Ostin runsas vuosi sitten sijoitusmielessä rivitaloyksiön yhtiöstä, jossa on sauna. Yksiössä oli vuokralainen valmiina. Vuotta myöhemmin vuokralainen vaihtui ja uusi vuokralainen kyseli saunavuoroista. Edellinen vuokralainen ei ollut käyttänyt saunaa. Soitin isännöitsijälle ja kuulin, että sauna on ollut käyttökiellossa jo vuosia. Isännöitsijä oli myös vaihtunut tässä välissä. Kauppoja tehdessäni sain myyntiesitteen, jossa oli sauna, ja isännöitsijäntodistuksessa se mainittiin, mutta ei käyttökieltoa. Silloinen isännöitsijäkään ei maininnut käyttökieltoa. Onko myyjä tai joku muu vastuussa tästä virheestä, vai jääkö se minun piikkiini?AP

Keskustelin tilanteestasi Kuluttajaliiton johtavan lakimiehen Tuula Sarion kanssa. Antamiesi tietojen valossa vaikuttaa siltä, että virhe jää sinun ”piikkiisi”:

– Aina kun ostaa asunnon, pitää olla aktiivinen ja selvittää itselleen tärkeät asuntoa ja yhtiötä koskevat asiat. Myyjällä on kahden vuoden ajan vastuu virheestä. Tämä edellyttää kuitenkin, että ostaja ilmoittaa virheestä ja vaatimuksistaan myyjälle heti kun on virheen havainnut – tai heti kun se olisi kaiken järjen mukaan pitänyt havaita. Muuten omistaja menettää jo ennen kahden vuoden määräaikaa oikeutensa vedota virheeseen, Tuula Sario sanoo.

Asunnon ja taloyhtiön ongelmat selviävät tietysti asukkaalle helpommin kuin vuokranantajalle. Vuokranantajan kannattaakin pitää yhteyttä vuokralaiseensa, jotta asunnon ja taloyhtiön puutteet tulevat ajoissa ilmi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla