Kännykällä ja netistä naputeltavat pikaluotot eivät ole vain nuorten aikuisten ongelma, vaan velkakierteeseen on joutunut eläkeläisiäkin. Ehkä jo keväällä pikavipeille on luvassa korkokatto.

Pikaluotoille ei ole säädetty ylärajaa. Keskimääräinen pikavippi on tällä hetkellä 300 euroa.

Eduskunta aikoo asettaa alle 2000 euron pikaluotoille korkokaton. Vastaisuudessa alle 2000 euron vippien todellinen vuosikorko saa olla enintään 50 prosenttiyksikköä viitekoron päälle. Laki tulee voimaan aikaisintaan tänä keväänä.

Apua kannattaa hakea heti

Velkaongelmien kasaantumista ei pidä jäädä odottelemaan, vaan soittaa heti
– kunnan talous- ja velkaneuvontaan,
– Takuu-Säätiön velkalinjaan 0800-98009 (arkisin klo 9–14) tai
– kunnan sosiaaliseen luototukseen, jos omassa kunnassa sellainen on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen puhelua on hyvä kaivaa esiin tositteita tuloista ja menoista.
Velkojiin on syytä pitää aktiivisesti yhteyttä, sopia aikalisästä ja kertoa heille heti, kun on saanut varatuksi ajan sosiaaliseen luototukseen tai velkaneuvontaan. Silloin voi välttyä turhilta haastekustannuksilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sosiaalinen luotto kunnalta

Näitä vähävaraisille tarkoitettuja edullisia luottoja myöntää parikymmentä kuntaa eri puolilla maata.

Sosiaalisen luoton korko on 12 kuukauden euribor. Sen korkokatto on Suomen Pankin puolivuosittain ilmoittama viitekorko. Muita kuluja ei peritä eikä takauksia tarvita. Luoton enimmäismäärä on 10 000 euroa. Sosiaalisia luottoja voidaan myöntää pienituloisille kuntalaisille, joilla on vakituiset tulot, mutta ei lainan vakuudeksi käypää omaisuutta.

Takaus Takuu-Säätiöltä

Takuu-Säätiö myöntää ylivelkaantuneille takauksia, jotta nämä saisivat pankista lainan, jolla eri velat yhdistetään uudeksi edulliseksi järjestelylainaksi. Takaus on tarkoitettu lähinnä sairauden, työttömyyden tai muun ennalta arvaamattoman syyn vuoksi taloudelliseen kriisiin joutuneille, joilla on säännölliset tulot. Järjestelylainan hakemisessa avustavat kuntien talous- ja velkaneuvojat.

Lisätietoja ja linkkejä

Kuntien talous- ja velkaneuvojien internet-sivuilla on paljon hyödyllistä tietoa.
www.kuluttajavirasto.fi (kuluttajan talous, talouden suunnittelu)
www.martat.fi (neuvonta, kodin talous)
www.takuu-saatio.fi

Auvo

Onko täällä moderaattorit kesälomalla kun kuraa valuu joka ketjuun? Pikavippimainostajia alkaa taas olemaan tuutin täydeltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla