Sohvakaupoilla ei pidä hätiköidä. Kotimaista vaihtoehtoa pidetään yleensä laadukkaana, mutta alkuperä kannattaa aina varmistaa kunnolla.

Tuttu tilanne monessa perheessä: yli kymmenen vuotta vanhat sohvat ovat alkaneet muuttua olohuoneen kaunistuksesta sen kauhistukseksi. Päällyskangas on kulunut, läikikäs ja rispaantunut. Tyynyjen uumeniin on kadonnut milloin kaukosäädin, milloin kännykkä.

Tämä on tuttu näkymä meilläkin.

Paras suunnata siis sohvaostoksille. Saamamme mainoksen innoittamana lähdimme bussimatkan päässä sijaitsevaan pikkuliikkeeseen sen suppeaa valikoimaan tutkimaan. Asialle lähdettiin syyspimeänä arki-iltana töiden jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päätös tehtiin yhdellä istumalla. Kotimaista laatua piti myyjän mukaan oleman, vaikka sitä ei kiireessä tullut varmistettuakaan, sillä liikkeen sulkemisaika lähestyi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myyjä joudutti ratkaisua tarjoamalla muikean tuntuisen alennuksen kahden- ja kolmenistuttavan sohvan paketista: yhteishinta 1 500 euroa. Kalusteet saatiin kotiin myyjän lainaamalla pakettiautolla.

Heti seuravana päivänä alkoi vaikuttaa – tytär sen taisi sanoa ääneenkin – että uusi sohvahan on aivan samanlainen kuin se vanha. Saman värinenkin.

Viikkojen kuluessa käsitys vahvistui. Mutta ei siitä voinut puhua ääneen, nolotti ja harmitti sen verran. Hätähousujen oma moka.

Kerran sohvaa siirrettäessä nojapehmuste repeytyi vähän irti. Sama toistui myöhemmin. Sitten saumoista alkoi irtaantua langanpätkiä. Vai että kotimaista laatua. Missäs ne myyjän yhteystiedot olivatkaan?

Kun arkistojen kätköihin ajautuneet paperit löytyivät, kävi ilmi, että takuuaika oli juuri umpeutunut. Emme tulleet ottaneeksi yhteyttä myyjään, koska tuntui liian työläältä alkaa setviä yli vuoden takaista kauppaa.

Olivatko kalusteet todella kotimaisia, ja jos olivat, miksi ne olivat laadultaan keskinkertaisia. Emme tiedä, mutta saimme hyvän opetuksen seuraavaa sohvaostosta varten. Sitä ennen kysyimme viisi kysymystä huonekalu- ja sisustusketju Askolta.

Asko vastaa x 5

1. Tuotepäällikkö Sami Markula, miten Askossa nähdään kotimaisuuden merkitys

– Tarjonnastamme yli 70 prosenttia on kotimaisia oman sohvatehtaamme tuotteita. Myynnistämmekin yli 60 prosenttia tulee näistä tuotteista.

2. Mikä on kotimaisten sohvien hintahaarukka? Puhutaan vaikka kahden- ja kolmenistuttavista perussohvista.

– Askossa kotimaisten sohvien hintahaarukka alkaa noin 350 eurosta ja nousee aina yli tuhannen euron tuotteisiin.

3. Onko Suomessa tehty sohva aina laadukkaampi kuin ulkomainen?

– Näin ei mielestäni aina voi sanoa. Monet kansainväliset toimijat ovat investoineet paljon, jotta ovat saaneet laatua selkeästi paranemaan. Vaikka edelleenkin sohvan valmistuksessa käsityö on merkittävässä roolissa, myös tuotantotekniikalla on varsin iso merkitys loppulaadussa.

4. Miten ostaja voi vakuuttua sohvan kotimaisuudesta?

– Meillä kerrotaan aina sohvan alkuperä asiakkaalle pienellä avainlippu-logolla, joka on kiinnitetty tuotteeseen. Lisäksi myyjämme on ohjeistettu aina kertomaan tuotteen alkuperä.

5. Mistä tunnistaa laadukkaan sohvan?

– Jos nopealla silmäyksellä sohvaa katsoo, kannattaa huomioida ommelsaumat. Uudessa tuotteessa niiden tulee olla aina suorat ja huolellisesti viimeistelty.

Seuraa Suomi-työ-juttujamme täällä.

Ostin vuonna 1994 Pohjanmaan kalusteen laadukkaat nahkasohvat 2:n ja 3:n istuttavat. Olivat hintavat mutta hyvin ovat kestäneet ajan patinaa. Tosin ei ole kissoja eikä koiria kotona. Kannattaa ostaa laadukas tuote heti alkujaan koska se maksaa ajan mittaan itsensä takaisin.

Ikean halpissohvia en suosittele, eivät säilytä ryhtiään. Ainoastaan sitten vain Ikean sohva jos on varaa vaihtaa se vuoden - kahden välein. Tulee kyllä kalliimmaksi kuin laatusohvan ostaminen vuosien saatossa.

Laadukas sohva maksaa, mutta sen lisäksi kestää. Nykyajan kertakäyttökulttuuri ja trendimuoti on pahinta myrkkyä ekosysteemille.

Nämä Ikean sohvat eivät välttämättä kestä kuin vuoden pari ja sitten alkaa jo tyynyt levitä ja kangas kulahtaa. Jos haluat laadukkaan sohvan, osta käsintehty sohva muualta kuin Maskusta, Iskusta tai muista massaliikkeistä. Sohva ei ole mikään pikkuostos. Jos sinulla ei ole varaa tai halua ostaa halvempaa, istu lattialla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla