Varkauksia ja murtoja voi ehkäistä pienilläkin konsteilla, mutta tekniikka tuo lisäturvaa.

Tavallisimmin asuntomurto tehdään päivällä ja oven kautta. Varas haluaa päästä helpolla, joten tärkeintä on huolehtia lukituksesta aina, kun poistuu asunnosta. Takalukitus yhdessä turvalukon kanssa tekee ovesta lähes läpäisemättömän. Kerrostalossa on hyvä hankkia oveen myös varmuusketju ja ovisilmä.

Lukko kannattaa sarjoittaa uudelleen, kun muuttaa uuteen asuntoon. Koskaan ei tiedä, montako avainta asuntoon on teetetty ja kenellä ne ovat. Avaimiin ei pidä liittää mitään yhteystietoja.

Ennen lomaa voi sopia naapurin kanssa, että tämä poimii postin näkyviltä ja kastelee kukat. Käynneistä jää varkaita karkottavia liikkumisen jälkiä. Kun naapuri tietää asukkaan olevan poissa, hän voi myös reagoida kutsumattomiin vieraisiin.

Verhot kannattaa jättää lähtiessä auki. Voi myös esimerkiksi jättää pyykkiä telineille tai haravan seinää vasten, jotta koti näyttäisi asutulta. Puhelinvastaajaan ei pidä jättää viestiä, jossa kertoo olevansa lomalla.
Arvokorut, taideaarteet ja arvopaperit ovat parhaimmassa turvassa pankin tallelokerossa. Kotiin voi myös hankkia kassakaapin.

Kunnon lukot mökillekin

Vapaa-ajan asunnolla pätevät pitkälle samat murtosuojausohjeet kuin kotona. Naapurit ovat hyvä apu mökinkin silmälläpidossa, ja joissain kunnissa on mökkitalkkareita, jotka tekevät tarkastuskäyntejä mökeille.

Myös mökin suojana on hyvä olla takalukittava käyttölukko ja erillinen varmuuslukko. Lukittava puomi mökkitiellä estää varkaiden pääsyn autolla mökin pihaan. Ikkunoiden suojaksi voi rakentaa ikkunaluukut.

Mitään arvokasta ei pidä jättää mökille talven yli, ei myöskään alkoholia.
Jos voro on vieraillut mökillä, on tärkeää käydä pian paikan päällä ja ilmoittaa vakuutusyhtiölle ilkivallan aiheuttamat vahingot. Muuten korvauksia saatetaan ilkivallan osalta alentaa.

Turvatekniikka halpenee

– Jos samalla alueella on tehty useita murtoja, yleensä murtohälytyksellä suojattu omakotitalo on saanut olla rauhassa, kertoo Helsingin poliisissa työskentelevä rikoskomisario Kari Niinimäki.

Kerrostaloasuntoihin ei yleensä erityisiä lisälaitteita poliisin mukaan tarvita. Murtosuojaus voi olla kuitenkin kerrostalossakin tarpeen, jos asunto sijaitsee pohjakerroksessa ja ikkunat ovat matalalla.

Turvatekniikka ja palvelut ovat viime vuosina halventuneet. Alan yritykset tarjoavat kodin turvapalveluja jo alle 40 euron kuukausimaksua vastaan sisältäen laitteiston, asennuksen ja huollon. Vertailua tehdessä kannattaa selvittää, mitä kaikkea palveluun kuuluu. Myös omat tarpeet on hyvä punnita tarkkaan, ettei maksa turhasta.

Kamera ja murtohälytin suojaavat asuntoa tai pihapiiriä eri tavoin. Murtohälytin ehkäisee murtoja kameraa tehokkaammin – etenkin hälytysääni karkottaa varkaita. Suurissa kaupungeissa vartiointipartio ennättää paikalle usein jo runsaassa kymmenessä minuutissa.

Kameravalvonta taas auttaa tunnistamaan varkaita. Varas voi kuitenkin pukeutua huppuun ja siepata kuvatallenteen mukaansa. Mökille kamera saattaa siitä huolimatta sopia paremmin kuin murtohälytin. Jos mökki sijaitsee kovin vaikeiden kulkuyhteyksien päässä, vartiointipartion hälyttämisestä paikalle ei välttämättä ole hyötyä.

Mihin tahansa laitteeseen sitten päätyykin, kannattaa varmistaa, että se on vakuutusyhtiöiden hyväksymä. Lista tutkituista laitteista löytyy
Finanssialan Keskusliiton ylläpitämiltä sivuilta osoitteesta www.vahingontorjunta.fi.

Suuntaa laite oikein

Toimiakseen tehokkaasti hälytys- ja valvontalaitteet täytyy suunnata oikein. Esimerkiksi kameran saa suunnata vain oman pihapiirin alueelle. Kuvakulma valitaan niin, että tunkeilija kulkee sen kautta.

Jo vartioinnista tai murtohälytyksestä kertova tarrakin saattaa karkottaa varkaita. Siksi se on syytä sijoittaa näkyvälle paikalle.

Alan ammattilaiset suosittavat mieluummin kokonaisia hälytysratkaisuja kuin yksittäisiä hälyttimiä tai kameroita. Ratkaisu voi koostua esimerkiksi liikkeeseen reagoivista liiketunnistimista, oven avautumisesta hälyttävästä magneettikoskettimesta ja kamerasta. Järjestelmään voidaan liittää myös kosteus- ja savuilmaisin.

Hälytys ohjataan vartiointiliikkeeseen tai valittuun kännykkänumeroon.
Mökin turvapalveluun voi liittää lämpövahdin, joka ilmoittaa, jos lämpötila mökillä laskee esimerkiksi ikkunoiden särkemisen johdosta. Sama palvelu mahdollistaa lämmön päälle laiton mökille kotoa käsin kännykästä tai tietokoneelta.

Jos mökillä on hälytyslaitteita, niiden toimintakunto on syytä aika ajoin tarkistaa. Kosteus ja kylmyys saattavat vioittaa laitteita.

Lähtijän muistilista

  • Joku hoitamaan kukat, postin, lehdet.
  • Tieto poissaolosta naapurille.
  • Verhot auki.
  • Ovi taka- ja turvalukkoon.
  • Hälytin päälle, jos sellainen on.

Lisätietoja

www.vahingontorjunta.fi
turvaopas.pelastustoimi.fi
www.poliisi.fi
www.mökkitalkkarit.net (ohjeet rikosilmoituksen tekoon)

Kirjoitusta varten haastateltiin myös Finanssialan Keskusliiton
turvallisuusasiantuntijaa Aku Pänkäläistä.

Vierailija

Suojaa koti varkaillta

www.kodinturva.net - Tervetuloa tutustumaan laadukkaisiin GSM murtohälyttimiin! Murtohälyttimillä ei ole kuukausimaksua, joten laitteet ovat omiasi ja käytettävissäsi heti oston jälkeen. Sinun tarvitsee vain laittaa SIM-kortti hälyttimeen, tallentaa haluamasi puhelinnumerot, asentaa tunnistimet ja luovuttaa avaimenperäkauko-ohjaimet perheenjäsenille. Lisäksi voit vielä liimata paketin mukana tulevat tarrat postilaatikkoon, oviin ja ikkunoihin. Vakiovarusteena tulevat ovi- ja liikkeentunnistimet...
Lue kommentti

Isovanhempien, vanhempien, tätien ja setien jäämistöä peratessa kannattaa olla tarkkana. Heille käyttöesineenä ollut arkinen tavara voi tänä päivänä olla keräilijöiden himoitsema aarre. Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja ja meklari Mika Sirén listasi kysytyimmät.

1. Arabian Muumi-mukit

Ensimmäisiä Muumi-lastenastioita ja -pienoishahmoja alettiin valmistaa 1950-luvun lopussa. Varsinainen buumi alkoi kuitenkin Muumien toisesta tulemisesta 1990-luvun alussa. Edellisten sukupolvien jäämistöstä voi löytyä varhaista tuotantoa. Iän pystyy määrittelemään Arabian leimasta. Hinnat  500−3 000 euroa.

2. Muumi-pienoisnuket

Suomalaisen Atelier Faunin käsin kankaasta, puusta ja nahasta valmistamat Muumi-pehmohahmot olivat tuotannossa 1950−70-luvuilla. Atelier Fauni ei toimi enää.

Atelier Faunin Tuutikki 1950–60-luku, 2 300 e.

Atelier Faunin Jenni-täti 1950–60-luku, 280 e.

Atelier Faunin Nuuskamuikkunen 1950–60-luku, kädet puuttuvat, 160 e.

3. 1900-luvun lelut

Peltilelut, nuket, pienoisautot ja Tähtien sota -aiheiset lelut ovat kysyttyjä.

Mercedes-Benz 220 -peltiauto 1960-luvulta, 285 e.

Moottoripyöräpoliisi 1940–50-lukujen vaihde, 350 e.

Charles M. Schulzin Tenavat-nukkeja 6 kpl, 1960-luku, 400 e.

Viisi Tähtien sota -lelua, 70 e.

4. 1900-luvun rannekellot

Laatumerkkejä on paljon. Esimerkiksi hienot Omega-kellot maksavat 100−15 000 euroa.

Omega Speedmaster, 455 e

5. Vanhat postikortit ja valokuvat

Suosittuja ovat 1800−1900-lukujen kortit, joissa on mielellään kuvia Suomen kaupungeista, pitäjistä ja menetetyistä Petsamosta ja Karjalasta. Lähetetystä kortista maksetaan enemmän kuin lähettämättömästä. Hintahaarukka postikorttikansiosta huutokaupassamme 100−3 000 euroa.

Pohjois-Esplanadi 1908. Kortti on lähetetty samana vuonna.

6. Sota-aiheiset esineet

Kunniamerkit, asevelimerkit eli pinssit, sotilasunivormut, miekat. Hintahaitari on esineestä, sen iästä ja kunnosta riippuen melkoinen. Huutokaupassamme on myyty esineitä hintaan 200−20 000 euroa.

Koiviston risti ja pinssi 1939-40, 90 e.

7. 1950−60-lukujen design

Suvun kesämökin keittiöstä voi löytyvä vaikkapa Wärstsilä-Arabian valmistamia Finel-emaliastioita. Kysyttyjä ovat Kaj Franckin ja Tapio Wirkkalan kaltaisten muotoilijoiden tuotanto, samoin Bertel Gardbergin haarukat, veitset ja lusikat. Hinnat 100−1 000 euroa.

Etualalla tonttuaiheinen Finel-sarjan metallikasari 1960-luvulta.

8. 1950-luvun Aku Ankat

Esimerkiksi joulukuun 1951 näytenumero on myyty huutokaupassamme hintaan 2 000 euroa. Hyväkuntoisista vuosien 1952−1954 numeroista maksetaan hyvin. Samojen vuosien erikoisnumeroista saa parhaimmillaan tuhansia euroja.

Aku Ankan näytenumero 1959, alkaen 2 000 e.

9. Legosarjat

Tietoa hinnoista täältä.
 

Testamentilla halutaan etenkin turvata puolison asuminen ja talous ja taata se, että omaisuus ei valu lasten puolisoille. Mutta mitä muuta viimeiset tahdot yleensä sisältävät?

Yhä useampi ja nuorempi laatii testamentin. Joensuulainen asianaja Harri Kontturi suositteleekin, että jokainen, jolta jää perittävää, tekisi sen. Testamentilla voi määrätä, kuka saa omaisuutta, ja sillä voi myös ehkäistä perillisten riitoja.

Asiakirjan sisältöön vaikuttaa, onko testamenttaaja avio- tai avosuhteessa vai yksineläjä ja onko hänellä lapsia. Parit tahtovat yleensä varmistaa, että jäljelle jäävän ei tarvitse surra, miten hänelle käy.

Vaikka välit perillisiin olisivat hyvät, tilanteet voivat muuttua. Lapset saattavat toimia itse tai puolisoidensa lietsomana arvaamattomasti ja esimerkiksi kävellä lesken yli.

Harri Kontturi suosittelee, että ainakin nämä asiat kannattaa ottaa huomioon tetatmentissa.

1. Antakaa lesken päättää asumisesta

Avioleskellä on lain mukaan oikeus jäädä asumaan parin yhteiseen kotiin ja pitää sen irtaimisto jakamattomana elinikänsä. Jos hän vaihtaa asuntoa, perilliset voivat vaatia perimäänsä puolikasta asunnon myyntihinnasta. Tällöin leski ei välttämättä pysty ostamaan haluamaansa asuntoa, sillä esimerkiksi hieman rapistunut omakotitalo voi olla suunnilleen keskustakaksion arvoinen.

Testamentissa voidaan sanktion uhalla määrätä, että perillisten on suhtauduttava lesken asunnonvaihtotoiveeseen myötämielisesti. Kontturin mukaan käyttökelpoiseksi on osoittautunut vastahankaisten perintöosan kutistaminen lakiosaan. Se on tavallisesti selvästi vähemmän kuin perillinen muuten saisi.

– Kun perijä ymmärtää, että perintö pienenee, yleensä suostumus tulee.

Järjestely siirtää perinnön saamista. Toisaalta, perintö suurenee, jos uuden asunnon arvo nousee.

2. Älkää myykö mökkiä

Kesämökistä voi tulla kiistakapula, jos lapset tarvitsevat rahaa vaikkapa perintöveroihin. Kun pari haluaa taata, että mökkiä ei myydä ja eloon jäänyt saa vastaisuudessakin olla siellä, leskelle määrätään usein hallintaoikeus.

– Mökki voi olla tärkeä puolisoille. Sen sijaan esimerkiksi metsien tai arvopapereiden myynti harvemmin haittaa leskeä, Kontturi vertaa.

Vaikka leski ei omistaisi koko mökkiä, hallintaoikeuden turvin hän saa hallita sitä ja voi kieltää sen myynnin. Lesken hallintaoikeus keventää myös perintöveroa.

3. Avopuoliso ei ole vieras

Avopuolisoille testamentti on hyvin tärkeä. Vaikka pari olisi asunut vuosikymmeniä yhdessä, sillä ei ole lain edessä edes aviopuolison vähimmäissuojaa. Kun avopuoliso kuolee, keskeistä on, kuka omistaa minkäkin omaisuuden. Puolisoilla voi olla lapsia edellisistä liitoistaan, eivätkä he aina piittaa avolesken tahdosta.

– Jos asunnon omistaja kuolee, lapset voivat olla häätämässä jäljelle jäänyttä ennen kuin hautajaisia on pidetty, Kontturi kertoo.

Jälkeen jäävälle tulisi hänestä turvata asumisoikeus ainakin joksikin aikaa sekä hallintaoikeus yhteiseen koti-irtaimistoon. Oikeuksia voidaan laajentaa koskemaan myös mökin, auton tai vaikkapa Lapin viikkolomaosakkeen käyttöä.

4. Leskelle jätetään käyttörahaa

Leski ei puolisonsa kuoltua saa käyttää tämän rahoja, vaikka aiemmin lehden tilaukset, ruokaostokset, kiinteistöverot ja vakuutukset olisivat menneet yhteisestä pussista. Jotta hän ei joutuisi liian tiukoille, hänelle voidaan testamentata rahavaroja.

– Rahojen osalta hallintaoikeus ei ole riittävä eikä järkevä, Kontturi sanoo.

5. Ja määrätään tukihenkilö

Lesken turva voidaan maksimoida määräämällä testamentissa toimeenpanija. Hän auttaa, jos joku lapsista rupeaa änkyräksi esimerkiksi asunnonvaihdon yhteydessä.

6. Omaisuus pidetään suvussa

Avioerojen yleistyttyä on alettu määrätä, että lasten puolisoilla ei ole avio-oikeutta perinnöksi jäävään omaisuuteen eikä sen tuottoon.

– Vanhemmat varmistavat, että jos lapset eroavat, perityt rahat eivät lähde edes osaksi maailmalle miniöiden tai vävyjen mukana.

7. Perinnöstä voi poimia osan

Yhä useammin perijälle annetaan oikeus valita, ottaako hän koko perinnön, osan siitä, käyttöoikeuden vai luopuuko hän perinnöstä kokonaan. Ilman erillistä määräystä perijä voi vain ottaa perinnön tai luopua sitä.

– Jos viisikymppinen isä ei tarvitse rahaa, mutta haluaa isänsä metsästysmajan ja avoveneen, testamentin ansiosta hän voi saada ne ja siirtää loput lapsilleen, Kontturi sanoo.

Tällainen on järeää verosuunnittelua. Perintöveron alaraja on 20 000 euroa ja vero on progressiivinen eli kasvaa perinnön suuretessa.

Veropotti pienenee selvästi, kun perintö jakautuu monelle. Jos nyt perineen lapset perivät aikanaan saman omaisuuden, hyppääminen sukupolven yli säästää yhdet verot.

8. Minkä maan lakia sovelletaan?

Testamentissa kannattaa mainita, minkä maan lakia perintöön sovelletaan.

– Jos eläkeläinen muuttaa Aurinkorannikolle ja vähintään puolen vuoden asumisen jälkeen kuolee aurinkotuoliinsa, perintöön sovelletaan Espanjan, ei Suomen lakia, vaikka hän olisi yhä Suomen kansalainen.

9. Rahakokoelma kummipojalle

Kuka tahansa voi antaa omaisuuttaan muillekin kuin rintaperillisille.

Lapseton yksin elävä testamenttaaja haluaa usein jakaa jäämistönsä toisin kuin se lain mukaan menisi. Hän voi jättää kirjastonsa siskonsa tyttärelle, joka on suomen kielen opettaja tai rahakokoelmansa numismaatiikasta innostuneelle kummipojalleen.

Kontturi muistuttaa, että isoista perinnöistä muut kuin verisukulaiset voivat joutua maksamaan jopa puolet veroa.

10. Meritaulun tarina mukaan

Yhä useammin testamentti on viimeinen puheenvuoro läheisille. Sen uusi piirre on lämpimät viestit. Eno voi osoittaa meriaiheisen taulun siskonsa pojalle, koska tämä rakastaa merta ja kävi hänen kanssaan kalassa. Tai täti saattaa jättää kansallispukunsa tanhuavalle veljentytölleen.

Kontturi pitää tunnearvoa tärkeänä ja rohkaisee tarinoiden kertomiseen.

– Kun testamenttia luetaan perukirjoituksessa, kyyneleet valuvat perillisten silmäkulmista, hän kertoo.