken kuoleman jälkeen se omaisuus, mitä on jäljellä ensiksi kuolleelta puolisolta, jaetaan lasten kesken. Aiemmin maksetut lakiosat otetaan jaossa huomioon. Jos jaettavaa omaisuutta ei lesken kuoltua enää ole, ei aikoinaan lakiosaa vaatinut lapsi kuitenkaan joudu lakiosaansa palauttamaan, sanoo varatuomari Pirkko Kemppainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei, en täysin ymmärtänyt varatuomari Pirkko Kemppaisen kirjoitusta. Kysymys: onko lakiosaa vaatinut rintaperillinen oikeutettu lesken kuoleman jälkeen ensiksi kuolleen puolison perintöosaan? Aikaisemmin saatu lakiosa otetaan tietysti huomioon.

Asiantuntijan puoleen kannattaa aina kääntyä lääkäri- ja lakiasioissa! Netissä saattaa saada aivan hullunkurisia neuvoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla