Uudemman automallin mukana tulee parempaa tekniikkaa. Sen avulla voit saada lisää autoiluvuosia.
1. Millaisen auton ikääntyvä henkilö tarvitsee?
Automerkit ja -mallit uudistuvat eri tahtiin, mutta pääsääntöisesti 2000-luvun puolivälin jälkeen markkinoille tulleissa automalleissa on jo valmiina monia ominaisuuksia ja tekniikkaa, jotka helpottavat myös ikääntyneiden autoilua. Aivan tuliterää autoa ei siis tarvitse hankkia. Uudehkon käytetyn saa edullisemmin kuin upouuden.
Moni ikääntynyt kuski saa lisää autoiluvuosia, kun vaihtaa manuaalivaihteisesta autosta automaattivaihteiseen. Kuskille jää enemmän aikaa keskittyä liikenteeseen, kun ei tarvitse miettiä vaihteiden vaihtoa.
2. Eikö automaatilla ajaminen ole kalliimpaa kuin manuaalivaihteisella?
Tämä käsitys on vanhentunut. Harva kuski pääsee manuaalivaihteisella valmistajan ilmoittamiin optimaalisiin polttoaineen kulutuslukemiin. Automaattivaihteisella se onnistuu helpommin, sillä auto osaa vaihtaa vaihteet juuri oikeaan aikaan.
Automaattivaihteinen voi olla ostovaiheessa automerkistä ja -mallista riippuen hieman manuaalivaihteista kalliimpi. Mutta korkeampi hinta kannattaa maksaa, jos sillä saa lisää käyttömukavuutta ja -turvallisuutta.
3. Mitkä viime aikojen parannukset autoissa ovat oleellisia?
Ne liittyvät valoihin ja ajovakauteen. Nykyautoissa on huomattavasti paremmat valot kuin ennen 2000-lukua valmistetuissa. Halogeenivalot on korvattu led- ja ksenon-valoin, jotka valaisevat halogeeneja tehokkaammin.
Uusimmat autot osaavat myös itse vaihtaa kaukovaloista lyhyille ja takaisin tilanteen mukaan.
Joissakin autoissa on jo kaarreajovalot eli valokeila kääntyy kaarteen suuntaan sen sijaan, että valot osoittaisivat suoraan eteenpäin.
Monissa autoissa on lukkiutumattomat jarrut ja ESC-ajonvakautusjärjestelmä. Näiden ansiosta auto pysyy paremmin tiellä ja on hallittavissa myös yllättävissä tilanteissa. Ajonvakautusjärjestelmä on ollut pakollinen uusissa autoissa vuodesta 2011 lähtien.
4. Onko tarjolla parannuksia, jotka helpottaisivat autosta ulos näkemistä?
Peruutustutka ja -kamera auttavat pysäköitäessä. Nämä voi asentaa muutamalla satasella myös vanhaan autoon. Uudemmissa autoissa voi olla vakio- tai lisävarusteena pysäköintiavustin, joka ohjaa auton kuljettajan puolesta ruutuun tai kadun reunassa olevaan taskuun. Tämä on hyvä ominaisuus, joka lisää auton hintaa tonnin verran. Jälkiasennuksena pysäköintiavustinta ei saa.
Istuimen ja ohjauspyörän säätöihin kannattaa kiinnittää huomiota. Oikea ajoasento helpottaa auton ulkopuolisten tapahtumien havainnointia ja auton hallintaa. Turvalaitteet toimivat suunnitellusti vain, jos ajoasento on oikein säädetty. Käsikäyttöiset säätimet saattavat olla raskaita, sähköisillä löytyy paras asento kenties helpommin. Vielä parempi, jos säädöt voi ohjelmoida auton muistiin jokaiselle kuskille erikseen.
Auto pitää valita niin, että kuskin on helppo mennä sinne ja tulla sieltä pois. Korkeampi auto on suositeltavampi vaihtoehto kuin matala. Ajoasento pitää pystyä säätämään kuljettajalle sopivaksi ja autosta tulee nähdä hyvin ulos.
5. Voiko peilien määrä lisätä?
Auton sisäpuolelle tuulilasiin voi asentaa lisäpeilejä, mutta ne eivät saa rajoittaa näkyvyyttä eteenpäin. Myös sivupeileihin voi hankkia muutamalla kympillä lisäosia, jotka pienentävät niin sanottua kuollutta kulmaa auton rinnalla. Joihinkin autoihin on saatavilla myös katveavustimia, jotka varoittavat kuljettajaa, mikäli kuolleessa kulmassa on auto.
Jos harkitsee autoon muutostöitä, esimerkiksi valojen vaihtamista tai lisäämistä tehokkaammiksi, siitä kannattaa käydä juttelemassa etukäteen katsastusmiehen kanssa. Vanhaan autoon on aika vähän varusteita, joita voi tai on taloudellisesti järkevää asentaa jälkikäteen.
Kaiken ikäisten autoilijoiden turvallisuutta lisäävät kunnolliset renkaat. Ne on syytä uusia riittävän usein.
Asiantuntijana Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.
Unohda yhden pysähdyksen taktiikka!
Iän myötä huomiokyky heikkenee, reaktioaika pitenee ja on vaikeampi keskittyä useaan asiaan yhtä aikaa. Silloin autolla ajo ei ole yhtä turvallista itselle ja muille, vaikka alla olisi minkälaisilla turvaherkuilla varustettu ajokki.
Iän tuomia muutoksia ei kompensoi kokonaan edes pitkä ajo- ja elämänkokemus.
Kannattaa miettiä oman kunnon mukaan, milloin ja missä ajaa.
Moni muuttaa vanhetessaan oma-aloitteisesti ajotyyliään turvallisemmaksi. Kun enää ei ole niin kiire, on turha posottaa Helsingistä Utsjoelle yhden pysähdyksen taktiikalla. Virkeänä matka taittuu sutjakammin.
– Ajamisen pitää tuntua mukavalta ja miellyttävältä, ei hampaat irvessä suorittamiselta. On viisautta lopettaa pimeällä ajaminen, jos näkökyky ei enää ole parhaimmillaan. Auton rattiin ei myöskään tarvitse mennä ruuhka-aikaan vaan silloin, kun liikenne on rauhallisempaa ja tiet tyhjempiä, Suomen Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen opastaa.
Kun malttaa ajaa oman kuntonsa mukaan, ajomukavuus ja -turvallisuus paranevat ja autoiluvuosia tulee lisää.