Varkauksia ja murtoja voi ehkäistä pienilläkin konsteilla, mutta tekniikka tuo lisäturvaa.

Tavallisimmin asuntomurto tehdään päivällä ja oven kautta. Varas haluaa päästä helpolla, joten tärkeintä on huolehtia lukituksesta aina, kun poistuu asunnosta. Takalukitus yhdessä turvalukon kanssa tekee ovesta lähes läpäisemättömän. Kerrostalossa on hyvä hankkia oveen myös varmuusketju ja ovisilmä.

Lukko kannattaa sarjoittaa uudelleen, kun muuttaa uuteen asuntoon. Koskaan ei tiedä, montako avainta asuntoon on teetetty ja kenellä ne ovat. Avaimiin ei pidä liittää mitään yhteystietoja.

Ennen lomaa voi sopia naapurin kanssa, että tämä poimii postin näkyviltä ja kastelee kukat. Käynneistä jää varkaita karkottavia liikkumisen jälkiä. Kun naapuri tietää asukkaan olevan poissa, hän voi myös reagoida kutsumattomiin vieraisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Verhot kannattaa jättää lähtiessä auki. Voi myös esimerkiksi jättää pyykkiä telineille tai haravan seinää vasten, jotta koti näyttäisi asutulta. Puhelinvastaajaan ei pidä jättää viestiä, jossa kertoo olevansa lomalla.
Arvokorut, taideaarteet ja arvopaperit ovat parhaimmassa turvassa pankin tallelokerossa. Kotiin voi myös hankkia kassakaapin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kunnon lukot mökillekin

Vapaa-ajan asunnolla pätevät pitkälle samat murtosuojausohjeet kuin kotona. Naapurit ovat hyvä apu mökinkin silmälläpidossa, ja joissain kunnissa on mökkitalkkareita, jotka tekevät tarkastuskäyntejä mökeille.

Myös mökin suojana on hyvä olla takalukittava käyttölukko ja erillinen varmuuslukko. Lukittava puomi mökkitiellä estää varkaiden pääsyn autolla mökin pihaan. Ikkunoiden suojaksi voi rakentaa ikkunaluukut.

Mitään arvokasta ei pidä jättää mökille talven yli, ei myöskään alkoholia.
Jos voro on vieraillut mökillä, on tärkeää käydä pian paikan päällä ja ilmoittaa vakuutusyhtiölle ilkivallan aiheuttamat vahingot. Muuten korvauksia saatetaan ilkivallan osalta alentaa.

Turvatekniikka halpenee

– Jos samalla alueella on tehty useita murtoja, yleensä murtohälytyksellä suojattu omakotitalo on saanut olla rauhassa, kertoo Helsingin poliisissa työskentelevä rikoskomisario Kari Niinimäki.

Kerrostaloasuntoihin ei yleensä erityisiä lisälaitteita poliisin mukaan tarvita. Murtosuojaus voi olla kuitenkin kerrostalossakin tarpeen, jos asunto sijaitsee pohjakerroksessa ja ikkunat ovat matalalla.

Turvatekniikka ja palvelut ovat viime vuosina halventuneet. Alan yritykset tarjoavat kodin turvapalveluja jo alle 40 euron kuukausimaksua vastaan sisältäen laitteiston, asennuksen ja huollon. Vertailua tehdessä kannattaa selvittää, mitä kaikkea palveluun kuuluu. Myös omat tarpeet on hyvä punnita tarkkaan, ettei maksa turhasta.

Kamera ja murtohälytin suojaavat asuntoa tai pihapiiriä eri tavoin. Murtohälytin ehkäisee murtoja kameraa tehokkaammin – etenkin hälytysääni karkottaa varkaita. Suurissa kaupungeissa vartiointipartio ennättää paikalle usein jo runsaassa kymmenessä minuutissa.

Kameravalvonta taas auttaa tunnistamaan varkaita. Varas voi kuitenkin pukeutua huppuun ja siepata kuvatallenteen mukaansa. Mökille kamera saattaa siitä huolimatta sopia paremmin kuin murtohälytin. Jos mökki sijaitsee kovin vaikeiden kulkuyhteyksien päässä, vartiointipartion hälyttämisestä paikalle ei välttämättä ole hyötyä.

Mihin tahansa laitteeseen sitten päätyykin, kannattaa varmistaa, että se on vakuutusyhtiöiden hyväksymä. Lista tutkituista laitteista löytyy
Finanssialan Keskusliiton ylläpitämiltä sivuilta osoitteesta www.vahingontorjunta.fi.

Suuntaa laite oikein

Toimiakseen tehokkaasti hälytys- ja valvontalaitteet täytyy suunnata oikein. Esimerkiksi kameran saa suunnata vain oman pihapiirin alueelle. Kuvakulma valitaan niin, että tunkeilija kulkee sen kautta.

Jo vartioinnista tai murtohälytyksestä kertova tarrakin saattaa karkottaa varkaita. Siksi se on syytä sijoittaa näkyvälle paikalle.

Alan ammattilaiset suosittavat mieluummin kokonaisia hälytysratkaisuja kuin yksittäisiä hälyttimiä tai kameroita. Ratkaisu voi koostua esimerkiksi liikkeeseen reagoivista liiketunnistimista, oven avautumisesta hälyttävästä magneettikoskettimesta ja kamerasta. Järjestelmään voidaan liittää myös kosteus- ja savuilmaisin.

Hälytys ohjataan vartiointiliikkeeseen tai valittuun kännykkänumeroon.
Mökin turvapalveluun voi liittää lämpövahdin, joka ilmoittaa, jos lämpötila mökillä laskee esimerkiksi ikkunoiden särkemisen johdosta. Sama palvelu mahdollistaa lämmön päälle laiton mökille kotoa käsin kännykästä tai tietokoneelta.

Jos mökillä on hälytyslaitteita, niiden toimintakunto on syytä aika ajoin tarkistaa. Kosteus ja kylmyys saattavat vioittaa laitteita.

Lähtijän muistilista

  • Joku hoitamaan kukat, postin, lehdet.
  • Tieto poissaolosta naapurille.
  • Verhot auki.
  • Ovi taka- ja turvalukkoon.
  • Hälytin päälle, jos sellainen on.

Lisätietoja

www.vahingontorjunta.fi
turvaopas.pelastustoimi.fi
www.poliisi.fi
www.mökkitalkkarit.net (ohjeet rikosilmoituksen tekoon)

Kirjoitusta varten haastateltiin myös Finanssialan Keskusliiton
turvallisuusasiantuntijaa Aku Pänkäläistä.

mop737_iherb_alennuskoodi

"Tieto poissaolosta naapurille".

Tutkitusti usein murtautuja on naapuri tai naapurin ystävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla