Parhaat yöunet takaat itsellesi sijoittajana, jos tavoittelet menestystä laittamalla rahasi moniin erilaisiin kohteisiin.

Markkinoiden myllerryksessäkään ei tarvitse panikoida, jos on hajauttanut sijoituksensa riittävän moniin erilaisiin kohteisiin. Näin arvioi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Markku Kaustia Pörssisäätiön verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa

Perinteinen ratkaisu olisi se, että sijoittaa toisaalta korko- ja toisaalta osakemarkkinoille. Tämä ei Kaustian mukaan riitä.

Tasapainoiseen salkkuun kuuluvat myös kiinteistöt, listaamattomat yhtiöt, raaka-aineet sekä peltomaa tai metsä. Niihin kaikkiin olisi hyvä sijoittaa maailmanlaajuisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavoitteena on se, että sijoitukset tasapainottavat toisiaan ja kokonaisuuden arvon heilahtelu ei ylitä sijoittajan kipukynnystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaustian mielestä sijoitukset kannattaa yleensä tehdä rahastojen kautta. Monissa omaisuuslajeissa ne ovat yksityissijoittajalle ainoa vaihtoehto.

Osakkeet ovat poikkeus pääsäännöstä, ja Kaustian mielestä suora sijoittaminen osakkeisiin on yksityiselle sijoittajallekin varteenotettava vaihtoehto.

Kaustia kuitenkin varoittaa osakesijoittajia inhimillisestä taipumuksesta yliarvioida omat kykynsä. Sellaiseen saattaa erehtyä erityisesti osakesijoituksissa kotimaisiin kohteisiin tai toimialoille, jotka ajattelee tuntevansa poikkeuksellisen hyvin.

Lähde: Pörssisäätiö

Sisältö jatkuu mainoksen alla