Sijoittamalla säännöllisesti voi taltuttaa riskiä ja hyötyä niin talouden nousuista kuin laskuistakin.

Moni mieltää sijoittamisen rikkaiden huviksi.  Suomessa on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka laittavat joka kuukausi muutaman kympin tai satasen esimerkiksi osake- tai korkorahastoon. Kun asuntolaina on maksettu, voi säästöön jäädä kuukausittain sievoisia summia.

Mihin sitten juuri nyt kannattaisi säästää? Sen selvittämiseen ovat sijoitusalan tutkijat käyttäneet loputtomasti aikaa. Kukaan ei ole kuitenkaan keksinyt viisasten kiveä, joka kertoisi, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

– Mihin säästäjän pitäisi sijoittaa, ei selviä lehtiä lukemalla tai asiantuntijoilta kyselemällä. Kannattaa sen sijaan miettiä, miten paljon riskiä voi ottaa, kuinka pitkäksi aikaa voi rahojaan sijoittaa ja kuinka suuria arvonheilahteluja sietää, sanoo toimittaja Marko Erola. Hän kirjoitti viime syksynä sijoitusoppaan Paras sijoitus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hieman riskiä, kiitos!

Olisi mukavaa saada tuottoa ilman riskiä, mutta se ei ole mahdollista.
– Jos haluaa varoilleen inflaatiosuojan ja vielä tuottoa sen päälle, riskiä on pakko ottaa. Sopiva määrä riskiä on siis säästäjälle hyvä asia, Marko Erola sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osakkeet ovat 1900-luvulla olleet pitkäaikaiselle säästäjälle tuottoisin sijoituskohde. Korvaukseksi riskistä osakkeisiin sijoittanut on saanut hyvän tuoton.

Marko Erolan mielestä kannattaa jakaa varat oman riskinsietokyvyn mukaisesti korkosijoituksiin ja osakkeisiin. Sitten vain odottamaan, että aika tekee tehtävänsä. Välillä on tosin syytä tarkastaa, ettei toisen omaisuuslajin osuus ole markkinamuutosten vuoksi noussut liian suureksi.

Vuosien kuluessa lyhytaikaisten arvonheilahtelujen vaikutus vaimenee ja säästäjä saa riskinotostaan palkkion eli tuottoa.

– Se, että yrittää ennakoida markkinoiden liikkeitä, aiheut-taa enemmän vahinkoa kuin parantaa tuottoa. Ajoittamisessa eivät ole toistuvasti onnistuneet ammattilaiset eivätkä amatöörit.

Suuri osa sijoittajista ottaa holtittomia riskejä juostessaan muotien ja jo toteutuneiden tuottojen perässä. Lopputulos on yleensä huono. Oman riskitasonsa miettineet maltilliset säästäjät menestyvät pitkällä aikavälillä paljon paremmin.

– Sijoittaminen ei ole osakkeiden ostamista ja myymistä vaan pitkäjänteistä omistamista, Marko Erola korostaa.

Aika tasoittaa

Osakkeiden arvonheilahteluun liittyvää riskiä voi pienentää huomattavasti ostamalla osakkeita pitkän ajan kuluessa. Jos ostaa suurella summalla tänään, on aina vaara, että arvo romahtaa huomenna. Jos sen sijaan ostaa vaikkapa osakerahaston osuuksia kerran kuukaudessa pitkän ajan kuluessa, tulee ostaneeksi osakkeita sekä kalliilla että halvalla.

– Ajoittamista voi tietysti miettiä sen verran, että silloin kun kurssit ovat nousseet monta vuotta peräkkäin ja ihmiset ovat innostuneita osakkeista, on syytä olla varovainen, Marko Erola opastaa.

Säännöllinen säästäjä joutuu toki tyytymään pienempään tuottoon kuin se, joka on tehnyt suuren kertasijoituksen oikeaan aikaan. Hän voi kuitenkin iloita sekä nousu- että laskukaudesta. Kun kurssit nousevat, voi olla tyytyväinen säästöjen hyvään tuottoon ja kotiuttaa voittojaan, jos haluaa. Ja kun kurssit laskevat, saa samalla kuukausisummalla entistä enemmän rahasto-osuuksia.

Tarkkaile kuluja

Lukemattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että kukaan ei osaa toistuvasti poimia niitä osakkeita, jotka tuottavat keskimääräistä paremmin.

Marko Erolan mielestä säästäjän kannattaakin ostaa mahdollisimman laajasti sijoittavan, kustannuksiltaan edullisen osakerahaston osuuksia. Tällöin tyytyy keskimääräiseen tuottoon, mutta välttyy siltä riskiltä, että sattuisi sijoittamaan surkeasti menestyvään rahastoon.

Yhden prosentin vuotuiset hallintokulut ovat osakerahastoissa tavallisia. Kulut otetaan koko sijoitetusta pääomasta, ei pelkästään tuotosta.

– Kun rahastoyhtiö ottaa pääomasta itselleen vuosittain prosentin palkkiona, kertyy siitä vuosien mittaan huima summa.

Mikä sitten on Marko Erolan mielestä paras sijoitus?

– Se on kustannuksiltaan edullinen ja passiivisesti sijoittava indeksirahasto. Sen todistavat lukemattomat puolueettomat tutkimukset.

Sijoitusrahasto on säästäjien kimppa

  • Sijoitusrahaston kautta saa sijoitettua vaatimattomankin summan vaikka maailmanlaajuisesti, mikä pienentää riskiä.Sijoitusrahastossa rahastoyhtiö kokoaa useilta säästäjiltä rahaa, joka sijoitetaan osakkeisiin tai joukkolainoihin. Rahastoyhtiö hoitaa sijoituksia ja ottaa vaivasta palkkion.
  • Indeksirahasto on sellainen sijoitusrahasto, joka sijoittaa varansa orjallisesti jonkin markkinoita kuvaavan indeksin mukaan. Tämän passiivisen sijoitustyylin ansiosta kulut jäävät pieniksi. Juuri pienten kulujen takia indeksirahastot ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin kuin kaikki rahastot keskimäärin.
  • Indeksi on kuin kori, johon on koottu kaikki tietyillä markkinoilla, esimerkiksi Helsingin pörssissä noteeratut osakkeet. Indeksin kehitys antaa tarkan kuvan siitä, miten näiden markkinoiden arvopaperit ovat keski­määrin kehittyneet.

Lyhennelmä artikkelista ET-lehdestä 15/2009

Sisältö jatkuu mainoksen alla