Taloudellisen tilanteen epävarmuus näkyy ruokaostoksilla. Elintarvikkeiden hintoja tarkkaillaan aikaisempaa enemmän.

Noin neljäsosa suomalaisista on vähentänyt rahankäyttöään viimeisen puolen vuoden aikana. Suomalainen miettii jo arjen ruokaostoksia tehdessään, mitä mikäkin maksaa ja paljonko kauppakassillinen kassalla tulee maksamaan.

Ruokaostosten lisäksi varovaisuus näkyy asuntomarkkinoilla. Vain kolme prosenttia suomalaisista sanoo, että on aikeissa ostaa asunnon. Luku on alhaisin moneen vuoteen. Nämä asiat selvisivät LähiTapiolan teettämästä tutkimuksesta, jonka toteutuksesta vastasivat Taloustutkimus ja YouGov.

– Vaikka yleinen hintatason nousu on ollut varsin hidasta, erityisesti asumiskustannukset ovat nousseet. Vuokrat, vastikkeet sekä lämmitys- ja vesimaksut ovat entistä kalliimpia, eikä korkomenojen aleneminen ole riittänyt kompesoimaan sitä kehitystä, ekonomisti Timo Vesala LähiTapiolasta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Epävarma taloustilanne saa ihmiset ajattelemaan rahaa enemmän kuin aikaisemmin. Yli puolet heistä, jotka ovat vähentäneet rahankäyttöään, myös miettivät raha-asioitaan päivittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni varoo asunnonvaihtoa ehkä siksikin, että pääkaupunkiseudun ajatellaan olevan asuntokuplassa. Kyselyyn vastanneista 60 prosenttia ajattelee näin. LähiTapiolan kiinteistövarainhoidon toimitusjohtaja Vesa Immonen kuitenkin toppuuttelee.

– Kysyntää on edelleen niin uusille kuin vanhoille asunnoille – asuntomarkkinoilla ei ole odotettavissa romahdusta, Immonen sanoo.

Työllisystilanteen suomalaiset kokevat kahtalaisesti. Noin viidennes uskoo, että työttömyys tulee lisääntymään tulevaisuudessa ja viidenneksen mielestä työttömyys vähenee. Valtaosa eli 58 prosenttia vastaajista ajattelee, että tilanne pysyy ennallaan.

Myös Ukrainan kriisi on lisännyt suomalaisten taloudellista epävarmuutta. Se on vaikuttanut noin 10 prosenttiin vastaajista niin, että he ovat lykänneet suuria hankintoja kriisin vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla