Varkauksia ja murtoja voi ehkäistä pienilläkin konsteilla, mutta tekniikka tuo lisäturvaa.

Tavallisimmin asuntomurto tehdään päivällä ja oven kautta. Varas haluaa päästä helpolla, joten tärkeintä on huolehtia lukituksesta aina, kun poistuu asunnosta. Takalukitus yhdessä turvalukon kanssa tekee ovesta lähes läpäisemättömän. Kerrostalossa on hyvä hankkia oveen myös varmuusketju ja ovisilmä.

Lukko kannattaa sarjoittaa uudelleen, kun muuttaa uuteen asuntoon. Koskaan ei tiedä, montako avainta asuntoon on teetetty ja kenellä ne ovat. Avaimiin ei pidä liittää mitään yhteystietoja.

Ennen lomaa voi sopia naapurin kanssa, että tämä poimii postin näkyviltä ja kastelee kukat. Käynneistä jää varkaita karkottavia liikkumisen jälkiä. Kun naapuri tietää asukkaan olevan poissa, hän voi myös reagoida kutsumattomiin vieraisiin.

Verhot kannattaa jättää lähtiessä auki. Voi myös esimerkiksi jättää pyykkiä telineille tai haravan seinää vasten, jotta koti näyttäisi asutulta. Puhelinvastaajaan ei pidä jättää viestiä, jossa kertoo olevansa lomalla.
Arvokorut, taideaarteet ja arvopaperit ovat parhaimmassa turvassa pankin tallelokerossa. Kotiin voi myös hankkia kassakaapin.

Kunnon lukot mökillekin

Vapaa-ajan asunnolla pätevät pitkälle samat murtosuojausohjeet kuin kotona. Naapurit ovat hyvä apu mökinkin silmälläpidossa, ja joissain kunnissa on mökkitalkkareita, jotka tekevät tarkastuskäyntejä mökeille.

Myös mökin suojana on hyvä olla takalukittava käyttölukko ja erillinen varmuuslukko. Lukittava puomi mökkitiellä estää varkaiden pääsyn autolla mökin pihaan. Ikkunoiden suojaksi voi rakentaa ikkunaluukut.

Mitään arvokasta ei pidä jättää mökille talven yli, ei myöskään alkoholia.
Jos voro on vieraillut mökillä, on tärkeää käydä pian paikan päällä ja ilmoittaa vakuutusyhtiölle ilkivallan aiheuttamat vahingot. Muuten korvauksia saatetaan ilkivallan osalta alentaa.

Turvatekniikka halpenee

– Jos samalla alueella on tehty useita murtoja, yleensä murtohälytyksellä suojattu omakotitalo on saanut olla rauhassa, kertoo Helsingin poliisissa työskentelevä rikoskomisario Kari Niinimäki.

Kerrostaloasuntoihin ei yleensä erityisiä lisälaitteita poliisin mukaan tarvita. Murtosuojaus voi olla kuitenkin kerrostalossakin tarpeen, jos asunto sijaitsee pohjakerroksessa ja ikkunat ovat matalalla.

Turvatekniikka ja palvelut ovat viime vuosina halventuneet. Alan yritykset tarjoavat kodin turvapalveluja jo alle 40 euron kuukausimaksua vastaan sisältäen laitteiston, asennuksen ja huollon. Vertailua tehdessä kannattaa selvittää, mitä kaikkea palveluun kuuluu. Myös omat tarpeet on hyvä punnita tarkkaan, ettei maksa turhasta.

Kamera ja murtohälytin suojaavat asuntoa tai pihapiiriä eri tavoin. Murtohälytin ehkäisee murtoja kameraa tehokkaammin – etenkin hälytysääni karkottaa varkaita. Suurissa kaupungeissa vartiointipartio ennättää paikalle usein jo runsaassa kymmenessä minuutissa.

Kameravalvonta taas auttaa tunnistamaan varkaita. Varas voi kuitenkin pukeutua huppuun ja siepata kuvatallenteen mukaansa. Mökille kamera saattaa siitä huolimatta sopia paremmin kuin murtohälytin. Jos mökki sijaitsee kovin vaikeiden kulkuyhteyksien päässä, vartiointipartion hälyttämisestä paikalle ei välttämättä ole hyötyä.

Mihin tahansa laitteeseen sitten päätyykin, kannattaa varmistaa, että se on vakuutusyhtiöiden hyväksymä. Lista tutkituista laitteista löytyy
Finanssialan Keskusliiton ylläpitämiltä sivuilta osoitteesta www.vahingontorjunta.fi.

Suuntaa laite oikein

Toimiakseen tehokkaasti hälytys- ja valvontalaitteet täytyy suunnata oikein. Esimerkiksi kameran saa suunnata vain oman pihapiirin alueelle. Kuvakulma valitaan niin, että tunkeilija kulkee sen kautta.

Jo vartioinnista tai murtohälytyksestä kertova tarrakin saattaa karkottaa varkaita. Siksi se on syytä sijoittaa näkyvälle paikalle.

Alan ammattilaiset suosittavat mieluummin kokonaisia hälytysratkaisuja kuin yksittäisiä hälyttimiä tai kameroita. Ratkaisu voi koostua esimerkiksi liikkeeseen reagoivista liiketunnistimista, oven avautumisesta hälyttävästä magneettikoskettimesta ja kamerasta. Järjestelmään voidaan liittää myös kosteus- ja savuilmaisin.

Hälytys ohjataan vartiointiliikkeeseen tai valittuun kännykkänumeroon.
Mökin turvapalveluun voi liittää lämpövahdin, joka ilmoittaa, jos lämpötila mökillä laskee esimerkiksi ikkunoiden särkemisen johdosta. Sama palvelu mahdollistaa lämmön päälle laiton mökille kotoa käsin kännykästä tai tietokoneelta.

Jos mökillä on hälytyslaitteita, niiden toimintakunto on syytä aika ajoin tarkistaa. Kosteus ja kylmyys saattavat vioittaa laitteita.

Lähtijän muistilista

  • Joku hoitamaan kukat, postin, lehdet.
  • Tieto poissaolosta naapurille.
  • Verhot auki.
  • Ovi taka- ja turvalukkoon.
  • Hälytin päälle, jos sellainen on.

Lisätietoja

www.vahingontorjunta.fi
turvaopas.pelastustoimi.fi
www.poliisi.fi
www.mökkitalkkarit.net (ohjeet rikosilmoituksen tekoon)

Kirjoitusta varten haastateltiin myös Finanssialan Keskusliiton
turvallisuusasiantuntijaa Aku Pänkäläistä.

Vierailija

Suojaa koti varkaillta

www.kodinturva.net - Tervetuloa tutustumaan laadukkaisiin GSM murtohälyttimiin! Murtohälyttimillä ei ole kuukausimaksua, joten laitteet ovat omiasi ja käytettävissäsi heti oston jälkeen. Sinun tarvitsee vain laittaa SIM-kortti hälyttimeen, tallentaa haluamasi puhelinnumerot, asentaa tunnistimet ja luovuttaa avaimenperäkauko-ohjaimet perheenjäsenille. Lisäksi voit vielä liimata paketin mukana tulevat tarrat postilaatikkoon, oviin ja ikkunoihin. Vakiovarusteena tulevat ovi- ja liikkeentunnistimet...
Lue kommentti

"Olen uskomattoman onnekas", Helena Lylynharju sanoo selvittyään kaukomatkalla iskeneestä aivoverenvuodosta. Matkavakuutuksen ansiosta Helena selvisi katastrofista pikkurahalla.

Helena Lylyharju, 61, Luumäki:

"Päivitin minun ja mieheni Kari Martia­lan matkavakuutukset juuri ennen Havaijin-matkaamme. Lasku vakuutuksesta oli 60 euroa. Matkaan lähtiessämme en ollut vielä maksanut sitä, enkä ollut saanut vakuutuskorttia. Yhtiöstä neuvottiin soittamaan päivystävään numeroon, jos jotain tapahtuisi.

Olin juuri astumassa kuumasta ulkoilmasta ilmastoituun ravintolaan Honolulussa, kun armoton päänsärky iski.

En uskonut sen olevan vakavaa, vaikka autoon meno tai siitä nouseminen ja muutkin äkilliset liikkeet tuntuivat hajottavan pääni. Vasta kaksi päivää kärsittyäni päätin mennä lääkäriin, jotta saisin vahvempaa särkylääkettä.

Kari soitti vakuutusyhtiön antamaan numeroon. Sieltä neuvottiin suomeksi, mihin sairaalaan mennä, ja sanottiin avainsana: maksusitoumus. Ilman sitä meidät olisi ehkä käännytetty pois, sillä virkailijan ensimmäinen kysymys oli: Onko teillä asianajajaa?

Puudutus ja reikä kalloon

Olin onnellinen, että minua ei lähetetty resepti kourassa hotelliin lepäämään, vaan pääni kuvattiin. Sieltä löytyi lukinkalvon alainen verenvuoto. Päätäni tutkittiin myös sepelvaltimoiden kautta ja aivojen painetta laskettiin poistamalla nestettä selkäytimen läpi.

Seuraavina päivinä sain vahvoja kipulääkkeitä, jopa morfiinia. Kun nekin auttoivat vain hetken, lääkärit porasivat kallooni reiän paineen vähentämiseksi. Vasta viipalekuvauksissa ilmeni, mistä on kyse: aivoissani oli sormenpään kokoinen hyytymä.

Minun piti allekirjoittaa suostumus joka toimenpiteestä erikseen. Hoitohenkilökunta ja vakuutusyhtiön käyttämän palveluyhtiön lääkärit keskustelivat keskenään hoidostani ja siirtämisestäni Suomeen.

Tiesitkö tätä: Valtio ei kuljeta vakavasti sairastunutta kotiin, vaikka 34 % suomalaisista luulee niin.*

Myös Kari piti yhteyttä palveluyh­tiön suomalaisiin lääkäreihin. He ava­sivat hänelle englanninkielisiä lääketieteellisiä termejä.

Joka kerta, kun Kari tuli katsomaan minua, hoitaja tai lääkäri kertoi hänelle kuulumiseni ja vastasi hänen kysymyksiinsä. Se oli Karille tärkeää, sillä häntä pelotti, etten selviäisi hengissä tai saattaisin vammautua.

Itse en kivultani kyennyt edes pelkäämään. Jos särkyä pitäisi kuvata asteikolla yhdestä kymmeneen, se oli sata. En jaksanut miettiä, pääsenkö ikinä sairaalasta tai kuolenko, saati harmitella hukkaan menevää lomaa.

Vastoinkäymisiä elämässäni on toki ollut, mutta aiemmin en uskonut, että minulle voisi tapahtua mitään näin kamalaa. Nyt tiedän, että voi.

Paluu ambulanssikoneella

Parin viikon sairastamisen jälkeen minut lennätettiin pienellä ambulanssikoneella Yhdysvaltoihin Chicagoon. Siellä minua oli vastassa suomalainen lääkäri. Hän lensi kanssamme reittikoneella Suomeen, jossa minut kuljetettiin ambulanssilla Lappeenrannan keskussairaalaan.

Hoito havaijilaisessa sairaalassa maksoi 70 000 dollaria ja kotimatkani noin 100 000 dollaria. Parissa viikossa minuun käytettiin noin 150 000 euroa eli hyvinkin luumäkeläisen omakotitalon hinta. Vakuutusyhtiö kustansi kaiken.

Matkavakuutuksen ansiosta minulla oli esittää yksityissairaalalle maksaja, joten sain hyvää hoitoa. Ilman sitä ­vakava sairauteni olisi ollut paitsi ­ter­vey­dellinen, myös taloudellinen ­katastrofi.

Olen uskomattoman onnekas, että selviydyin, vaikka vitkuttelin hoitoon menossa. Neljännes aivoverenvuotopotilaista kuolee ennen hoitoon pääsyään ja vajaa puolet kuolee vuotoa seuraavan vuoden aikana.

Sairaus iski toukokuun lopussa 2016. Elokuussa työpaikkalääkärini arvioi, että voin jatkaa työssäni rahtilaivan keittiömestarina. Hän huomautti, että voin olla onnellinen jokaisena aamuna, kun herään. Niin olenkin!"

*Lähde: Finanssialan keskusliitto, vakuutustutkimus

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 6/2018.

Mikä matka­vakuutus on?

Matkavakuutuksen kaksi keskeistä osaa ovat matkustaja- ja matkatavaravakuutus. Matkustajavakuutus on henkilöturva ja se voi olla jatkuva tai matkakohtainen.

Monet jatkuvat vakuutukset ovat voimassa jo yli 50 kilometrin päässä kotoa. Jos reissaa usein tai pitkään tai käy ulkomailla useammin kuin kerran vuodessa, jatkuva vakuutus on yleensä järkevä. Nimestään huolimatta se on yleensä voimassa enintään kolmen kuukauden matkalla. Tätä pidempien matkojen turvasta kannattaa sopia yhtiön kanssa erikseen.

Yhdelle matkalle otetun vakuutuksen hintaan vaikuttaa matkan kohde ja kesto.

Matkatavaravakuutus puolestaan turvaa tavarat ja sen hinta määräytyy korvaussumman perusteella.

Satokausi on tilaisuus paitsi oman pakastimen täyttämiseen, myös tienaamiseen. Sieniä ja marjoja keräämällä voi päästä tuhansien eurojen verottomiin tuloihin.

1. Kuinka paljon marjojen poimimisella voi tienata?

Kovimmat kerääjät voivat ansaita marjasesongin aikana parissa kuukaudessa kymppitonnin puhtaana käteen. Keskiverto palkansaaja joutuu työskentelemään yli kolme kuukautta saadakseen kasaan saman summan. Tällaisiin tienesteihin pääseminen vaatii, että metsässä ahkeroi joka päivä.

Napakka poimija kerää kaudessa kolmisentuhatta kiloa marjoja, mutta todelliset huiput saattavat yltää jopa 8000 kilon saaliiseen.

Kaikkiaan marjoja poimitaan Suomessa noin 50 miljoonaa kiloa, joista reilusti yli puolet päätyy kerääjien omiin pakastimiin ja noin 20 miljoonaa kiloa ravintolohin tai marja-alan yrityksille.

Marjayritykset maksavat mustikasta poimijalle yleensä pari euroa kilolta ja puolukasta vähän vähemmän, mutta hillasta jo melkein kympin. Hintaan vaikuttaa paitsi kotimaisen sadon määrä myös marjatilanne Baltiassa ja muualla Itä-Euroopassa.

Itse kerätystä marjakilosta saa reilusti paremman hinnan, jos sen myy suoraan kuluttajille. Oman myyntipisteen voi perustaa vaikka torille tai maantien levähdyspaikalle, kunhan pyytää luvan alueen omistajalta tai ylläpitäjältä. Myyntityöhön käytetty aika on kuitenkin pois keräämisestä.

Huononakin satovuonna metsissä kypsyy marjoja 100 kiloa jokaista suomalaista kohti. (Lähde: arktisetaromit.fi)

2. Kannattaako sienestäminen?

Suomen metsistä eivät sienet keräämällä lopu: syötäviä sieniä kasvaa vuosittain noin miljardi kiloa.

Taloudellisesti merkittävimmät sienilajit ovat korvasieni, kantarelli, rouskut ja varsinkin herkkutatti. Sitä on viety Suomesta ulkomaille ainakin sadan vuoden ajan, aluksi tsaarin ajan Pietariin ja nykyään etenkin Saksaan ja Italiaan.

Herkkutateista maksettava hinta vaihtelee sadon suuruuden ja sienten laadun mukaan, mutta se on noin kolme euroa kilolta. Isokokoisia tatteja pystyy päivässä keräämään kymmeniä kiloja, huippusienestäjät pääsevät yli sataan kiloon. Päiväansio nousee silloin helposti 200 euroon.

Kantarellista ja mustatorvisienestä kerääjä saa tuplaten parempaa kilohintaa kuin herkkutatista, mutta pienten sienien päiväsaaliit jäävät ahkerallakin poimijalla paljon pienemmiksi kuin suurten tattien.

Oma lukunsa on tuoksuvalmuska, japanilaisittain matsutake. Tuoksuvalmuska on oikukas sieni, eikä siitä välttämättä saada satoa joka vuosi. Japanilaiset voivat maksaa matsutakesta satoja euroja kilolta, mutta kerääjän kukkaroon siitä ei ropise juuri herkkutattia enempää.

3. Minne kerätyn saaliin voi myydä?

Marjojen ja sienten myyntiin ja jalostamiseen erikoistuneita yrityksiä on lukuisia ympäri maata. Suurimmilla yrityksillä on ostopisteitä eri puolella Suomea.

Marjojen, sienten ja muiden luonnonantimien talteenottoa edistää Arktiset Aromit -yhdistys, jonka nettisivuille on listattu maakunnittain yrityksiä, jotka ostavat satokauden tuotteita suoraan kerääjiltä. Etenkin sieniä voi tarjota myös suoraan ravintoloille.

Suomen maapinta-alasta noin 90 prosenttia kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin.

4. Tarvitaanko marjastamiseen maanomistajan lupa?

Jokamiehenoikeus antaa kaikille oikeuden kulkea luonnossa ilman maanomistajan lupaa. Samalla voi kerätä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja. Kenenkään pihaan ei silti saa mennä marjastamaan tai sienestämään.

Luonnonantimien kerääminen onnistuu lähes kaikkialla, sillä Suomen maapinta-alasta noin 90 prosenttia kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin. Oikeudet koskevat myös ulkomaalaisia.

5. Mitä sanoo verottaja?

Yksityishenkilöt saavat saavat kerätä ja myydä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja verotta niin paljon kuin satokaudessa ehtivät. Verovapaus koskee kuitenkin vain satunnaista myyntiä yksityishenkilöille tai ravintoloille ja yrityksille. Jos keräämisestä maksetaan palkkaa, siitä on maksettava normaalisti veroa, samoin viljeltyjen kasvien myynnistä.

Veroton myynti on sallittu vain jalostamattomille luonnonantimille: esimerkiksi marjoja ei saa survoa, sokeroida tai pakastaa eikä sieniä ryöpätä. Myytävien tuotteiden puhdistaminen on kuitenkin sallittua.

Lähteet: Arktiset Aromit ry, Verohallinto, Luonnonvarakeskus.

Näihin jokamiehenoikeus ei päde

Suomen metsissä kasvaa aarteita, joiden keräämistä jokamiehenoikeus ei salli.

  1. Luontaistuotepiireissä hittituotteeksi noussutta pakurikääpää ei saa omin luvata kerätä. Jos lupa heltiää, voi pakurikäävällä tienata mukavasti. Käsittelemättömistä käävän paloista voidaan maksaa 50 euroa kilolta.
  2. Heleän vihreät kuusenkerkät ovat nyt kovin trendikkäitä, mutta niiden poimimiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja. Kerkät sopivat salaattiin, muhennoksiin ja keittoihin tai niistä voi keittää siirappia. 
  3. Koivun mahlan terveysvaikutuksiin uskotaan aina Japania myöten. Mahlan juoksuttamiseen ei saa toisen koivikossa omin luvin ryhtyä. Hyvälaatuisesta mahlasta voi saada muutaman euron litralta. Tienestit voivat silti olla mukavat, sillä yhdestä puusta saa mahlaa 50–300 litraa.
  4. Aikanaan hätäravintona syöty pettu on kokenut uuden tulemisen. Männyn jälsi- ja nivakerroksesta saatavassa petussa on paljon ravintokuitua ja hivenaineita, mikä vetoaa ihmisiin näinä terveystietoisina aikoina.