Oma maa mansikka. Näistä kesäisistä mökki­astioista ­herkut maistuvat tuplasti paremmilta, mutta mistä sarjaan saisi lisäastioita? Ja millä hinnalla?

ET-lehden lukijan kysymys:

"Sain anopiltani lahjaksi sarjaan kuuluvan pikkukulhon, ja siitä se keräily sitten lähti. Metsästin ’mansikoita’ kirpparilta jos toiseltakin, mutta saaliini jäi valitettavasti köyhäksi.

Sitten iäkäs tätini yllätti minut iloisesti. Hänellä oli mökkiserviisinä tämä Arabian astiasto ja sain sen lahjaksi – täti sanoi antavansa takautuvasti vuosien varrelta unohtuneet joulu- ja synttärilahjat. Näin astiasto siirtyi Haminasta Lounais-Suomen Kustaviin, sukupolvelta toiselle.

Sarjaan kuuluu tusina matalia ja syviä lautasia, tarjoiluvati, kannu, pari salaattikulhoa, leikkuulauta ja useita pikkukupposia kannella ja ilman.

Mansikkakuppeja tiskatessa nousee lapsuusmuistoja mieleeni: pulikointia meressä ja kauppa-auto­reissuja tädin mökillä. Nyt syntyy uusia muistoja Kustavin mökkikallioilla perheen ja kavereiden kesken. Tunnearvo näillä astioilla on suuri, mutta mikä mahtaakaan olla rahallinen arvo?"
s.v.

Keräilyn ja arvotavaran asiantuntija Pentti Avomaa:

"Arabian Pomona-sarja on noussut uuteen suosioon niin keräilijöiden keskuudessa kuin käyttöesineenä.

Pomonaa on tehty mansikka-koristeen lisäksi muun muassa luumu-, omena- ja karviaisaiheella. Sarjaan kuuluu esimerkiksi hillopurkkeja,
lautasia ja kaatimia.

Varsinkin hillopurkit ovat kysyttyjä, mutta tarjontaakin on. Niitä on jatkuvasti myynnissä huutokaupoissa ja kirpputoreilla. Pienimmistä kannettomista maksetaan 15 eurosta ylöspäin ja kannellisista 25–80 euroa.

Kallein on hunaja-aiheinen purkki, jos sellaisen sattuu löytämään, ja sen pyyntö on yleensä vähintään 50 euroa. Karviaiskoristeisen hillo­purkin hinta on erikoisliikkeissä jopa yli 100 euroa.

Pelkkiä kansiakin myydään, yleensä 10–20 eurolla.

Mansikka-Pomonat ovat varsin yleisiä, mutta haluttuja. Äskettäin oli netissä myynnissä mansikka-astiasto, johon kuului 5–6 syvää ja matalaa lautasta, pari tarjoilulautasta, hillopurkki ja keittokulho.

Hienokuntoiseksi mainitun astiaston hintapyyntö oli 450 euroa, mutta tinkimisvaraa varmasti oli.

Mansikkakaatimesta 100 euroa on käypä arvio. Leikkuulaudasta pyydetään 80–130 euroa, mutta erikois­liikkeissä jopa 150 euroa.

Monta Pomonaa

Pieni lohkeama alentaa hintaa melkoisesti, ja krakelointi eli lasitteen halkeilukin jonkin verran.

Arabian Pomonaa ei pidä sekoittaa Portmeirionin Pomonaan – Portmeirion on englantilainen brändi. Myös ruotsalainen Rörstrand, joka on nykyisin osa Arabiaa, on tehnyt omia Pomona-nimisiä astioitaan.

Arabian Pomonan suunnitteli Raija Uosikkinen, joka työskenteli Arabian tehtailla astia- ja kuviosuunnittelijana 1947–86. Sarjaa valmistettiin 1960–70-luvulla."

Uusi sarja!

Onko sinulla kiinnostava ja rakas tavara, jonka arvon haluaisit tietää?
Ota esineestä kuva ja lähetä se meille. Saatat olla onnekas ja juuri sinun esineesi voi päätyä uudelle Perittyä-palstallemme arvioitavaksi. Esineet arvioi Pentti
Avomaa. Lähetä kuvat osoitteella et-lehti@sanoma.com tai netissä täältä.

Lue muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.