Oma maa mansikka. Näistä kesäisistä mökki­astioista ­herkut maistuvat tuplasti paremmilta, mutta mistä sarjaan saisi lisäastioita? Ja millä hinnalla?

ET-lehden lukijan kysymys:

"Sain anopiltani lahjaksi sarjaan kuuluvan pikkukulhon, ja siitä se keräily sitten lähti. Metsästin ’mansikoita’ kirpparilta jos toiseltakin, mutta saaliini jäi valitettavasti köyhäksi.

Sitten iäkäs tätini yllätti minut iloisesti. Hänellä oli mökkiserviisinä tämä Arabian astiasto ja sain sen lahjaksi – täti sanoi antavansa takautuvasti vuosien varrelta unohtuneet joulu- ja synttärilahjat. Näin astiasto siirtyi Haminasta Lounais-Suomen Kustaviin, sukupolvelta toiselle.

Sarjaan kuuluu tusina matalia ja syviä lautasia, tarjoiluvati, kannu, pari salaattikulhoa, leikkuulauta ja useita pikkukupposia kannella ja ilman.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mansikkakuppeja tiskatessa nousee lapsuusmuistoja mieleeni: pulikointia meressä ja kauppa-auto­reissuja tädin mökillä. Nyt syntyy uusia muistoja Kustavin mökkikallioilla perheen ja kavereiden kesken. Tunnearvo näillä astioilla on suuri, mutta mikä mahtaakaan olla rahallinen arvo?"
s.v.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keräilyn ja arvotavaran asiantuntija Pentti Avomaa:

"Arabian Pomona-sarja on noussut uuteen suosioon niin keräilijöiden keskuudessa kuin käyttöesineenä.

Pomonaa on tehty mansikka-koristeen lisäksi muun muassa luumu-, omena- ja karviaisaiheella. Sarjaan kuuluu esimerkiksi hillopurkkeja,
lautasia ja kaatimia.

Varsinkin hillopurkit ovat kysyttyjä, mutta tarjontaakin on. Niitä on jatkuvasti myynnissä huutokaupoissa ja kirpputoreilla. Pienimmistä kannettomista maksetaan 15 eurosta ylöspäin ja kannellisista 25–80 euroa.

Kallein on hunaja-aiheinen purkki, jos sellaisen sattuu löytämään, ja sen pyyntö on yleensä vähintään 50 euroa. Karviaiskoristeisen hillo­purkin hinta on erikoisliikkeissä jopa yli 100 euroa.

Pelkkiä kansiakin myydään, yleensä 10–20 eurolla.

Mansikka-Pomonat ovat varsin yleisiä, mutta haluttuja. Äskettäin oli netissä myynnissä mansikka-astiasto, johon kuului 5–6 syvää ja matalaa lautasta, pari tarjoilulautasta, hillopurkki ja keittokulho.

Hienokuntoiseksi mainitun astiaston hintapyyntö oli 450 euroa, mutta tinkimisvaraa varmasti oli.

Mansikkakaatimesta 100 euroa on käypä arvio. Leikkuulaudasta pyydetään 80–130 euroa, mutta erikois­liikkeissä jopa 150 euroa.

Monta Pomonaa

Pieni lohkeama alentaa hintaa melkoisesti, ja krakelointi eli lasitteen halkeilukin jonkin verran.

Arabian Pomonaa ei pidä sekoittaa Portmeirionin Pomonaan – Portmeirion on englantilainen brändi. Myös ruotsalainen Rörstrand, joka on nykyisin osa Arabiaa, on tehnyt omia Pomona-nimisiä astioitaan.

Arabian Pomonan suunnitteli Raija Uosikkinen, joka työskenteli Arabian tehtailla astia- ja kuviosuunnittelijana 1947–86. Sarjaa valmistettiin 1960–70-luvulla."

Uusi sarja!

Onko sinulla kiinnostava ja rakas tavara, jonka arvon haluaisit tietää?
Ota esineestä kuva ja lähetä se meille. Saatat olla onnekas ja juuri sinun esineesi voi päätyä uudelle Perittyä-palstallemme arvioitavaksi. Esineet arvioi Pentti
Avomaa. Lähetä kuvat osoitteella et-lehti@sanoma.com tai netissä täältä.

Lue muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Sisältö jatkuu mainoksen alla