Mieheni peri vanhempiensa kotitalon kolmen sisaruksensa kanssa. Jäin leskeksi ja minulla on kaksi poikaa. Mikä on minun asemani kyseisessä kiinteistössä? Talo on myynnissä. Meillä oli hallintaoikeustestamentti, jota hallitsen. Kiinteistövälittäjä asioi vain poikieni kanssa. Saanko minä osuuteni, kun talo myydään? Nimimerkki Epätietoinen

Jos olet miehesi kuolinpesän osakas, lähtökohta on, että asioitte välittäjään päin kaikki kolme yhdessä. Voit toki valtuuttaa poikasi asioimaan puolestasi.
Jos hallintatestamenttisi kohdistuu kiinteistöön, sinulta on saatava suostumus.

Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset ja yleisjälkisäädöksen saajat sekä eloonjäänyt puoliso. Jos ositus on toimitettu tai puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen, ei eloonjäänyt puoliso ole osakas, ellei hän ole perillinen tai yleisjälkisäädöksen saaja.

Yleisjälkisäädös on testamentti, jolla testamentin saajalle annetaan koko omaisuus, määräosa siitä tai se, mitä muiden määräysten täyttämisen jälkeen on jäljellä. Testamentin saaja on tällöin kuolinpesän osakas ja testamentti tuottaa hänelle samantyyppisen aseman kuin perillisellä on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos erityistä kuolinpesän hallintoa ei ole järjestetty, osakkaitten tulee pesän selvittämistä varten yhteisesti hallita pesän omaisuutta. He edustavat tällöin lähtökohtaisesti yhdessä kuolinpesää kaikissa kuolinpesään liittyvissä, oikeustoimia sisältävissä asioissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vain toimenpide, joka ei siedä viivytystä, voidaan suorittaa, vaikkei kaikkien osakkaiden suostumusta saada hankituksi.

Se, miten miehesi osuus kotitalosta jakaantuu teidän kolmen kesken ja mitä tehdään, on selvitettävä erikseen huomioimalla avioliittolain ja perintökaaren säännökset. Saatat tarvita tähän lakimiehen apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla