Perivätkö lapset talon, jos kiinteistöveron maksanut puoliso kuolee?

Olemme iäkäs aviopari. Rakennutimme omakotitalon mieheni yksin perimälle tontille.

Rakennuslaina on otettu molempien nimiin ja maksettu kummankin palkkatuloilla, samoin  vuosikymmenten aikana tehdyt remontit.

Jos mies kuolee ensin, perivätkö lapsemme kaiken, kun kiinteistövero on aina tullut vain mieheni nimissä?
Kaikki asiapaperit ovat tallessa.

Nimimerkki Huolestuneet

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos puolisoilla ei ole avioehtosopimusta, heillä on avio-oikeus toistensa omaisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos mies kuolee ensin, vaimo saa puolet puolisoiden yhteenlasketusta omaisuudesta, avio-oikeuden nojalla. Jos vaimo kuolee ensin, saa mies niin sanotun tasinkoprivilegin perusteella pitää kaiken oman omaisuutensa, lapsille menee vain se omaisuus, joka oli vaimon nimissä.

Testamentti ei siis ole teille välttämätön, vaan miehen kuollessa avio-oikeus suojelee leskeä. 

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Miten menee perintö kun: vanhemmat ja 2-lasta. Periikö leski omaisuudesta 50% ( oma-osuus) ja vainajan osuudesta  16% ja lapset 1-16% 2-16%  yht. n. 100% ? Ei ole testamenttia ja omaisuutta vain n. 150 000 e asunto-osake.  Entä miten menee perintöverot?

Olisiko aihetta tehdä testamentti? Mitä hyötyä olisi "Keskinäisestä" testamentista jos haluamme, että osake jäisi leskelle kokonaan jotta tarvittaessa voisi myydä saadakseen toimeentuloa terveydenhoitoon ja mahdolliseen palvelutaloon siirtymistä varten.

Vierailija

Leski ei peri vainajan osuudesta mitään, vain sen 50 % yhteisestä omaisuudesta tasinkona. Leskellä on oikeus asua kotonaan elämänsä loppuun asti. Perintöveroja menee siitä lasten osuudesta eli noin 75 000. Lapset saavat periä 20 000 ilman perintöveroa, joten heiltä menee noin 13 000 perintöveroa, tällä hetkellä 7 %. Tosin perinnöstä voi vielä vähentää hautaus- yms. kuluja (niitä tulee yleensä vähintään 2000).

Keskinäisellä omistustestamentilla leski saa periä 60 000 ilman veroa, jolloin häneltä menisi 25 000 veroa tuon 7 %:n mukaan. Kaikki nämä tällä hetkellä, verotussäädöksethän voivat muuttua milloin tahansa.

Kyllä osakkeen saada myydä lasten suostumuksella ilman keskinäistä testamenttiakin. Riippuu sitten lapsista, ajattelevatko vanhemman parasta vai haluavat säilyttää omaisuuden. Yhteiskunnan palvelutalossa peritään vain eläkkeestä tietty prosentti, ei omaisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla