Säästät eniten, kun opettelet käyttämään älypuhelimen ilmaisia yhteydenpitosovelluksia. Liittymää valitessa on tärkeä tiedostaa omat käyttötottumukset.

1. Miksi kannattaa hankkia älypuhelin?

Älypuhelin on matkapuhelin ja kämmentietokone samassa kuoressa. Siihen voi ladata sovelluksia eli applikaatioita, joilla on helppo hoitaa asioita netissä, lähettää ja saada sähköpostia ja käyttää sosiaalista mediaa, kuten Facebookia. Myös kuvien ottaminen ja niiden jakaminen käyvät kätevästi.

Älypuhelimella voi myös lukea uutisia, katsella tv-ohjelmia ja kuunnella radiota kaikkialla sekä ostaa tavaroita ja palveluja. Tarjolla on myös terveydentilan seurantaan tarkoitettuja sovelluksia. Puhelinten hintahaitari on 100–900 euroa.

2. Mikä tekee puhelimesta tietokoneen?

Älypuhelin toimii käyttöjärjestelmän avulla. Yleisimmät ovat Applen iPhone-puhelimien iOS ja monien valmistajien suosima Googlen Android. Käyttöjärjestelmistä julkaistaan päivitettyjä versioita, kun ominaisuudet lisääntyvät ja paranevat. Päivityksistä tulee ilmoitus, jolloin ne voi ladata puhelimen asetuksista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älypuhelimen kosketusnäyttö on graafinen käyttöliittymä. Puhelinta ohjataan näytössä näkyviä kuvakkeita koskettamalla ja ruutua pyyhkäisemällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Miten älypuhelimella voi säästää rahaa?

Suurimmat säästöt syntyvät viestisovelluksia käytettäessä. Niiden avulla voi välttää tavallisista puheluista ja tekstiviesteistä syntyviä kustannuksia. Sovellusten käyttö vaatii internetyhteyden.

Puhelin voi olla yhteydessä nettiin joko mobiiliverkon tai langattoman wi-fi-verkon välityksellä. Ilmaisia langattomia verkkoja on työpaikoilla ja yleisissä tiloissa, kuten hotelleissa, ravintoloissa ja nettikahviloissa. Kodin langattomasta verkosta pitää maksaa kuukausimaksu.

Kun puhelin ei ole yhteydessä langattomaan verkkoon, viestisovellukset käyttävät mobiilidataa, jonka kustannukset riippuvat puhelinliittymästä. Monien liittymien kuukausimaksuun kuitenkin sisältyy rajaton datan käyttö.

Ja kun käytät oman pankkisi mobiilisovellusta, säästät myös pankin tiskillä asioimisesta koituvat palvelumaksut,

4. Mistä löydän sovelluksia?

Erilaisia applikaatioita voi ladata internetin sovelluskaupoista. Applen puhelimille on App Store ja Android-laitteille Google Play. Suosituimmat viestisovellukset ovat WhatsApp, Facebookin Messenger ja Skype. Niillä kaikilla voi puhua ääni- ja videopuheluita ja lähettää viestejä ilmaiseksi. Edellytyksenä on, että toisessa päässä on käytössä sama sovellus.

Applen puhelimissa on FaceTime-sovellus, jolla voi puhua ilmaisia puheluja toiseen Applen laitteeseen. Myös tekstiviestit Applen puhelimesta toiseen ovat ilmaisia iMessage-viestejä.

5. Miten soittaa ulkomaille?

Viestisovelluksilla voi soittaa ulkomaillekin ilmaiseksi, kun vastaanottajalla on käytössään sama sovellus. Jos esimerkiksi omainen on pitkään toisessa maassa, yhteydenpito sovellusten kautta on käytännössä ilmaista.

Jos haluaa soittaa perinteisen puhelun, numeron eteen on näppäiltävä erillinen ulkomaan suuntanumero. Suuntanumeroksi voi näppäillä myös pelkän +-merkin. Tällöin puhelu ohjautuu oman operaattorin numeron kautta.

Koska ulkomaanhinnoissa on eroja, kannattaa valita itse, mitä operaattoria käyttää. Esimerkiksi puhelu yhdysvaltalaiseen mobiiliverkkoon maksaa operaattorista riippuen 0,15-0,52 euroa minuutilta. Ulkomaanhinnan lisäksi veloitetaan matkapuhelinmaksu (mpm).

6. Mitä liittymää hankkiessa tulee ottaa huomioon?

Oma käyttö on kriteereistä tärkein. Käytätkö enemmän puheluita ja tekstiviestejä vai haluatko myös surffailla netissä ja hyödyntää sosiaalista mediaa? Kolmesta viimeisestä puhelinlaskusta näet, kuinka paljon olet käyttänyt puheaikaa, tekstiviestejä ja tiedon- eli datasiirtoa. Laskusta selviää myös, minkä operaattoreiden liittymiin olet soitellut eniten.

7. Miten puhelimien ja liittymien hintoja voi vertailla?

Netissä vertaaminen käy helposti. Tarjolla on asialle omistettuja verkkosivuja, kuten vertaa.fi, hintaseuranta.fi, puhelinliittymat.fi ja mikrobitti.fi. Myös myymälöissä kannattaa käydä tutustumassa malleihin.

Maaliskuussa 2017 ero kalleimman ja halvimman 4G-liittymän välillä oli 433 euroa vuodessa. 4G edustaa uusinta neljännen sukupolven matkapuhelintekniikkaa.

8. Kannattaako hankkia liittymä ja puhelin samassa paketissa?

Kytkykaupassa on sudenkuoppansa, koska liittymä on sidottu puhelimen maksamiseen osamaksulla. Niin kauan kuin puhelin on maksamatta, liittymän vaihtaminen ei onnistu ilman lisäkustannuksia. Myös itse liittymä voi olla määräaikainen, esimerkiksi kaksi tai kolmekin vuotta, jolloin puhelin ehtii vaikkapa hajota. Kun on sitoutunut tiettyyn liittymään, kilpailuttaminen ei onnistu.

9. Onko puhelimelle hyvä ottaa vakuutus?

Erilliset tuotevakuutukset ovat kalliita. Niiden antama turva voi silti olla heikompi kuin yleisen kuluttajansuojan ja kotivakuutuksen.

10. Kannattaako lankaliittymä säilyttää?

Operaattorit haluavat lankaliittymistä eroon, koska kiinteän verkon ylläpito tulee kalliiksi. Kuukausimaksu saattaa olla laskussa isompi menoerä kuin itse puhelut. Operaattorit tarjoavat korvaajiksi kännykkäliittymiä tai liittymiä, joihin voi siirtää vanhan lankapuhelimen numeron. Ne toimivat matkapuhelinverkossa.

Lähteet: Taloudenhallinnan asiantuntija, bloggaaja Markus Ossi, tarkkamarkka.com, Unelma Krakau, Enter ry., Kuningaskuluttaja, viestintävirasto.fi, hs.fi, puhelinliittymat.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla