Syömäkelpoista ruokaa menee Suomessa roskiin 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Miten sinä vältät moisen älyttömyyden?

Ensin menet kauppaan ja maksat pitkän pennin ruokatarvikkeista. Sitten tulet kotiin, valmistat ruuan – ja kippaat sen roskiin.

Onko tässä mitään järkeä, kysytään erityisen ponnekkaasti tällä viikolla, kun vietetään Kuluttajaliiton liikkeelle laittamaa Hävikkiviikkoa.

Pelkästään kotona valmistettua ruokaa joutuu kaatopaikalle 21 miljoonaa kiloa vuodessa. Sen lisäksi kodeissa roskiin lentää 100–140 miljoonaa kiloa vihanneksia ja juureksia, maitotuotteita, leipää, hedelmiä ja marjoja, lihaa ja kalaa sekä valmisruokia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksi kolmannesta hävikistä syntyy teollisuudessa, ravintoloissa ja kaupassa, mutta kotitaloudet ovat suurin yksittäinen ruokahävikin aiheuttaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokahävikki tarkoittaa sitä, että jokainen suomalainen viskaa menemään 125 euroa riihikuivaa rahaa.

"Pystyn pienentämään hävikkiäni"

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus selvitti, että pääkaupunkiseudulla heitetään roskiin jopa kokonaan avaamattomia elintarvikepakkauksia. Ruokahävikkitutkimus on vuodelta 2013.

Joka toinen tutkimukseen osallistunut kuluttaja uskoi pystyvänsä vähentämään omaa ruokahävikkiään. Vielä useampi piti asiaa tärkeänä.

Tutkittujen keinot hävikin vähentämiseen olivat syödä helposti pilaantuvat ruoat ensimmäisenä, tarkistaa ruoka-ainekaapit ennen kauppaan lähtöä ja pakastaa tähteeksi jääneet ruoat.

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) vinkit ovat: osta vihannekset ja hedelmät kypsinä ja säilytä lihatuotteet jääkaapin alahyllyllä kylmimmässä osassa ja maitotuotteet enintään +6 asteessa.

– Parasta ennen -päiväyksellä merkittyjä tuotteita ei kannata heittää automaattisesti pois päiväyksen ylityttyä, vaan aistinvaraisesti arvioida käyttökelpoisuus. Usein tuotteet ovat täysin kunnossa päiväyksen ylittymisen jälkeenkin, PTY:n tämänpäiväisessä tiedotteessa todetaan.

Lähteet: Kuluttajaliitto, www.saasyoda.fi

Miten sinä estät ruokahävikkiä? Kerro vinkkisi alla kommentikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla