Moni haaveilee eläkepäivistä senioriasunnossa, mutta pelkää asumisen hintaa. Pelko on osin turhaa. 

Senioriasunto merimaisemalla -juttumme herätti keskustelua verkkosivuillamme ja sosiaalisessa mediassa. Moni, etenkin Facebook-kirjoittaja, jäi miettimään, mitä senioriasuminen todellisuudessa maksaa – etenkin, jos siihen yhdistää erilaisia hoivapalveluita.

Hintojen selvittäminen ei välttämättä olekaan helppoa. Asuntoja ja palveluja kyllä mainostetaan kaunein kuvin, mutta monen yrityksen sivuilta on turha etsiä edes esimerkkihintoja. Sen sijaan moni yritys viljelee fraasia "ota yhteyttä, niin räätälöimme juuri sinulle sopivat palvelut". 

Esteettömyyttä vai yhteisöllisyyttä

Hyväkuntoinen vanhus pärjää mainiosti lähes missä tahansa uudessa kerrostaloasunnossa, sillä rakentamisen esteettömyysmääräykset ovat nykyään tiukat. Senioriasunto on termi, jota ei ole tarkkaan määritelty. Osa senioriasunnon nimellä markkinoiduista huoneistoista onkin käytännössä ihan tavallisia kerrostalokämppiä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taustaa: Lajusten valinta oli omistusasunto senioritalossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Senioritalolle voisi asettaa pari vaatimusta: sen asukkaiden on pääsääntöisesti oltava yli 55-vuotiaita ja talossa on oltava asukkaille yhteisiä tiloja. Yhteisöllisyys lisää viihtyvyyttä ja tuo turvaa.

Parhaimmillaan koko talon rakentaminen on asukkaiden yhteinen ponnistus. Esimerkiksi Helsinkiin nousseen Loppukiri-senioritalon rakennuttajina toimivat sen asukkaat. Vuonna 2006 valmistuneen kerrostalon rakennuttaminen oli vuosien työ.

Vuokra- ja omistusasuntojen lisäksi senioriasunnon voi hankkia myös asumisoikeustalosta.

Palveluilla tai ilman

Senioritalossa asumiseen saattaa sisältyä mahdollisuus ostaa erilaisia palveluja vuokranantajan kautta. Helsingissä 1000 euron kuukausihinnalla saa siivouksen, lounaan ja apua päivittäisissä askareissa. Jo pelkkä henkilökunnan läsnäolo näkyy vuokratasossa. 

Toisissa taloissa taas luotetaan yhteisön voimaan. Esimerkiksi Loppukirissä ateriat valmistetaan yhdessä.

Pelkkä asunto ei ole kallis

Vuokra-asuntojen hinnat vaihtelevat reilusti eri puolilla Suomea, ja sama koskee senioriasuntoja. Helsingissä 50-neliöisen, senioriasuntona mainostetun kaksion vuokra on 1150 euroa kuussa. Turussa saman kokoinen asunto maksaa 655 euroa ja Tampereella 780 euroa. Hinnat eivät juuri poikkea aluiden tavallisesta vuokratasosta. Torniossakaan senioriasunnon hinta ei ole merkittävästi tavallista korkeampi. 70 neliön kolmion kuukausivuokra on 850 euroa. 

Lue myös: Leena viihtyy vuokralla senioritalossa.

Yhdessäkään esimerkkitalossa ei ole ylimääräisiä palveluja tarjolla. Senioriasunto ei siis välttämättä ole tavallista kalliimpi. 

Palveluista kertyy hintaa

Hintaa alkaa kertyä siinä vaiheessa, kun vuokran lisäksi alkaa maksaa erilaisista palveluista. Ateriapalvelun hinta on noin 20 euroa päivässä, eikä summa juuri vaihtele eri puolella Suomea. Kuukauden ruoat maksavat siis noin 500–600 euroa.

Palvelut voivat maksaa 700–800 euroa kuussa.

Siivouspalvelun hinta on keskimäärin 35–40 euroa tunnilta. Tunnin siivous kahdesti kuussa maksaa noin 70–80 euroa. Muusta kotiavusta peritään yleensä samansuuruista maksua kuin siivouksesta. Avustajan tekemiin kauppareissuihin ja laskujen maksuun voi helposti mennä toiset 80 euroa. 

Vuokran päälle saa siis helposti kulumaan 700–800 euroa kuussa. Elämisen helppoudesta joutuu siis maksamaan pitkän pennin.

Pahaa tekee

Totaalisesti vain hyvä osaisille tarkoitettu. Köyhät eläköön missä kykenevät. Niin kokoomuspolitiikkaa että pahaa tekee.
Eläkeläisiltä rahat pois.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Niin makaa kuin petaa, tai jos voittaa lotossa on mahdollista maksaa kuukaudessa elämästään kolme tonnia, ja kaikki huvi ja kiva laskettava tuon päälle.

Pyydän ystävällisesti selventämään lausetta: niin makaa kuin petaa.?

Sotien jälkeinen suuri ikäpolvi uudelleenrakensi Suomen  pienipalkkaisessa tehdastyössä. Vain rikkaalla "aatelistolla" oli varaa hienostella ja kouluttaaa perillisiään. Esim. lukio-opiskelu ei ollut ilmaista  60+70luvuilla vaan siitä joutui maksamaan.  Nykyajan itsestäänselvyydet eivät olleet sitä vuosikymmeniä sitten! Myöskään kouluruokailu ei ollut ilmaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla