Menimme naimisiin 2005, ja meillä on avioehto. Minulla ei ole lapsia edellisestä liitosta mutta miehelläni on kaksi. Minun nimissäni on auto sekä asunto-osakkeesta 65 prosenttia ja miehelläni 35 prosenttia.Miten omaisuus jaetaan jommankumman kuollessa? Minun vanhempani elävät vielä, ja haluan, että omaisuuteni menisi jo kuolleen ja ainoan sisarukseni tyttärelle. Täytyykö minun tehdä testamentti? Millainen? Nimimerkki -Epätietoinen

Ilman testamentin olemassaoloa miehesi perii lain mukan sinun omaisuutesi aluksi, jos kuolet ensin. Vasta miehesi kuoltua sinun elossa oleva sukusi perii sinut.
Serkut eivät peri. Avioehto ei vaikuta puolison perimysoikeuteen. Jos haluat sivuuttaa miehen laillisen perimysoikeuden, vaaditaan sinulta testamentti.
Vanhempasi ovat myös laillisessa perimysjärjestyksessä ennen sisaresi tyttöä, joten tee testamentti tahtosi toteuttamiseksi. Suosittelen käyttämään testamenttisi teossa asiantuntijaa.

Jos miehesi kuolee ensin, hänen lapsensa perivät hänen omaisuutensa. Jos jäät leskeksi, saat lesken asumissuojan nojalla jäädä kotiinne asumaan niin pitkäksi aikaa kuin haluat. Asumissuojasi on siten vahvempi kuin lasten lakiosaoikeus.

Vaikka lapset eivät tällöin saisikaan vielä mitään asumis­suojastasi johtuen, he ovat kuitenkin perintöverovelvollisia heti isänsä kuoltua. Se voi tuntua kohtuuttomalta, mutta laki on näin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos miehesi jää leskeksi, myös hän nauttii lesken asumissuojaa sinun mahdollisia testamentinsaajiasi vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla