Miten käytännössä tapahtuu osakkeiden luovutus lahjoituksena lapsille tai lapsenlapsille?REM

Lahjanlupauslain 4 §:n 1 momentin mukaan: Jos joku lahjoittamisen tarkoituksessa on toisen nimiin
1) pankkiin tallettanut rahaa, arvopapereita tai muuta irtainta omaisuutta,
2) arvopaperinvälitysliikkeeseen tallettanut arvopapereita taikka
3) arvo-osuusrekisteriin siirtänyt toisen arvo-osuustilille kirjattavaksi arvo-osuuksia pidättämättä itselleen oikeutta määrätä siitä, mitä on talletettu tai siirretty, pidetään lahjoitusta täytettynä, kun pankki tai arvopaperinvälitysliike on vastaanottanut lahjoitetun omaisuuden lahjan saajan lukuun tai kun lahjoitetut arvo-osuudet on kirjattu lahjan saajan arvo-osuustilille.
Osakkeita varten tulee lahjansaajalla olla arvo-osuustili. Alaikäistä lahjansaajaa edustavat tilin avaamisessa ja lahjoituksessa yleensä hänen vanhempansa yhdessä. Niin sanottu pankissa tehtävä notariaattilahja voidaan myös hyväksyä ilman alaikäisen vanhempia.
Erillisessä lahjakirjassa määritellään lahja ja sen mahdolliset ehdot, esimerkiksi lahjansaajan aviopuolison avio-oikeuden pois sulkeminen lahjasta. Tämä ehto vaatii irtaimen lahjakirjaan kaksi esteetöntä todistajaa ollakseen pätevä.
Veronalaisesta, vähintään 4000 euron lahjasta tulee antaa verohallinnolle lahjaveroilmoitus kolmen kuukauden kuluessa lahjoituksesta. Lomake löytyy netistä osoitteesta www.vero.fi hakusanalla lahjaveroilmoitus.
Jos lahjansaaja myy lahjan, lahjana saadun omaisuuden myyntiverosäännöt on hyvä tuntea.

T.L.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla