Onko sinun tietokoneesi salasana 123456? Se on kaikkein suosituin. Lapsenlapsen nimi on kiva, mutta turvallisempi on varmasti runo.

Salasanojen keksimisessä saa käyttää mielikuvitusta. Hakkeri- ja tietoturva-asiantuntija Mikko Niemelä neuvoo, että salasanaksi käy vaikka runo.

Ajatella, että heti työpäivän aluksi saisi kirjoittaa lempirunonsa tai virkkeen, joka aloittaa tai lopettaa lempiromaanisi. Ehkä myös ensirakkautesi osoite olisi turvallinen salasanaksi, ainakin tuvallisempi kuin 00000000 tai oma syntymäaika tai toiseksi suosituin salasana: salasana (englanniksi password).

Jospa rustaisikin salasanaksi vaikkapa tutun Hämäläisten laulun ensimmäisen säkeistön:

On mulle Suomi suloisin,
vaan Häme siitä kallehin:
sen tuskin tiedän vertaista,
niin kaunista, niin herttaista
kuin kulta Hämeenmaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hame on parempi kuin Häme

Asia ei ehkä kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Sanat täytyy kirjoittaa yhteen ja useinhan salasanoissa ei saa olla ääkkösiä, joten hämeet ja hämeenmaat pitäisi kääntää hameeksi ja hameenmaaksi. Jossakin vaaditaan väli-tai erikoismerkkien käyttöä. Eli mukaan pitäisi silloin sujauttaa joku seuraavista:(~ ! @ # $ % ^ & * _ - + = ` | \ ( ) { } [ ] ; " ' , . ? / )

Kelpaisikohan Hämäläisten laulu salasanaksi tässä muodossa:

OnmulleSuomisuloisin,vaanHamesiitakallehin
sentuskintiedanvertaista,niinkaunis
ta,
niinherttaistakuinkultaHameenmaa!

Käytä suomen kieltä

Salasanojen keksimisessä kannattaa käyttää luovuutta. Moni ei tule ajatelleeksi, että helpot ja itsestäänselvät salasanat tekevät hakkeroimisen vähän liiankin vaivattomaksi.

Kun alkaa kehitellä omaa salasanaansa, kannattaa ottaa seuraavat vinkit avuksi:

  • Tee salasanoistasi vähintään 16 merkkiä pitkiä — mitä pidempi, sen parempi.
  • Sisällytä salasanaan isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä ja käytä mieluummin suomea kuin englantia. Suomen kielen sanat sijamuotoineen löytyvät epätodennäköisemmin rikollisten sanakirjoista kuin englantilaiset.
  • Jotta salasanasi pysyy vahvana, on se vaihdettava suunnilleen kolmen kuukauden välein.
  • Samaa salasanaa ei kannata käyttää kaikkialla.
  • On hyvä välttää sanojen käyttöä perusmuodossa. Suomen kielessä on mahdollisuus taivuttaa sanoja sijamuodoissa. Salasanan voi tahallaan kirjoittaa myös väärin, esimerkiksi oululainen muotona oululaanen ja perään muutama numero tai erikoismerkki, ehkä iso alkukirjain. Lisää tai poista merkkejä, käytä eri taivutusmuotoja, murretta ja sananmuunnoksia.
  • Henkilökohtaisia tietojasi ei pidä sisällyttää salasanaan, kuten syntymävuotta tai -päivää, omaa nimeä tai muuta vastaavaa tietoa, jonka voi saada selville esimerkiksi Facebook-tilisi tiedoista tai muista lähteistä.
  • Hyvä salasana voi olla esimerkiksi lause, jossa on lisäksi erikoismerkkejä ja numeroita. Salasana "koira" murtuu sekunneissa, mutta M1nunK0iraniNimi0nSiss1!:)" ei murru nykytietokoneilla kovin sukkelasti.
  • Suosi salalauseita salasanojen sijaan. Valitse vaikkapa muutama sana, jotka eivät liity mitenkään toisiinsa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla