Olemme lähes 70-vuotias aviopari. Rakensimme talon, jossa vieläkin asumme, vuonna -72. Huomasin, että kiinteistöverolappu tulee vain mieheni nimellä. Olen olettanut, että omistamme yhdessä rakentamamme talon. Pitäisikö talo muuttaa molempien nimiin? Entä kun toinen meistä kuolee, mitä tapahtuu? Tietämätön mummo

Kiinteistö on ilmeisesti yksin miehesi nimissä, koska kiinteistöverolippu tulee vain hänelle. Oletan myös, että teillä ei ole avioehtoa, koska et sellaisesta kysymyksessäsi maininnut. Keskustelin taloasiastasi varatuomari Pirkko Kemppaisen kanssa.

– Jos kiinteistö on puolisoiden ainoa omaisuus ja mies kuolee ensin, vaimo saa avio-oikeuden nojalla omistusoikeuden puoleen kiinteistöstä. Jos taas vaimo kuolee ensin, mies voi halutessaan pitää koko kiinteistön yksin omistuksessaan ilman että hänen tarvitsee luovuttaa siitä osuutta vaimon perillisille, Pirkko Kemppainen sanoo.

Jos tämä ei vastaa sinun ja miehesi tahtoa, kiinteistön omistussuhteet voidaan muuttaa tekemällä erityinen vahvistuskirja. Jotta verotus tulisi otettua huomioon, kannattaa asiakirja teettää juristilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joka tapauksessa leskellä on aina elinikäinen asumisoikeus perheen yhteisenä kotina käytetyssä asunnossa riippumatta siitä, kumpi puoliso asunnon omistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla